fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het wordt blijkbaar een lange hete procedure-zomer

Erkenningen netwerken en frequentieplan opnieuw betwist

Nooit eerder zo belaagd

Het mediabeleid van (ex)minister Sven Gatz zal zeker niet de geschiedenis ingaan met de beloofde realisatie van een duurzaam en toekomstgericht radiolandschap. Het zijn vooral de vele procedures die nazinderen, aangespannen tegen individuele, én algemene, beslissingen van de overheid (de minister). Nooit eerder was een beleid zo belaagd door procedures, zelfs grote spelers in erkenningen, zoals Stadsradio Vlaanderen, gingen nog in betwisting.    

Sven Gatz probeerde herhaaldelijk de meubelen nog te redden, door bijvoorbeeld de intrekking van de door de Raad van State geschorste erkenning van CFM Media (Hit!), en een snelle toewijzing aan TOPradio. ‘Fraus omnia corrumpit’ (bedrog doorbreekt alles), al was de overheid in het arrest ook zelf in gebreke gesteld. Een andere keer werden erkenningen vernietigd, opnieuw beoordeeld en meestal ook opnieuw erkend. 

‘Deus ex machina’

Dat laatste was een tactische zet om een negatief advies van de auditeur bij de Raad van State te omzeilen. Eenzelfde tactiek werd nogmaals toegepast in april van dit jaar, het hele frequentieplan was onderuit gegaan, en de minister had nogmaals negatieve adviezen van de auditeur gekregen. Opnieuw werden nog snel bestaande erkenningen vernietigd, en nieuwe afgeleverd, waardoor de lopende procedures zonder voorwerp raakten. 

Deze ‘deus ex machina’ was niet onverwacht. Alhoewel het ‘gewone’ ingrepen moesten lijken, merkte iedereen dat het de lopende rechtszaken in een bepaalde richting duwde. De minister gaf dat ook toe in een persbericht: ‘Voor zo’n tien procent van de radio’s waartegen afzonderlijke klachten waren neergelegd bij de Raad van State, zal alles worden gedaan om de rechtszekerheid te verdedigen en het verderzetten van de uitzendingen te waarborgen’. 

Meer procedures dan vorige keer

Het belooft alleszins nog een hete zomer te worden, als het gaat over procedures in de radiowereld. Inmiddels is de periode voorbij waarin men beroep kon aantekenen tegen de ‘compleet nieuwe’ erkenningen, bij de Raad van State. Tijdens de legislatuur van Sven Gatz liepen er procedures tegen de erkenningen van alle netwerken, én tegen die van een aantal lokale omroepen. Het ziet er naar uit dat het aantal procedures niet spectaculair zal dalen.  

Onze redactie kreeg reeds kennis van betwistingen tegen de (nieuwe) erkenningen van alle netwerken. In sommige gevallen is er zelfs sprake van meerdere procedures, meer dan de vorige keer. De erkenning van Radio Minerva wordt eveneens opnieuw aangevochten, dat had FG zelf al medegedeeld. Nieuw, en in dat geval zeker ook verrassend, zou wel zijn dat nu ook MENT de weg naar de Raad van State zou gevonden hebben.

Opnieuw vraag tot vernietiging hele frequentieplan

Eén omroepvereniging zou in spoedeisendheid naar de Raad van State zijn getrokken. Meestal wordt een dergelijke eis echter afgewezen, en dan zou het voor alle nieuwe procedures weer ongeveer een jaar duren, vooraleer er een beslissing zou kunnen zijn. De Raad van State zal het voorlopig nog druk hebben met de radiosector, met de gang van zaken in de vorige legislatuur zullen ze dat daar ook wel verwacht hebben. 

Een aantal omroepverenigingen trekt ook opnieuw naar de Raad van State om het hele frequentieplan te laten vernietigen. Zij betwijfelen of wel alle mogelijke frequenties ook daadwerkelijk werden opgenomen. Het zou dan kunnen dat het herstelde frequentieplan nogmaals onderuit zou gaan. De chaos zou dan echt compleet zijn. Onverwacht is het allemaal niet, wij wezen eerder al op een ‘erfenis van Gatz’.

Samenwerkingsakkoord ook aangevochten? 

Tenslotte is er ook nog de lopende procedure over de aanbesteding van DAB+ 5A/D, én er zou zelfs nóg meer zijn. Er wordt immers beweerd dat eerstdaags ook het decreet, dat het samenwerkingsakkoord tussen de gemeenschappen regelt, zal worden aangevochten. De beroemde ‘bevroren frequenties’, in de radiosector ook wel eens kritisch de ‘wettelijke storingen’ (door Franstalige omroepen) genoemd.  

De aanklagers menen dat zij ten tijde van de aanvraag helemaal niet op de hoogte waren van het feit dat hun frequentie zou worden ‘bevroren’. Zij zien daarin dan ook een schending van het gelijkheidsbeginsel, er zou immers gesproken zijn van gewone frequenties, niet van bevroren frequenties, die men niet kan verhuizen. Zelfs zonder die extra procedure lijkt het er toch op dat het radiodossier allesbehalve afgesloten zou zijn. (Victor Olsen)


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Einde van het tijdperk Gatz?

Zal opvolger Gatz slagen voor de vele herexamens?  Een ‘goodbye’ Sven Gatz vertrok vorige vrijdag Lees verder

Geen DAB+ op kanaal 10: stuurde Gatz aan op een excuustruus?

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams Lees verder

Minister Gatz negeert advies Raad van State

Samenwerkingsakkoord goedgekeurd zonder verplichte bevraging Ontwerp van decreet Op 31 augustus 2018  werd er een Lees verder

Zette de Raad van State Sven Gatz schaakmat?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Gatz geeft uitbrander(tje) aan Norkring

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf vanochtend, tijdens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport Lees verder

Gatz start raadpleging herstelbesluit frequentieplan

Het gaat plots heel snel met het herstelbesluit na de vernietiging van het Vlaamse frequentieplan. Lees verder

Analyse ‘Herstelbesluit’ van Sven Gatz

Krachttoer van 24 uur Als er al onduidelijkheid zou zijn over het arrest van de Lees verder

Sven Gatz: “Niet-betwiste erkenningen zijn definitief”

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zei vanmorgen in de commissie Media van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
21 juni 2019 - 23:21 23:21

Ik ben echt benieuwd hoe dit zal eindigen, gelukkig zal Radiovisie ons hiervan op de hoogte houden.

Meer in dab+, erkenningen, lokale radio
Blad 182: MIG, VRT, MA45, TROS FM (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (21)

Blad 181: DAB+, cijfers en een blote Klara (video)

De Zaak Natsie (10)

Blad 179: Norkring, Gers, Brahim en Minerva (video)

WorldDAB: Elke maand 1 miljoen nieuwe toestellen in tien grootste markten

Sluiten