Ook wat de Nederlandse radio betreft is er één en ander uit 1970 bewaard gebleven. In de maand september van dat jaar was er de uitbreiding van … ‘blokradio’. In Vlaanderen betekent dit zoiets als radio om bij te studeren, maar in Nederland ging het om totaal iets anders. Ruim een halve eeuw geleden waren de kranten van mening dat uit de winterschema’s die de omroepverenigingen hadden gepubliceerd, er een verandering op til was.
De omroepen vonden met z’n allen dat er een nieuw soort radio diende te komen om de aandacht te prikkelen. Er moest meer informatie en flinke brokken muziek geprogrammeerd worden zodat de luisteraars langer de radio aan zouden laten staan. De VPRO was er een jaar eerder mee begonnen en inmiddels vonden de concullega’s dat dit voorbeeld moest worden gevolgd.
Studio 3: binnen- en buitenlopen
Niet alleen de VARA deed het, ook de NCRV voerde blokradio in. Op maandag 5 oktober 1970 ging ‘NCRV en Bloc’ de ether in. Het was een nieuw informatief vooravond-programma van anderhalf met afwisselende muziek, nieuws, achtergrondinformatie, commentaar en ontspanning. Studio 3 werd er speciaal voor verbouwd en technisch aangepast.
De deur naar die studio ging tijdens de uitzendingen niet op slot. Zowel verslaggevers als zij die in het nieuws waren, konden in- en uitlopen. De omroep breidde ook het aantal educatieve programma’s in haar radiopakket uit. Zo startte het nieuwe veertiendaagse ‘Bij de tijd’, een uitzending die volwassen luisteraars de achtergronden van recente ontwikkelingen in de samenleving uitlegde.


De NCRV had tevens de federatie van vormingscentra bij dit project betrokken. Het eerste resultaat daarvan was de samenwerking tussen NCRV en het Slotemaker de Bruine-instituut, een vormingsinstituut van de christelijk sociale beweging. Destijds allemaal bekend gemaakt op een speciale bijeenkomst waarbij adjunct directeur Geerink Bakker de eer kreeg kreeg om de presentatie te doen.
Pers heeft kritiek
’s Anderendaags kwam de kritiek in de kranten. Er werd zelden een dergelijk openhartig en vernietigend oordeel geveld over de programma’s bij Hilversum 3. Geerink Bakker had namelijk volmondig verklaard dat hij nooit gelukkig was geweest met dit radiostation en het vooral zag als een doodgeboren kindje. Harder had hij het als christen niet kunnen verwoorden.
Hij stelde onder meer: “Het derde radionet is een bastaard, een onecht kind, dat niet ontstaan is uit een wettelijk huwelijk, maar verwekt werd tijdens een onderonsje tussen de minister en de programmaleiders. Zo’n kind, als het opgroeit, geeft later het risico van het verspreiden van kwaad gerucht en dat is dan ook gebeurd. Hilversum 3 heeft een twijfelachtige politieke herkomst en is een instrument in de strijd tegen Radio Veronica”.
“Het is niet uit zuivere voorwendsels opgezet. Het programma van het derde radionet staat niet voorgeschreven in de omroepwet, komt niet voort uit de statuten van de NOS en ook niet uit de doelstellingen van de omroepverenigingen. En daar zitten we dan met acht omroepen de zendtijd te verdelen. We zitten bij Hilversum 3 in de boot en we moeten nog loyaal meevaren ook.”
We zijn intussen 53 jaar later en kijk waar de opvolger van de opvolger van Hilversum 3 – NPO 3FM – is beland in de luisterhitparade. Slechter kan het niet en stilletjes lach ik mijn vuistje om de toenmalige uitspraken van Geerink Bakker.