fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Hoe gevaarlijk zijn radiopiraten?

‘Radiopiraten’. De benaming houdt een zekere romantiek in. Avontuur ook. Illegale zenders zorgen voor vertier en spanning. Niet enkel bij de organisatoren, maar ook bij de luisteraars. Als zij weten dat ze getuige zijn van iets wat eigenlijk niet mag, nemen ze als het ware deel aan het spelletje. Want dat is het vaak. Of toch niet? 

In Nederland blijven ze met de regelmaat van een goed geoliede klok, opduiken. Feit is dat de landpiraten er dezer dagen minder goed georganiseerd en gestructureerd zijn dan zij die actief waren in de laatste decennia van de vorige eeuw. Toen ging het vaak om complete teams. Tegenwoordig gaat het eerder om individuele projecten. Minder betrokkenen betekent ook vaak minder technische knowhow. En daar blijft een gevaar in schuilen. Landpiraten zorgen af en toe voor storingen allerhande. En ze creëren gevaarlijke situaties voor zichzelf.

Toezichthouder Agentschap Telecom (vergelijkbaar met het BIPT en de VRM in Vlaanderen), blijft immers onverminderd jacht maken op de illegale zenders. Met een kat en muis spelletje als gevolg. In hun ijver om niet opgepakt te worden zoekt men zendlocaties die soms levensgevaarlijk zijn.

Enkele weken geleden koos De Geheime Piraat in Werkendam nabij Dordrecht in natuurgebied De Biesbosch voor een hoogspanningsmast. Ruim honderd meter hoog werden een zender en een antenne geïnstalleerd. Tegelijk werd er illegaal stroom afgetapt. De radiopiraat stelde iedereen gerust door in de uitzendingen te herhalen dat dit door personen met verstand van zaken werd gedaan. Misschien ook niet…

Woensdag 6 juni ontdekte de politie dan weer zendapparatuur in een kraan nabij de Kadoelerbrug vlakbij Kraggenburg. Onbekenden hadden daarbij het slot van de toegangsdeur tot de kraan vervangen. Hierdoor had de eigenaar geen toegang meer. Het Waterschap was niet blij met de actie. Vooral omdat de kraan bij dreigende calamiteiten gebruikt wordt om noodschotten te plaatsen. De radiopiraat was nog niet in de lucht. Waarschijnlijk was de zendapparatuur neergezet om op een later tijdstip te installeren.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Terug naar 1963. Veel kans dat u toen nog niet geboren was. Het is dan
Doorschuiven Eén van de grote uitdagingen in het verder professionaliseren van de radiowereld in Nederland
Het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland zit er definitief op, iedereen kan dus weer terugkeren naar
Kabel- en satellietradio, het is nooit een succesverhaal geworden in Vlaanderen. Uiteraard heeft de komst
Will Tura en de Strangers Bij gebrek aan veel actie in de Vlaamse radiowereld (of
Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Stip met rood Die
De website van RadioVisie beschikt sinds gisteren over een “web push” app, een nieuw technisch

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Herstructurering Cumulus Media afgerond

Het Avondblad van 7 juni (video)

Aanbesteding DAB+ 5A/D van start

Ook VRRO ziet combinatie Var en NRJ niet zitten

Het Avondblad van 6 juni (audio)

VRV vreest doodsteek voor lokale radio’s

Sluiten