fbpx

Hoe de radio het Witte Huis veroverde Nieuwe media bepaalden al vaker de politieke wereldgeschiedenis

Het was deze week (8 februari) precies 96 jaar geleden dat in het Amerikaanse Witte Huis voor het eerst een radiotoestel werd geïnstalleerd.

President Warren G. Harding

De zittende president was op dat moment ene Warren G. Harding. De man wordt in de geschiedenisboeken niet herinnerd als een belangrijke president.

Hij overleed aan een hartaanval in het tweede jaar van zijn ambtstermijn, nadat zijn eerste jaar vooral werd gekenmerkt door een schandaal (Google eens naar Tea Pot Dome). Hij stond evenmin bekend als een workaholic.

Maar voor techniek had Harding wel een neus en daarom hoort hij thuis in het rijtje presidenten dat «de toekomst omarmde». Van oorsprong was Harding een krantenuitgever in Ohio en hij besefte snel het belang van het toen nog piepjonge medium radio.


Lees verder onder de advertentie


In juni 1922 was Harding de eerste Amerikaanse president wiens stem op de radio was te horen. Hij bracht de natie, die nog hard leed onder de naweeën van de eerste wereldoorlog, een boodschap van “nieuwe hoop”. Nog niet rechtstreeks vanuit het Witte Huis, dat zou technisch pas mogelijk worden onder zijn opvolger, president Calvin Coolidge.

President Calvin Coolidge

Maar vanaf toen ging het snel en de radio zou al in 1924 een belangrijke rol spelen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De nacht vóór de verkiezingen schreef Coolidge geschiedenis toen het grootste radio-publiek ooit afstemde op de uitzending van zijn laatste campagnetoespraak.

Coolidge won die verkiezingen met een straat voorsprong. In maart 1925 luisterden de Amerikanen voor het eerst rechtstreeks vanuit het Witte Huis naar hun president, bij diens eedaflegging (foto bovenaan). De uitzending was te horen op 42 stations van «coast to coast».

Van telegraferende Lincoln tot twitterende Trump

Het medium radio betekende een belangrijke mijlpaal voor de Amerikaanse politiek, want in het oneindige land was het tot dan voor de Amerikaanse presidenten zo goed als onmogelijk om iedereen aan te spreken. Nieuwe media zouden doorheen de geschiedenis vaak een bepalende rol spelen in het politieke spel.

Abraham Lincoln was de eerste president die actief nieuwe technieken gebruikte in zijn campagne. Hij deed beroep op de spoorwegen en de telegraaf. De eerste president die eind jaren 1870 een telefoon installeerde in het Witte Huis was Rutherford B. Hayes. Zijn eerste telefoontje was met Alexander Graham Bell, de uitvinder van het ding. De heilzame woorden van de president aan Graham waren: “Spreek alstublieft wat langzamer.”William Howard Taft, president van 1909 tot 1913, verdeelde zijn toespraken via grammofoonplaten. F.D. Roosevelt (foto) sprak de natie wekelijks live toe op zaterdag van bij het haardvuur via zijn «weekly radio address», een traditie die Reagan een halve eeuw later overnam. Ook de wekelijkse radioshow van Roosevelt’s vrouw Eleanor behoort tot het Amerikaanse erfgoed.

Bij Reagan en eerder al John F. Kennedy zorgde de camera voor een enorme aantrekkingskracht. Bill Clinton bezorgde het Witte Huis zijn allereerste website. Zijn opvolger, George W. Bush, introduceerde de podcast en was de eerste president die op de vingers werd getikt voor zijn onveilige e-mailgedrag. Obama begon als president met een wekelijkse YouTube-video en zette al in zijn eerste presidentscampagne heel hard in op Facebook. Maar het was ook Facebook dat Hillary Clinton acht jaar later zou helpen nekken in haar race naar het Witte Huis. Daar schrijft nu, «as we speak», de twitterende Trump zijn portie geschiedenis.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioportals doorgelicht, deel 5: onze uitsmijters Enkele Belgen, enkele desktopplayers en... In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker nog enkele uitsmijters cadeau doen: twee Belgische radio-...
Radioportals doorgelicht, deel 4: drie om te ontdekken Twee leukere radio-apps plus de sym... In deel vier van onze exclusieve reeks over de radioportals belichten we eerst twee apps die we zelf naar voor durven schuiven als echte aanraders. Daarnaast belichten we een boeie...
Radioportals doorgelicht, deel 3: een Oekraïens hebbeding en twee overlevers Een terugblik... In de derde aflevering van onze reeks over de radioportals hebben we het over twee oudjes onder de portals die altijd wat in de schaduw bleven van TuneIn, maar die vast wel gekend ...
Radioportals doorgelicht, deel 2: Vier Europese toppers Vier betere Europese alternatieven... In het tweede deel van onze exclusieve artikelenreeks over de radioportals focussen we op vier apps van Europese makelij: twee Duitse (Audials en Radio.net), een Franse (Radioline)...
Radioportals doorgelicht, deel 1: de radio-directories De minder bekende leveranciers van ... Radioportals, wie zijn ze en wat doen ze? Op die vraag proberen we deze week een antwoord te bieden in een zomerse artikelenreeks op RadioVisie. In dit eerste deel focussen we eers...
Van kabouter tot gigant Hoe de Tweede Oorlog aan de basis lag van het ontstaan van Grundig Het lijkt op een sprookje, een kabouter die in tien jaar tijd een reus werd. Direct na de Tweede Wereldoorlog was er in Duitsland een verbod op het produceren van radiotoestellen, ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dossier
Toen radio de muziek uitvond
Marina, het ‘foute’ zusje van Veronica
Het Samoyede-project: Belgische verzetsradio
Maak kennis met FMscan.org, de grootste zenderdatabase ter wereld
Podcasts: nieuw journalistiek medium
648 kHz en Orfordness, een fascinerende radiogeschiedenis
Sluiten