Zijn LED en DAB vriendjes?
Verstoren LED-lampen radio- en televisiesignalen? En klopt het dat vooral DAB+ radio-ontvangers daar gevoelig voor zijn? De redactie van Totaal TV trok eind vorig jaar uit eigen tests al de conclusie dat zoiets inderdaad kan voorkomen. Niet enkel grote LED-lampen veroorzaken dat soort problemen, maar bijvoorbeeld ook kleine kerstlampjes. TV-signalen kunnen net zo goed problemen hebben als de lichtbron niet aan de juiste normen voldoet. Genoeg reden voor het Nederlandse Agentschap Telecom om het uit te zoeken. Indien veel storing wordt aangetroffen bij een bepaald type lampen, kan het agentschap maatregelen nemen die zelfs zo ver gaan dat ze van de markt worden gehaald indien fabrikanten of importeurs niet aan een oplossing meewerken. Een onderzoek dat ook buiten Nederland gevolgen kan hebben.
Google Assistant wordt ook visueel
Oorspronkelijk was de Google Assistant puur op spraakinteractie gericht. Toch vereisten heel wat zaken een scherm. De slimme luidspreker kreeg daarom meer visuele ervaring. Om domotica te bedienen kan er nu, naast gesproken commando’s, ook gewerkt worden met knoppen om bijvoorbeeld het licht te dimmen of aan/uit te doen. Om luidsprekers harder of zachter te zetten is er nu eveneens een visuele interface toegevoegd. Een slim besluit, als u het ons vraagt. Wilt u bijvoorbeeld een overzicht van de dagtemperaturen, dan is een leesbare tabel een stuk makkelijker dan wanneer de assistant alle temperaturen moet opdreunen. De ‘slimmerik’ krijgt trouwens nog een update. U zal voortaan ook aankopen kunnen doen en upgrades betalen met stemcommando’s. Google zal daarvoor de nodige mogelijkheden creëren zodat ontwikkelaars dit in hun app kunnen inbouwen. Meer bij Techcrunch en Engadget.
Het allereerste stapje op het www
Een berichtje vol nostalgie om de week mee af te sluiten. Eénentwintig (21!) jaar geleden alweer maakte RadioVisie een doorstart via internet. De overstap van maandblad naar dagelijkse krant, begon op 26 september 1997. Ruim twee jaar later werd een nieuwe website gelanceerd met meer visuele mogelijkheden. Mede door het gebruik van andere software konden de eerder verschenen berichten helaas niet worden ‘meegenomen’ naar de nieuwe versie. Al die tijd leek vele maanden radio-informatie voor goed te zijn verdwenen. Tot onlangs een DVD werd teruggevonden met een backup van de jaargangen 1997, 1998 én 1999. Niet alleen leuk voor ons, hoogstwaarschijnlijk ook bijzonder interessant uit historisch oogpunt. Maar dat merken we de komende weken, ongetwijfeld. Hieronder het allereerste bericht dat RadioVisie ooit toevertrouwde aan het wereldwijde web…