fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Hoe gevaarlijk zijn radiopiraten?

‘Radiopiraten’. De benaming houdt een zekere romantiek in. Avontuur ook. Illegale zenders zorgen voor vertier en spanning. Niet enkel bij de organisatoren, maar ook bij de luisteraars. Als zij weten dat ze getuige zijn van iets wat eigenlijk niet mag, nemen ze als het ware deel aan het spelletje. Want dat is het vaak. Of toch niet? 

In Nederland blijven ze met de regelmaat van een goed geoliede klok, opduiken. Feit is dat de landpiraten er dezer dagen minder goed georganiseerd en gestructureerd zijn dan zij die actief waren in de laatste decennia van de vorige eeuw. Toen ging het vaak om complete teams. Tegenwoordig gaat het eerder om individuele projecten. Minder betrokkenen betekent ook vaak minder technische knowhow. En daar blijft een gevaar in schuilen. Landpiraten zorgen af en toe voor storingen allerhande. En ze creëren gevaarlijke situaties voor zichzelf.

Toezichthouder Agentschap Telecom (vergelijkbaar met het BIPT en de VRM in Vlaanderen), blijft immers onverminderd jacht maken op de illegale zenders. Met een kat en muis spelletje als gevolg. In hun ijver om niet opgepakt te worden zoekt men zendlocaties die soms levensgevaarlijk zijn.

Enkele weken geleden koos De Geheime Piraat in Werkendam nabij Dordrecht in natuurgebied De Biesbosch voor een hoogspanningsmast. Ruim honderd meter hoog werden een zender en een antenne geïnstalleerd. Tegelijk werd er illegaal stroom afgetapt. De radiopiraat stelde iedereen gerust door in de uitzendingen te herhalen dat dit door personen met verstand van zaken werd gedaan. Misschien ook niet…

Woensdag 6 juni ontdekte de politie dan weer zendapparatuur in een kraan nabij de Kadoelerbrug vlakbij Kraggenburg. Onbekenden hadden daarbij het slot van de toegangsdeur tot de kraan vervangen. Hierdoor had de eigenaar geen toegang meer. Het Waterschap was niet blij met de actie. Vooral omdat de kraan bij dreigende calamiteiten gebruikt wordt om noodschotten te plaatsen. De radiopiraat was nog niet in de lucht. Waarschijnlijk was de zendapparatuur neergezet om op een later tijdstip te installeren.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
VRM bekijkt 'Nieuwe uitdagingen, bedenkingen en aanbevelingen’ in rapportVRT zet alle zeilen (en nog meer)
Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Zo maar wat... Toen ik op zoek ging naar oude Eurovisie Songfestival liedjes om in
We schreven het alweer een poosje geleden. En zie daar... wederom blijkt dat 'waar rook
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Herstructurering Cumulus Media afgerond
Het Avondblad van 7 juni (video)
Aanbesteding DAB+ 5A/D van start
Ook VRRO ziet combinatie Var en NRJ niet zitten
Het Avondblad van 6 juni (audio)
VRV vreest doodsteek voor lokale radio’s
Sluiten