RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het werd heel druk op en rond de Ross (audio)

Radio 819 blijvende doorn in het oog van Nederlandse overheid

14 augustus is al sinds 1967 de datum waarop de zeezender Radio Caroline besloot om toch in de lucht te blijven, dit ondanks het verbod van Britse overheid en ook in tegenstelling tot de collega offshore radiostations. Ook in 1989 werd dit feit herdacht in de programma’s.

Intussen was men 22 jaar verder er zond Caroline nog steeds uit. Meer nog, met Pasen 1989 hadden ze zelfs hun vijfentwintigste verjaardag gevierd. Al was het radiostation nooit onafgebroken in de lucht geweest.

In die kwarteeuw zaten afwezigheden van enkele maanden, tot zelfs enkele jaren. Op 19 augustus 1983 had Caroline de uitzendingen kunnen hervatten vanaf de Ross Revenge, nadat het vorige zendschip de MV Mi Amigo in maart 1980 in de golven was verdwenen. Op 18 augustus 1989, een dag voor de zesde verjaardag van die comeback gebeurden er echter vreemde zaken rond en aan boord van de Ross. 

Op dat moment fungeerde het zendschip als basis voor drie radiostations; Radio 819 (met een familie format voor Nederland), World Mission Radio (religieuze programma’s op de korte golf) en Radio Caroline (voor het UK) zelf op 558 kHz. Om 14:00 uur meldde een presentator van Radio Caroline tijdens het reguliere nieuwsbulletin dat men bezoek had gekregen van een schip van de Engelse overheid.

Er werden onderhandelingen gestart met de bemanning van het zendschip. Het Nederlandstalige Radio 819 verdween vervolgens wegens ‘technische problemen’ uit de lucht, het signaal werd vervangen door dat van Radio Caroline, dat nu op twee frequenties was te beluisteren. 

Wijlen A.J. Beirens kon dezelfde middag in het programma ‘Focus’ op BRT 2 en via de ORO nieuwsdienst van Radio Paradijs (Knokke) melden dat diverse justitiële overheden waren binnengevallen op vele adressen in de Lage Landen, op zoek naar medewerkers van de Caroline en 819-organisatie. Intussen eiste de Britse politie aan boord van de Ross dat de medewerkers van Radio 819 aan hen zouden worden overgedragen. Maar dit werd geweigerd door de kapitein omdat het zendschip in internationale wateren lag. 

Er was duidelijk van alles aan de hand op de Noordzee op en rond de Ross Revenge, en dat er – mogelijke – nog meer drama op komst was. Details en een duidelijke tijdslijn van de gebeurtenissen waren evenwel verre van helder. ’s Anderendaags leek een gewone dag te worden en dachten de luisteraars dat alle problemen voorbij waren. Maar dit was niet het geval… (AdG)

° Montage: Caroline News (17:00 uur), BRT 2 Focus (17:00 uur), ORO Paradijs (17:30 en 19:00 uur)

° Wordt morgen vervolgd


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx