fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Hoe gevaarlijk zijn radiopiraten?

‘Radiopiraten’. De benaming houdt een zekere romantiek in. Avontuur ook. Illegale zenders zorgen voor vertier en spanning. Niet enkel bij de organisatoren, maar ook bij de luisteraars. Als zij weten dat ze getuige zijn van iets wat eigenlijk niet mag, nemen ze als het ware deel aan het spelletje. Want dat is het vaak. Of toch niet? 

In Nederland blijven ze met de regelmaat van een goed geoliede klok, opduiken. Feit is dat de landpiraten er dezer dagen minder goed georganiseerd en gestructureerd zijn dan zij die actief waren in de laatste decennia van de vorige eeuw. Toen ging het vaak om complete teams. Tegenwoordig gaat het eerder om individuele projecten. Minder betrokkenen betekent ook vaak minder technische knowhow. En daar blijft een gevaar in schuilen. Landpiraten zorgen af en toe voor storingen allerhande. En ze creëren gevaarlijke situaties voor zichzelf.

Toezichthouder Agentschap Telecom (vergelijkbaar met het BIPT en de VRM in Vlaanderen), blijft immers onverminderd jacht maken op de illegale zenders. Met een kat en muis spelletje als gevolg. In hun ijver om niet opgepakt te worden zoekt men zendlocaties die soms levensgevaarlijk zijn.

Enkele weken geleden koos De Geheime Piraat in Werkendam nabij Dordrecht in natuurgebied De Biesbosch voor een hoogspanningsmast. Ruim honderd meter hoog werden een zender en een antenne geïnstalleerd. Tegelijk werd er illegaal stroom afgetapt. De radiopiraat stelde iedereen gerust door in de uitzendingen te herhalen dat dit door personen met verstand van zaken werd gedaan. Misschien ook niet…

Woensdag 6 juni ontdekte de politie dan weer zendapparatuur in een kraan nabij de Kadoelerbrug vlakbij Kraggenburg. Onbekenden hadden daarbij het slot van de toegangsdeur tot de kraan vervangen. Hierdoor had de eigenaar geen toegang meer. Het Waterschap was niet blij met de actie. Vooral omdat de kraan bij dreigende calamiteiten gebruikt wordt om noodschotten te plaatsen. De radiopiraat was nog niet in de lucht. Waarschijnlijk was de zendapparatuur neergezet om op een later tijdstip te installeren.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Inmiddels was ik wel meer vreemde dingen gewoon van de ex-wafelbakker, maar ik had er
Woensdag jl berichtten we nog over het definitieve einde van het Nederlandstalige tijdperk op de
Vervlogen theaterkust op de radio Podcasts, we hebben het erg wel vaker over. En af

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Herstructurering Cumulus Media afgerond

Het Avondblad van 7 juni (video)

Aanbesteding DAB+ 5A/D van start

Ook VRRO ziet combinatie Var en NRJ niet zitten

Het Avondblad van 6 juni (audio)

VRV vreest doodsteek voor lokale radio’s

Sluiten