RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te stellen. Maar in de analoge frequentiewereld heeft Vlaanderen nu eenmaal geen ’track record’ waar het fier kan op zijn. En dus menen we ons terecht zorgen te mogen maken over waar het, zowel technisch als politiek, naartoe moet met dat lokaal digitaal frequentieplan. Een opinie.

Vooreerst deze nuchtere vaststelling. Vlaams en federaal is de knowhow over de do’s-and-don’ts in het spectrum van de omroepfrequenties versnipperd over vier diensten: het federale BIPT, de Vlaamse administratie Media, de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) en – zeker niet te onderschatten – de VRT.

Je moet je daar echter niet al te veel van voorstellen. We spreken voor alle diensten samen misschien over een tiental mensen die iets kennen van die frequentiematerie, waarvan slechts twee of drie op Vlaams (administratief) niveau. In elk van die diensten gaat het dus telkens om een zeer beperkt aantal mensen die van wanten weten. Enfin, zouden moeten weten. Soms zijn het gewoon baronieën: één iemand die daar al jaren zit, die alles te zeggen heeft en die intern geen enkele tegenspraak krijgt of duldt.

Het is niet aan ons om namen te noemen of om de grondige analyse te maken over wie wel of geen geschikte competenties heeft voor de technische materie waarvoor hij bevoegd is. Maar we mogen wel aankaarten dat er al decennialang bitter weinig signalen zijn om voldoende vertrouwen te kunnen stellen in de aanwezige kunde op de respectieve diensten. En helaas nog minder in hun bereidheid om samen op een positieve en krachtige manier technisch aan de kar te willen trekken, in het belang van de gehele radiosector.

De erfenis van Patrick Dewael

Vlaanderen is al zowat dertig jaar zelf bevoegd voor zijn frequentiebeheer. Patrick Dewael heeft daar destijds als Vlaams minister van Media nog een complexe procedure voor uitgevochten én gewonnen. Juridisch had hij wellicht gelijk, maar dat betekent niet dat hierdoor ook technisch en beleidsmatig de beste oplossing uit de bus kwam voor Vlaanderen. Om nog te zwijgen van de jungletoestanden die deze aanslepende procedures destijds veroorzaakten in de ether.

Intussen zijn we dertig jaar verder en de Vlaamse verdiensten op vlak van een efficiënt en optimaal frequentiebeheer zijn heus niet om over naar huis te schrijven. We zijn allemaal al lang vergeten dat zelfs Christian Van Thillo ooit nog een Europese procedure moest aanspannen (én won) om Vlaanderen hier tot wat meer buigzaamheid te bewegen. Het is dus niet dat hij destijds zijn Qmusic zomaar op een gouden schoteltje kreeg. We gaan hier niet opnieuw uit de doeken doen hoe, waar en waarom het zaakje technisch geblokkeerd bleef.

Voor de lokale radio’s is het zelfs nog veel erger. Daar wordt door de Vlaamse overheid op vandaag nog steeds teruggegrepen naar een knullig frequentieplan waarvan de internationale coördinatie al dateert uit 1986, toen er van frequentiesoftware zelfs nog geen sprake was. In de dertig jaar dat we zelf bevoegd zijn deed Vlaanderen nog niet één poging om voor deze sector eens een deftig, efficiënter en optimaler frequentieplan op te stellen én het ook internationaal te coördineren.

Het grote probleem is immers dat je voor zo’n internationale coördinatie eerst als één Belgische stem moet kunnen spreken, terwijl Vlaanderen en Wallonië er in de analoge omroepbanden altijd een compleet verschillende technische visie en/of competentie op nahielden. Dat zorgde dus niet enkel binnen België zelf voor meerdere – nog steeds deels onbeslechte – frequentieoorlogen, het speelt ons ook internationaal parten.

De Waalse waarheid kwetst

Intussen wil Vlaanderen nog steeds niet de enige échte waarheid onder ogen zien: dat het uitgerekend Wallonië is dat zich in deze materie altijd opstelde als de meest redelijke van de twee, die oprecht streefde naar een degelijke en technisch objectieve optimalisatie, in het belang van zowel het noorden als het zuiden van het land. Maar Wallonië vond nooit gehoor in Vlaanderen, want wat we zelf doen…

En dan gaan we het hier nog niet hebben over wat Vlaanderen (niet) aanvangt met zijn toegewezen capaciteit op de middengolf, ondanks dat daar binnen het Vlaamse radiolandschap op vandaag wel degelijk belangstelling voor bestaat. Of het complete debacle op gebied van DVB-T, maar dat gaat over televisie.

Ook over het Vlaamse beheer van het digitale frequentiespectrum in band III kun je een flinke boom opzetten. Zo lag niemand, de private radiosector incluis, destijds wakker van de manier waarop de digitale frequenties voor de commerciële radio in 2008-2009 door Vlaanderen voor dertig jaar werden verpatst aan Norkring. Of van het feit dat diezelfde Norkring de haar toegewezen frequenties hierop jarenlang gewoon verwaarloosde, hoewel het decreet duidelijk stipuleerde dat ze binnen de twee jaar in gebruik moesten worden genomen.

Kanaal 11A werd pas in 2015 voorzichtig in gebruik genomen, maar tussen 2011 en 2015 zette de VRM Norkring niet één keer tot spoed aan, hoewel dat ook haar taak was als toezichter. Dezelfde VRM trad ook tien jaar lang niet op tegen Norkring in het fameuze dossier van kanaal 10. Het is pas door een klacht van het Nederlandse Broadcast Partners dat die zaak de voorbije twee jaar in een stroomversnelling kwam. Terwijl die VRM al die tijd de mond vol had over (lokale) frequenties als “een schaars goed”.

Proefprojecten met te veel remmingen?

En nu zijn er de proefprojecten voor lokale DAB+ waarbij het ons toch wel zeer hard lijkt dat de Vlaamse overheid op voorhand (alweer) stokken in de wielen wil steken. Waarom slechts één proefproject per provincie, goed wetende dat dit weer eens voor (gewilde?) conflicten zal zorgen binnen de sector?

Waarom niet gewoon voor heel Vlaanderen 5 of 10 of zelfs 15 proefprojecten toelaten waarbij de indieners zelf het beoogde werkgebied mogen omschrijven? Je kunt dan nog altijd dezelfde condities als nu opleggen op vlak van zendersites en vermogens. Er zijn immers vier frequentieblokken beschikbaar, dus er is meer dan voldoende marge om in heel Vlaanderen gemakkelijk 10 tot 15 proefprojecten toe te laten, zonder dat die elkaar storen.

Je kunt voor de ingediende projecten toch gewoon verplichten dat een aanvraag pas in overweging kan worden genomen als minstens drie of vier lokale stations deelnemen én ze zich engageren om hun ensemble aan redelijke voorwaarden ook open te stellen voor de andere erkende radio’s binnen het verzorgingsgebied.

En waarom werken met strikte eenmalige deadlines? Waarom geen procedure die continu toegankelijk is, zoals voor de evenementenradio’s? Laat de lokale sector die lokale DAB+ toch eerst zelf wat organisch uitwerken, met een beperkt aantal essentiële voorwaarden, maar met de nodige creatieve marge voor de ‘early adopters’ .

Kortom, dit proefproject is ofwel zo verschrikkelijk slecht doorgedacht ofwel bewust in die richting gestuurd met als doel de kansen op slagen sterk te beperken.

Al te veel tijd verloren

Dit alles laat helaas weinig goeds verhopen over hoe het ergens in de toekomst zal aflopen met het definitieve digitale frequentieplan voor lokale DAB+ in Vlaanderen. Welke stappen zou Vlaanderen op vandaag al concreet hebben ondernomen om de beschikbare én noodzakelijke restfrequenties in band III nationaal en internationaal te securiseren? Waarom zwijgt minister Dalle daar in alle talen over?

Wallonië en Nederland zijn ons op dat vlak al jaren voor, want restfrequenties dat is veelal een materie van ‘eerst komt, eerst maalt’. En dan mag Vlaanderen nog blij zijn dat onze Duitse buur Noordrijn-Westfalen in dat domein nog niet op volle kracht bezig is. Het wordt jaar na jaar intussen ook steeds moeilijker om nieuwe restfrequenties internationaal gecoördineerd te krijgen.

Slotsom: Er is voor dit digitaal frequentieplan een zeer actief en technisch competent beleid nodig, met mensen die zich binnen de administratie constructief opstellen en weten waarmee ze bezig zijn. Of die zich deskundig extern laten adviseren. Er valt geen tijd meer te verliezen, want er is nu al veel te veel tijd verloren. Minister Dalle moet hiervoor dus geen twee jaar ‘achter de schermen’ werken, maar op regelmatige wijze transparant zeggen waar zijn administratie concreet staat en wat de ambities zijn.

Dat is toch niet te veel gevraagd?

(RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Robert
Robert
27 september 2021 - 22:47 22:47

Inderdaad,.. een ramp.
DVB tv… Ken geen land dat dvb-tv heeft uitgeschakeld… Behalve Vlaanderen want het is te duur (????!!!!)… Een openbare omroep zonder terrestrial signal… EN BETALEND VIA TELENET TV VLAANDEREN BELGACOM…!!!!

Hans van Tulden
Hans van Tulden
26 september 2021 - 21:08 21:08

De lokale radiozenders die momenteel op de FM zitten, die zitten daar meestal al een lange tijd. Dus die moeten ze maar automatisch overhevelen naar DAB+, gesubsidieerd en zonder extra kosten. Hopelijk krijg ik de LRM uit Maaseik dan ook weer wat beter door in Nederlands Limburg 🙂

Maarten
Maarten
27 september 2021 - 07:47 07:47
Antwoord aan  Hans van Tulden

Ik begrijp helemaal niet waarom er nu weer subsidies zouden nodig zijn om de lokale radio’s op DAB+ te krijgen.
Zolang het commercieel niet interessant is voor de meeste lokale radio’s kunnen ze zich beter gewoon met de FM bezig houden.

Het is niet zo dat er radio toestellen in omloop zijn of komen die geen FM meer hebben, dus voor hen verandert er in feite niets.

Dat de wat “grotere” lokale radio’s als eerste zullen investeren omdat ze daarmee hun zendgebied en dus ook inkomsten kunnen verhogen, lijkt mij logisch. Maar voor 3/4 van de lokale radio’s is DAB+ op dit moment niet interessant

Hans van Tulden
Hans van Tulden
27 september 2021 - 14:46 14:46
Antwoord aan  Maarten

Op dit moment niet nee, maar in de toekomst is het toch de bedoeling dat alle bestaande radiozenders over gaan stappen op DAB+?

Maarten
Maarten
27 september 2021 - 21:56 21:56
Antwoord aan  Hans van Tulden

klopt, maar ik zie nog steeds niet in waarom daar subsidies zouden voor toegekend moeten worden.

Degenen die het zich nu nog niet kunnen veroorloven om zelf te betalen voor de bijkomende DAB+ verdeling, kunnen hier best nog een aantal jaren mee wachten, tot het moment dat er voldoende DAB+ ontvangers in omloop zijn zodat ze ineens de overstap kunnen maken.

Tegen die tijd zal DAB+ distributie ook wel wat goedkoper geworden zijn en zal de kost om over te stappen wel haalbaar zijn zonder subsidies.

Hans van Tulden
Hans van Tulden
28 september 2021 - 12:44 12:44
Antwoord aan  Maarten

Ja, ok. 😛

HermanB
HermanB
26 september 2021 - 17:46 17:46

“Het is niet aan ons om namen te noemen of om de grondige analyse te maken over wie wel of geen geschikte competenties heeft voor de technische materie waarvoor hij bevoegd is.”

Als het niet aan Radiovisie is om die namen te noemen, aan wie dan wel? De ‘gewone’ pers?

Het probleem met de journalistiek van tegenwoordig, is dat men louter feiten weergeeft maar niet meer dan dat. Waarom zou de lezer niet mogen weten wie wel en wie niet competent is of kennis van zaken heeft?

Het gaat tenslotte om ambtenaren die met ons belastingsgeld worden betaald. Dan hebben wij ook het recht om te weten wie onzinnig en wie zinnig met dat geld omspringt.

Door nooit namen te noemen worden die mensen ook nooit ter verantwoording geroepen. Ze kunnen in alle stilte verderdoen en worden beschermd door de ‘journalisten’. En precies om die redenen hebben alle gigantisch incompetente mediaministers, de continu wetten overtredende Gatz op kop, hun mandaten kunnen voleindigen. Onterecht. Maar geen enkele journalist die erom maalde. Door hun stilzwijgen zijn journalisten zelf verantwoordelijk voor de situatie.
Al moet gezegd dat Radiovisie wel geprobeerd heeft om een en ander aan het licht te brengen, maar de ‘gewone’ pers volgde niet. De broodheren hielden dat ongetwijfeld tegen. Concerns, weet je wel…

HermanB
HermanB
27 september 2021 - 08:52 08:52
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Wie hoopt of verwacht dat de minister of de parlementsleden zelf namen zullen noemen, is wel heel naïef.
En de radio’s durven ongetwijfeld niet wegens schrik voor vergelding op een of andere manier.

Rest dus de vierde macht, de pers. En als de journalist in kwestie te weinig kennis heeft, dan moet die doen wat die voor elk ander onderwerp doet: bij de experts (in casu Radiovisie) te rade gaan. Zo eenvoudig is dat.
De pers noemt wel namen bij bv. assisenzaken of metoo- en andere aanklachten, dus waarom hier niet. Is er een speciale reden waarom dit soort wetsovertreders of incompetente lieden dan wel de geheimhouding verdient?

Dimitri
Dimitri
26 september 2021 - 15:36 15:36

Eigenlijk zou Vlaanderen2 zo snel als mogelijk moeten kunnen verhuizen naar 10A. 5A en 5D zijn veel efficiënter voor de lokale stations in het noordelijkste grensgebied tussen Oost-Vlaanderen en Antwerpen enerzijds alsook aan de zuidelijkeste grens van Oost-Vlaanderen en Vlaamse Brabant anderzijds.

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx