fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Hoe lang nog blijft RTL op de langegolf?

Maakt ook RTL zich klaar om zijn zender op de langegolf (234 kHz) uit te schakelen? De geruchten daarover zwellen aan op enkele internetfora waar de liefhebbers van de laatste (sterke) AM-zenders in Europa zich laten horen.

Het is al enkele jaren duidelijk dat in West-Europa de sterke zenders op de middengolf en de langegolf een eindig verhaal zijn. Op de langegolf had je vorig jaar nog vijf programma’s, maar eind vorig jaar zette  Europe 1 zijn zender op 183 kHz uit en eind maart van dit jaar onderging  de krachtige zender van Radio Monte Carlo (RMC) op 216 kHz hetzelfde lot. Deutschlandfunk stopte al eind 2014 met zijn langegolfzender op 153 kHz.

Sindsdien blijven via de laagste analoge omroepband enkel het Franstalige RTL (234 kHz), de Engelstalige BBC Four (198 kHz) en RTE/Ierland (252 kHz) over.

Het staat echter in de sterren geschreven dat ook RTL op termijn een kruis zal trekken over zijn zender van 1.500 kW op de langegolf. Die is al sinds 1933 vanuit het Luxemburgse Beidweiler te horen in onder andere Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg en Nederland.

Het hoofdzakelijk op Frankrijk gerichte programma van RTL is vanaf de lente van volgend jaar te horen op een van de twee geplande landelijke DAB+ muxen in Frankrijk. De startdatum van deze beide muxen was oorspronkelijk gepland voor dit najaar, maar door de coronacrisis werd alles met een half jaar uitgesteld. Het is uitgesloten dat RTL op termijn én een landelijke DAB+ én een geldverslindende langegolfzender voor hetzelfde programma kan aanhouden. Hooguit zal die langegolf nog een tijdje als overgangsbuffer operationeel blijven.

De Nederlandse radioamateur Pieter-Tjerk de Boer viste uit dat RTL al een tijdje knibbelt aan de zendersterkte, wellicht om energie te besparen. Zo is het signaal in het weekend steevast 1,8 dB zwakker, waarbij de zender vermoedelijk van 1.500 naar 1.000 kW wordt teruggebracht. Dergelijke schommeling in het weekend kan vrijwel enkel commercieel worden uitgelegd. In het weekend zijn er nu eenmaal veel minder luisteraars.

Dat terugschroeven van vermogen gebeurt daarnaast ook iedere avond, stapsgewijs vanaf 20 uur (lokale tijd) en daarna nog eens om 22 uur, maar dat is een algemeen gebruik op AM. Een AM-signaal verspreidt zich ’s nachts via een luchtgolf én een grondgolf. Overdag is dat enkel via een grondgolf. Hoe laat de volgende ochtend het vermogen weer wordt verhoogd, valt moeilijk te achterhalen, aangezien dat gebeurt tijdens de zogenaamde skywave-periode.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Europe 1 niet langer meer op de vertrouwde 183 kHz

Het hing al een hele tijd in de lucht, dan weer werd het ontkend, om Lees verder

Frankrijk: RMC gestopt op lange golf

Na France-Inter en Europe 1 nam RMC de kostenbesparende maatregel om de doorgifte van de Lees verder

2008: Frans-Noorse strijd om VRT-zenders

Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van Lees verder

Blad 571: Denderbelle, Houtem en Zwijnaarde

Drie keer een Vlaams dorp in de radiokijker: Denderbelle waar komend weekend een evenementenradio op Lees verder

Blad 557: Webradio, offshore radio en AM-radio

Steun voor webradio's en een prima zoekplaats voor muziekliefhebbersEr gaat nog meer schoon radiovolk naar Lees verder

Blad 544: Global, NH Radio, Twente FM

Corona maakt ook in de Britse radiowereld (economische) slachtoffers. Lachen, gieren, brullen, zeker als het Lees verder

Blad 540: Q-Hotspot, Radio Star, DAB+-codes

Qmusic mag dan wel geland zijn in Oostende, het gevreesde brievenbusplassen blijft gelukkig uit. Wil Lees verder

Blad 472: 5G, Beste Buren, Songfestival

De 5G-fobie sluipt vanuit Groot-Brittannië en Nederland nu ook ons land binnen. John Parr, waar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Stefan Adriaans
Stefan Adriaans
15 oktober 2020 - 20:54 20:54
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
10 oktober 2020 - 10:05 10:05

Natuurlijk zal RTL daar volgend jaar de stekker uithalen, AM en lange golf kan je al een aantal jaren niet meer terug vinden op auto-en draagbare radio’s, waar nu DAB + de nieuwe norm gaat worden.
De tijd van Max Meynier en zijn superpopulair programma ‘les routiers sont sympas”ligt al lang achter de rug…..

Laatst bewerkt 12 dagen geleden door Rudy De Saedeleir
Filip
Filip
17 oktober 2020 - 14:45 14:45
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Zeer betreurenswaardig de geruchten te vernemen dat RTL de LW zou verlaten. De omroep is sinds 1933 actief en was heel goed te ontvangen in Vlaanderen .Opmerkelijk is dat alle buitenlandse stations verdwijnen. Niet meer te ontvangen in Vlaanderen. DAB+ mag dan wel technisch vernieuwend zijn, doch tal van radiozenders raken we kwijt. Zo ook RTL.. De kans dat RTL zal betalen om in Vlaanderen op DAB+ uit te zenden is onbestaand. Op DAB+ kunnen we naar heel veel Vlaamse stations luisteren, maar het niveau van de meeste van die zenders is ondermaats.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
18 oktober 2020 - 08:04 08:04
Antwoord aan  Filip

De glorietijd van de lange golfzenders en de
AM-zenders situeerde zich in de vijftiger jaren tot het einde van de zeventiger jaren, daarna was de FM aan de beurt.
In coronatijden en zelfs daarvoor, een geldverslindende lange golfzender in de lucht houden is een utopie…..
Dat het niveau van sommigen op DAB + niet altijd optimaal is moet ik toegeven, maar daar tegenover heb je meer themakanalen voor alles en nog wat, behalve mijn stokpaardje zijnde de “black music”, waar blijkbaar niemand veel aandacht aan schenkt !

Filip
Filip
18 oktober 2020 - 20:20 20:20
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

DAB+ is voor sommige zenders ook financieel niet haalbaar. Zo werden onlangs nog BNL, Yesterdayland, Family,…. van de DAB-lijst gehaald. BNL vinden we wel nog op FM terug. Toch heb ik al vernomen dat er ook stemmen opgaan om de FM plat te leggen. Een onrechtvaardige en ondemocratische beslissing. Dan worden de zenders die BAB+ niet aankunnen zomaar “gesloopt”??
Wat AM betreft, nog het volgende. Via radiovisie verneem ik dat in NL meerdere omroepen via de MW uitzenden, ook Radio Caroline kreeg een licentie. Die kunnen dat aan. Radio Caroline wordt door heel veel Belgen en Nederlanders beluisterd. Dat hoor je aan de vele reacties midden de programma’s door. Mijn punt is dat we heel veel fijne buitenlandse zenders kwijtraken, DAB+ biedt geen tegengewicht.

Ronny
Ronny
19 oktober 2020 - 14:20 14:20
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Afschakelen is een risico want men is dan afhankelijk van een andere operator voor doorgifte van het signaal. Het is nog steeds mogelijk dat DRM er toch komt. Afwachten wat de Amerikaanse FCC later deze maand hierover beslist want zonder radiotoestellen/auto’s met DRM kan je ook geen publiek bereiken. Met DRM kan je 3 programma’s uitzenden via dezelfde zender dus is de kost per programma ook gedeeld door 3. Bvb voor RTL een nederlandstalige, franstalige en duitstalig programma.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
19 oktober 2020 - 20:16 20:16
Antwoord aan  Ronny

Ronny, het zijn niet altijd de beste systemen die weerklank vinden en doorbreken, DRM is getest en geprezen geweest maar heeft tot op heden nooit de hoofdprijs gewonnen……
Het beste wat ik persoonlijk in de jaren 70 hoorde op gebied van cassetterecorders was het DAT toestel van Nakamichi, stukken beter dan de latere generatie van cassettes en cd-spelers maar vond helaas geen gehoor bij het grote publiek!

TVguy
TVguy
22 oktober 2020 - 11:54 11:54
Antwoord aan  Ronny

Niet vergeten dat er maar 1/10de van het vermogen nodig is om digitaal hetzelfde bereik te hebben. Je hebt er natuurlijk wel dezelfde antennes voor nodig, die nu de één na de ander afgebroken worden. Men wil het zelfs niet in overweging nemen DRM te gebruiken. In Frankrijk had men al lang kunnen testen op 162khz. Die zender staat de hele dag met een carrier van 1.100kw te draaien alleen maar om het tijdsignaal (fasemodulatie) door te sturen.
Intussen gaat binnenkort ook de indrukwekkende installatie op de Felsberg tegen de vlakte en ook het prestigieuze zendercomplex in Waver, in 1953 ooit geopend door de koning himself, zal er moeten aan geloven.

Meer in frankrijk, middengolf, zendinfrastructuur
Het radiodagboek van 9 oktober – 281 (video)

Het radiodagboek van 7 oktober – 279 (audio)

Radio Restos haalt 244.568 euro op (video)

Het radiodagboek van 5 oktober – 277 (audio)

Het radiodagboek van 4 oktober – 276 (video)

France: Radio Restos voor de minderbedeelden

Sluiten