Maakt ook RTL zich klaar om zijn zender op de langegolf (234 kHz) uit te schakelen? De geruchten daarover zwellen aan op enkele internetfora waar de liefhebbers van de laatste (sterke) AM-zenders in Europa zich laten horen.
Het is al enkele jaren duidelijk dat in West-Europa de sterke zenders op de middengolf en de langegolf een eindig verhaal zijn. Op de langegolf had je vorig jaar nog vijf programma’s, maar eind vorig jaar zette Europe 1 zijn zender op 183 kHz uit en eind maart van dit jaar onderging de krachtige zender van Radio Monte Carlo (RMC) op 216 kHz hetzelfde lot. Deutschlandfunk stopte al eind 2014 met zijn langegolfzender op 153 kHz.
Sindsdien blijven via de laagste analoge omroepband enkel het Franstalige RTL (234 kHz), de Engelstalige BBC Four (198 kHz) en RTE/Ierland (252 kHz) over.
Het staat echter in de sterren geschreven dat ook RTL op termijn een kruis zal trekken over zijn zender van 1.500 kW op de langegolf. Die is al sinds 1933 vanuit het Luxemburgse Beidweiler te horen in onder andere Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg en Nederland.
Het hoofdzakelijk op Frankrijk gerichte programma van RTL is vanaf de lente van volgend jaar te horen op een van de twee geplande landelijke DAB+ muxen in Frankrijk. De startdatum van deze beide muxen was oorspronkelijk gepland voor dit najaar, maar door de coronacrisis werd alles met een half jaar uitgesteld. Het is uitgesloten dat RTL op termijn én een landelijke DAB+ én een geldverslindende langegolfzender voor hetzelfde programma kan aanhouden. Hooguit zal die langegolf nog een tijdje als overgangsbuffer operationeel blijven.
De Nederlandse radioamateur Pieter-Tjerk de Boer viste uit dat RTL al een tijdje knibbelt aan de zendersterkte, wellicht om energie te besparen. Zo is het signaal in het weekend steevast 1,8 dB zwakker, waarbij de zender vermoedelijk van 1.500 naar 1.000 kW wordt teruggebracht. Dergelijke schommeling in het weekend kan vrijwel enkel commercieel worden uitgelegd. In het weekend zijn er nu eenmaal veel minder luisteraars.
Dat terugschroeven van vermogen gebeurt daarnaast ook iedere avond, stapsgewijs vanaf 20 uur (lokale tijd) en daarna nog eens om 22 uur, maar dat is een algemeen gebruik op AM. Een AM-signaal verspreidt zich ’s nachts via een luchtgolf én een grondgolf. Overdag is dat enkel via een grondgolf. Hoe laat de volgende ochtend het vermogen weer wordt verhoogd, valt moeilijk te achterhalen, aangezien dat gebeurt tijdens de zogenaamde skywave-periode.
Correctie op de Lange Golf zend Ijsland uit met 2 zenders , verder Algerie Marokko en Romanie.En Beidweiler is in Duitsland de reserve zender die stand by stond dat was in Luxemburg. De info is dus niet geheel juist
De DAB + in de auto biedt geen optimale ontvangst, valt regelmatig uit. DRM is de toekomst om uit te zenden in de AM, SW, LW banden, en biedt een “bijna FM” kwaliteit. Lagere transmission cost is een ander voordeel.
Ik had het ook liever anders gezien maar DRM in Europa zal hier nooit van de grond komen.
Voor het binnenland is er DAB+ en vertoeft de luisteraar in het buitenland is er (mobiel) internet. Zeer spijtig, want had graag in de wagen via DRM VRT ontvangen in Wallonië en de grensgebieden (3G en 4G valt regelmatig weg) en in Vlaanderen natuurlijk buitenlandse zenders ontvangen.
IP-radio is onbetrouwbaar via het mobiele netwerk, zeker als je de stedelijke gebieden verlaat.
DRM is al een dood dood geboren kind veel jaren gelden het moest de luxe worden op de MG en KG niks van in huis gekomen. DAB zal die weg ook wel opgaan en alle analoge zenders uitzetten is alleen maar alles kapot besparen en onze lol afpakken.
VRT via DAB+ in Wallonië? Het had gekunnen, want er was enkele jaren geleden een aanbod van de RTBF om één VRT-kanaal op de Waalse DAB+ door te geven in ruil voor één RTBF-kanaal op de VRT-mux. Onze Vlaamse regering heeft daar toen een stokje voor gestoken en de RTBF heeft dan maar een kanaal op de commerciële Vlaamse mux gekregen. Gevolg? RTBF-Mix in heel Vlaanderen te ontvangen en géén VRT in Wallonië. Met dank aan onze eigen Vlaamse regering. 🙁
Sloop AM Radiozenders foutieve beslissing?https://staatvanaandacht.nl/nieuws/2020010301-aandacht-voor-sloop-am-radiozenders/
Door de oorlog in Oekraïne is deze nota actueler dan ooit.
Natuurlijk zal RTL daar volgend jaar de stekker uithalen, AM en lange golf kan je al een aantal jaren niet meer terug vinden op auto-en draagbare radio’s, waar nu DAB + de nieuwe norm gaat worden.
De tijd van Max Meynier en zijn superpopulair programma ‘les routiers sont sympas”ligt al lang achter de rug…..
Zeer betreurenswaardig de geruchten te vernemen dat RTL de LW zou verlaten. De omroep is sinds 1933 actief en was heel goed te ontvangen in Vlaanderen .Opmerkelijk is dat alle buitenlandse stations verdwijnen. Niet meer te ontvangen in Vlaanderen. DAB+ mag dan wel technisch vernieuwend zijn, doch tal van radiozenders raken we kwijt. Zo ook RTL.. De kans dat RTL zal betalen om in Vlaanderen op DAB+ uit te zenden is onbestaand. Op DAB+ kunnen we naar heel veel Vlaamse stations luisteren, maar het niveau van de meeste van die zenders is ondermaats.
De glorietijd van de lange golfzenders en de
AM-zenders situeerde zich in de vijftiger jaren tot het einde van de zeventiger jaren, daarna was de FM aan de beurt.
In coronatijden en zelfs daarvoor, een geldverslindende lange golfzender in de lucht houden is een utopie…..
Dat het niveau van sommigen op DAB + niet altijd optimaal is moet ik toegeven, maar daar tegenover heb je meer themakanalen voor alles en nog wat, behalve mijn stokpaardje zijnde de “black music”, waar blijkbaar niemand veel aandacht aan schenkt !
DAB+ is voor sommige zenders ook financieel niet haalbaar. Zo werden onlangs nog BNL, Yesterdayland, Family,…. van de DAB-lijst gehaald. BNL vinden we wel nog op FM terug. Toch heb ik al vernomen dat er ook stemmen opgaan om de FM plat te leggen. Een onrechtvaardige en ondemocratische beslissing. Dan worden de zenders die BAB+ niet aankunnen zomaar “gesloopt”??
Wat AM betreft, nog het volgende. Via radiovisie verneem ik dat in NL meerdere omroepen via de MW uitzenden, ook Radio Caroline kreeg een licentie. Die kunnen dat aan. Radio Caroline wordt door heel veel Belgen en Nederlanders beluisterd. Dat hoor je aan de vele reacties midden de programma’s door. Mijn punt is dat we heel veel fijne buitenlandse zenders kwijtraken, DAB+ biedt geen tegengewicht.
Afschakelen is een risico want men is dan afhankelijk van een andere operator voor doorgifte van het signaal. Het is nog steeds mogelijk dat DRM er toch komt. Afwachten wat de Amerikaanse FCC later deze maand hierover beslist want zonder radiotoestellen/auto’s met DRM kan je ook geen publiek bereiken. Met DRM kan je 3 programma’s uitzenden via dezelfde zender dus is de kost per programma ook gedeeld door 3. Bvb voor RTL een nederlandstalige, franstalige en duitstalig programma.
Ronny, het zijn niet altijd de beste systemen die weerklank vinden en doorbreken, DRM is getest en geprezen geweest maar heeft tot op heden nooit de hoofdprijs gewonnen……
Het beste wat ik persoonlijk in de jaren 70 hoorde op gebied van cassetterecorders was het DAT toestel van Nakamichi, stukken beter dan de latere generatie van cassettes en cd-spelers maar vond helaas geen gehoor bij het grote publiek!
Niet vergeten dat er maar 1/10de van het vermogen nodig is om digitaal hetzelfde bereik te hebben. Je hebt er natuurlijk wel dezelfde antennes voor nodig, die nu de één na de ander afgebroken worden. Men wil het zelfs niet in overweging nemen DRM te gebruiken. In Frankrijk had men al lang kunnen testen op 162khz. Die zender staat de hele dag met een carrier van 1.100kw te draaien alleen maar om het tijdsignaal (fasemodulatie) door te sturen.
Intussen gaat binnenkort ook de indrukwekkende installatie op de Felsberg tegen de vlakte en ook het prestigieuze zendercomplex in Waver, in 1953 ooit geopend door de koning himself, zal er moeten aan geloven.
Niet helemaal waar je kan zeker nog ontvanger kopen waar LG opzit en meer dan je denkt.