Hoe de radio het Witte Huis veroverde Nieuwe media bepaalden al vaker de politieke wereldgeschiedenis

Leestijd: 3 minuten

Het was deze week (8 februari) precies 96 jaar geleden dat in het Amerikaanse Witte Huis voor het eerst een radiotoestel werd geïnstalleerd.

President Warren G. Harding

De zittende president was op dat moment ene Warren G. Harding. De man wordt in de geschiedenisboeken niet herinnerd als een belangrijke president.

Hij overleed aan een hartaanval in het tweede jaar van zijn ambtstermijn, nadat zijn eerste jaar vooral werd gekenmerkt door een schandaal (Google eens naar Tea Pot Dome). Hij stond evenmin bekend als een workaholic.

Maar voor techniek had Harding wel een neus en daarom hoort hij thuis in het rijtje presidenten dat «de toekomst omarmde». Van oorsprong was Harding een krantenuitgever in Ohio en hij besefte snel het belang van het toen nog piepjonge medium radio.


Lees verder onder de advertentie


In juni 1922 was Harding de eerste Amerikaanse president wiens stem op de radio was te horen. Hij bracht de natie, die nog hard leed onder de naweeën van de eerste wereldoorlog, een boodschap van “nieuwe hoop”. Nog niet rechtstreeks vanuit het Witte Huis, dat zou technisch pas mogelijk worden onder zijn opvolger, president Calvin Coolidge.

President Calvin Coolidge

Maar vanaf toen ging het snel en de radio zou al in 1924 een belangrijke rol spelen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De nacht vóór de verkiezingen schreef Coolidge geschiedenis toen het grootste radio-publiek ooit afstemde op de uitzending van zijn laatste campagnetoespraak.

Coolidge won die verkiezingen met een straat voorsprong. In maart 1925 luisterden de Amerikanen voor het eerst rechtstreeks vanuit het Witte Huis naar hun president, bij diens eedaflegging (foto bovenaan). De uitzending was te horen op 42 stations van «coast to coast».

Van telegraferende Lincoln tot twitterende Trump

Het medium radio betekende een belangrijke mijlpaal voor de Amerikaanse politiek, want in het oneindige land was het tot dan voor de Amerikaanse presidenten zo goed als onmogelijk om iedereen aan te spreken. Nieuwe media zouden doorheen de geschiedenis vaak een bepalende rol spelen in het politieke spel.

Abraham Lincoln was de eerste president die actief nieuwe technieken gebruikte in zijn campagne. Hij deed beroep op de spoorwegen en de telegraaf. De eerste president die eind jaren 1870 een telefoon installeerde in het Witte Huis was Rutherford B. Hayes. Zijn eerste telefoontje was met Alexander Graham Bell, de uitvinder van het ding. De heilzame woorden van de president aan Graham waren: “Spreek alstublieft wat langzamer.”William Howard Taft, president van 1909 tot 1913, verdeelde zijn toespraken via grammofoonplaten. F.D. Roosevelt (foto) sprak de natie wekelijks live toe op zaterdag van bij het haardvuur via zijn «weekly radio address», een traditie die Reagan een halve eeuw later overnam. Ook de wekelijkse radioshow van Roosevelt’s vrouw Eleanor behoort tot het Amerikaanse erfgoed.

Bij Reagan en eerder al John F. Kennedy zorgde de camera voor een enorme aantrekkingskracht. Bill Clinton bezorgde het Witte Huis zijn allereerste website. Zijn opvolger, George W. Bush, introduceerde de podcast en was de eerste president die op de vingers werd getikt voor zijn onveilige e-mailgedrag. Obama begon als president met een wekelijkse YouTube-video en zette al in zijn eerste presidentscampagne heel hard in op Facebook. Maar het was ook Facebook dat Hillary Clinton acht jaar later zou helpen nekken in haar race naar het Witte Huis. Daar schrijft nu, «as we speak», de twitterende Trump zijn portie geschiedenis.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Van kabouter tot gigant Hoe de Tweede Oorlog aan de basis lag van het ontstaan van Grundig Het lijkt op een sprookje, een kabouter die in tien jaar tijd een reus werd. Direct na de Tweede Wereldoorlog was er in Duitsland een verbod op het produceren van radiotoestellen, ...
De pre-historie van de hitparade Een verhaal over circussen, tijdschriften en sigaretten In onze reeks 'Dossiers' voegen we vanaf vandaag opnieuw een uitgebreid essay toe. Op de laatste dag van 1999 maakte RadioVisie haar eigenzinnige keuze voor het 'Radioprogramma van...
FM: de bizarre geschiedenis van een lelijk radio-eendje Het wonderlijke én tragische leven... Hij lijkt op het eerste gezicht op een gewone hoogspanningsmast, maar in 1938 was deze «Armstrong Tower» de geboorteplaats van de FM. Hij staat in het stadje Alpine, in de Amerikaa...
Deel of print dit artikel
Spotlight
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *