fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het werd heel druk op en rond de Ross (audio)

Radio 819 blijvende doorn in het oog van Nederlandse overheid

14 augustus is al sinds 1967 de datum waarop de zeezender Radio Caroline besloot om toch in de lucht te blijven, dit ondanks het verbod van Britse overheid en ook in tegenstelling tot de collega offshore radiostations. Ook in 1989 werd dit feit herdacht in de programma’s.

Intussen was men 22 jaar verder er zond Caroline nog steeds uit. Meer nog, met Pasen 1989 hadden ze zelfs hun vijfentwintigste verjaardag gevierd. Al was het radiostation nooit onafgebroken in de lucht geweest. In die kwarteeuw zaten afwezigheden van enkele maanden, tot zelfs enkele jaren. Op 19 augustus 1983 had Caroline de uitzendingen kunnen hervatten vanaf de Ross Revenge, nadat het vorige zendschip de MV Mi Amigo in maart 1980 in de golven was verdwenen. Op 18 augustus 1989, een dag voor de zesde verjaardag van die comeback gebeurden er echter vreemde zaken rond en aan boord van de Ross. 

Op dat moment fungeerde het zendschip als basis voor drie radiostations; Radio 819 (met een familie format voor Nederland), World Mission Radio (religieuze programma’s op de korte golf) en Radio Caroline (voor het UK) zelf op 558 kHz. Om 14:00 uur meldde een presentator van Radio Caroline tijdens het reguliere nieuwsbulletin dat men bezoek had gekregen van een schip van de Engelse overheid. Er werden onderhandelingen gestart met de bemanning van het zendschip. Het Nederlandstalige Radio 819 verdween vervolgens wegens ‘technische problemen’ uit de lucht, het signaal werd vervangen door dat van Radio Caroline, dat nu op twee frequenties was te beluisteren. 

Wijlen A.J. Beirens kon dezelfde middag in het programma ‘Focus’ op BRT 2 en via de ORO nieuwsdienst van Radio Paradijs (Knokke) melden dat diverse justitiële overheden waren binnengevallen op vele adressen in de Lage Landen, op zoek naar medewerkers van de Caroline en 819-organisatie. Intussen eiste de Britse politie aan boord van de Ross dat de medewerkers van Radio 819 aan hen zouden worden overgedragen. Maar dit werd geweigerd door de kapitein omdat het zendschip in internationale wateren lag. 

Er was duidelijk van alles aan de hand op de Noordzee op en rond de Ross Revenge, en dat er – mogelijke – nog meer drama op komst was. Details en een duidelijke tijdslijn van de gebeurtenissen waren evenwel verre van helder. ’s Anderendaags leek een gewone dag te worden en dachten de luisteraars dat alle problemen voorbij waren. Maar dit was niet het geval… (AdG)

° Montage: Caroline News (17:00 uur), BRT 2 Focus (17:00 uur), ORO Paradijs (17:30 en 19:00 uur)

° Wordt morgen vervolgd


Spotlight

Meer over Radio Caroline

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Caroline North terug vanaf de Ross Revenge

Komend weekend wordt er weer radio gemaakt vanaf een echt zendschip. Radio Caroline North is Lees verder

Bemanning Ross Revenge ontsnapte aan catastrofe

Gisteren hadden we het in diverse artikelen over het naar beneden komen van de zendmast Lees verder

Greenpeace bevoorraadde Ross Revenge

Robert de Goede begon tijdens zijn studiejaren, op 17-jarige leeftijd als technicus te werken van Lees verder

Blad 545: Hofstad, MIG en Ross Revenge (video)

Alles komt terug, dus ook Radio HofstadMIG 'mobielde' doorheen GeraardsbergenJan de Hoop ging spelevaren op Lees verder

Radioblad 100: Ross Revenge, Miley Cyrus, Radio SOT

Nieuwe aflevering 'Offshore Radio Files’ bij 192 TVMark Ronson & Miley Cyrus het meest te Lees verder

Het radiodagboek van 18 augustus – 231 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 augustus – 234 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 augustus – 233 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, groot-brittannië, nederland, offshore
Het is vandaag 18 augustus… 2012 (audio)

Het radiodagboek van 18 augustus – 231 (video)

Rock Art verwerft nalatenschap zeezender Veronica

Kicken op radio en zo – 96 (audio)

Het is vandaag 17 augustus… 1974 (audio)

Het radiodagboek van 17 augustus – 230 (video)

Sluiten