fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het weekendblad van 25 & 26 augustus (video)

Nostalgie Vlaanderen vanaf maandag op DAB+?

We vernemen uit betrouwbare hoek dat de Vlaamse Radio Nostalgie vanaf maandagmiddag 27 augustus ook (eindelijk) digitaal zal te horen zijn op DAB+, via de mux 11A van Norkring Vlaanderen. Details of een officieel bericht hebben we nog niet, al wordt op hun Facebookpagina intussen wel bevestigend gereageerd op vragen van luisteraars. Nostalgie zit met het mes op de keel, want wettelijk is het station van de Vlaamse overheid verplicht om per 1 september ook uit te zenden in DAB+. Technisch zijn de mogelijkheden echter beperkt. De enig beschikbare mux 11A zit vol en dus resten slechts twee mogelijke oplossingen. Ofwel haakt een ander station in die mux af, wat we weinig waarschijnlijk achten, ofwel offeren enkele stations een deeltje van hun bitruimte op (ieder 8 of 16 kbps), waardoor Norkring nog net voldoende restruimte kan bijeenschrapen om Nostalgie een plekje te geven. Een minimaal plekje wellicht, maar genoeg om wettelijk in orde te zijn. Maandag weten we allicht meer. Op extra mogelijkheden in de Vlaamse DAB+ band, die beschikbaar komt via kanaal 5A/5D, blijft het voorlopig wachten. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is nog bezig met de selectieprocedure voor de aanduiding van een provider.

Hoeveel ‘verbruikt’ uw radio?

Muziek, radio of video in streaming formaat bekijken is leuk, maar het verbruikt wel wat bytes. Via WiFi kan dat geen kwaad – de meeste internetabonnementen zijn ruim voorzien om u heel wat uurtjes zoet te houden. Maar wanneer u 4G luistert of kijkt, dan loeren onaangename verrassingen toch al snel om het hoekje. Een ‘medium’ data-abonnement in Vlaanderen is goed voor amper 7 GB, een ‘large’ slechts 10 GB. Maar hoeveel verbruikt dat eigenlijk, streaming? Uiteraard is dit afhankelijk van de streamkwaliteit. Voor muziek bij 320 kbps is dat 2,4 MB per minuut, wat neerkomt op 115,2 MB per uur. Een werkdag van acht uur is goed voor 1 GB! Voor video is het nog erger. Bij Gizmodo kan u precies uitvlooien in welk dataformaat de populairste streaming diensten uitzenden. Kijk in ieder geval uit wanneer u muziek of video streamt via 4G, vooraleer u het beseft is uw maandabonnement opgesoupeerd!

Zomer gedaan, nieuwe schema’s komen eraan!

De zomer loopt op z’n laatste benen, de herfstprogrammatie van heel wat radiostations gaat van start. Nostalgie doet dit al vanaf aanstaande maandag met Sebastian Decrop, Astrid Philips, Johan Henneman en Marcia Bwarody (foto bovenaan). Opvallend; van Stefan Ackermans en Domi Crommen is er voorlopig geen spoor meer. Hier vindt u het overzicht…/… VBRO, dat nog niet via alle toegekende frequenties in de ether is, start het nieuwe programmaschema op 3 september met enkele oud gedienden (veel Mathieu De Blauwe) en één opvallende terugkeer… Denny Coussement. Twee mensen met een ‘verleden’ bij RadioVisie. …/…  Stadsradio Vlaanderen draait vanaf 3 september aanstaande eveneens op volle kracht. Of toch iets in die buurt. Vanuit een gloednieuwe studio, met veel deuren. En zoals het hoort in deze cross mediale tijden en andere sociale mediawerelden, hoort daar tegenwoordig een filmpje bij. Featuring: Joe Wells (ochtend), DJ Marcel (avond) en Serge Hadermann (tussenin).  (Dank aan Patrick de Smit)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 630: Frankrijk, Dutch Dance Podcast & Verrukkelijke 15 (audio)

In Frankrijk hopen acht kandidaten op het 25ste plekje op de nationale DAB+. Een driedelige Lees verder

Blad 629: Sky Christmas, Times Radio, Antenne Bayern (video)

Het wordt pas Kerstmis als het ook uit je DAB+ komt, dus hier is Sky Lees verder

Blad 628: Radio Lievegem, Gerty & Veronica (audio en video)

De burgemeester die ooit bekend werd van de radio wil weer (even) radiomaken. Afscheid van Lees verder

Blad 627: Jan, Rick, school, Ruud & Olcay (video)

'Grensgeval' in drie episodes bij Radio 1. Kunt u radio leren maken op school? Probeer Lees verder

Blad 626: FunX, Zwitserland & Tik Tak (video)

Dance-kanaal wordt feestkanaal bij Nederlandse FunX. Lagere bits, hogere foutbescherming, Zwitserland draait aan de DAB+ Lees verder

Blad 625: Nostalgie, Laura Tesoro, Giel Beelen (video)

Eentje voor wie is blijven stilstaan bij de liedjes van de Tik Tak-generatie. Jong madammeke Lees verder

Blad 624: Jingles, VBRO en 90 kaarsjes (video)

Blijkbaar zaten de weekendblaadjes in een verkeerde volgorde in onze kalender. Geen Blad op zaterdag, Lees verder

Blad 623: Tony Vos, Hilversum & Stadsradio Halle (audio)

De eerste programmaleider van Veronica is overleden, maar Tony Vos was nog zoveel meer. Een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Kurt
Kurt
26 augustus 2018 - 10:01 10:01

Iemand enig idee wat Domi Crommen doet of gaat doen ? Hopelijk spoedig terug op de radio ! Klasbak !

Bavo27
Bavo27
26 augustus 2018 - 13:35 13:35
Antwoord aan  Kurt

Domi Crommen maakt wegens gezondheidsproblemen voorlopig geen radio meer

Specialist Radiologie
25 augustus 2018 - 16:46 16:46

‘Nieuwe’ programmering VBRO? D. Coussement heeft in het verleden al VT gemaakt voor VBRO. Ik vrees trouwens dat de combinatie M. Deblauwe/D. Coussement zal zorgen voor een behoorlijke portie Artificieel Klinkende Radio. Maar wie weet zit dé luisteraar daar wel op te wachten?!? Je weet maar nooit. Ik wens VBRO in ieder geval succes. TOPradio en VBRO zijn tenminste stations die een meerwaarde brengen aan het Vlaamse radiolandschap. In tegenstelling met Stadsradio Vlaanderen. En da’s dan weer heel jammer… voor de luisteraar.

PVM
PVM
25 augustus 2018 - 23:33 23:33

Waarom zou stadsradio geen meerwaarde kunnen brengen? Ze draaien tenminste muziek die je bijna nergens anders hoort, die echt gesmaakt wordt door de vijftigers en zestigers… Het doet me soms wel een beetje aan de zeezenders denken. VBRO draait alleen Vlaams en daar is ook een markt voor. Maar topradio is niet mijn stijl, dit is voor de jeugd en daar zijn toch al genoeg zenders die dergelijke muziek draaien.

Specialist Radiologie
Specialist Radiologie
26 augustus 2018 - 13:23 13:23
Antwoord aan  PVM

PVM, wat de muziek betreft op SV, daar kan ik je wel volgen. Maar, om je een voorbeeld te geven, in Zuid-Oost-Vlaanderen heb je een MFM, Radio Star, MIG die een ‘gezonde muziekmix’ brengen, waarbij, afhankelijk van het station, de vijftigers en zestigers ook niet vergeten worden. Inderdaad; de ene draait al wat meer een oldie dan de andere, maar de manier waarop die drie zenders klinken, mag er best zijn. Doorheen hun groeiproces is het ‘vrije radio geklungel van weleer’ volledig uitgestorven. Veel non-stop, dat wel, maar (lokale) info waar je toch iets aan hebt. Ze klinken best wel ‘fraai’ en hebben een ‘niet storende flow’. En dát gevoel heb ik NIET bij SV: Serge is nog steeds bezig dat ”Carla De Vito enkel on stage Ellen Foley playbackt bij Meatloaf…”, Serge heeft het nog altijd over “Elton John die bij de burgerlijke stand gekend is als…”, Serge laat nog eens weten dat “de heren van Catapult ook nog betrokken waren bij Stars On 45, de Monotones,…” Man, man, man stop met die onzin. We weten het al allemaal en zoiets brengt geen enkele meerwaarde… Wim Corneillie klinkt, wat dat betreft, toch iets vernieuwender. En dan die jingles; wat SFX en plug-ins in een onsamenhangend allegaartje met nietszeggende one liners. Hun eigen berichtgeving: een combinatie van afgelezen krantenknippels en ’s ochtends ingelezen nieuwsbulletins die tot ’s avonds worden herhaald. SV: “Er zijn al 3 doden gevonden onder het puin van de ingestorte brug in Genua”. Zelfde tijdstip op VRT en Medialaan-afnemers: “Ondertussen werd het dodental bijgesteld tot 21” En wat dacht je dan van hun stadsnieuws: elke Kortrijkzaan weet wat er zich afspeelt in Mechelen, Leuven, Gent,… Telkens zeer belangrijk nieuws wat elke Kortrijkzaan moét weten. En omgekeerd! Ik denk, eerlijk gezegd, niet dat ze in Leuven echt geïnteresseerd zijn dat de nieuwe parking aan de Grote Markt in Kortrijk nu, drie maanden later dan voorzien, open is. Een enkele uitzondering zal er wel zijn, dat weten we. Er zal wel één Leuvenaar zijn die net toevallig dit weekend de Broeltorens wou zien… Enfin, smaken en interesses verschillen, maar koken kost nu eenmaal geld. Als iets lekker is, ga je nog eens terug naar dat restaurant. Als het écht jouw smaak is, ga je er dagelijks dagschotelen. Enfin, de toekomst zal het uitwijzen. En de luisteraar heeft altijd gelijk, want die beslist! Ik wens alle betrokken bij SV in elk geval veel succes. En, ter verduidelijking, dit is serieus bedoeld en zeker niet sarcastisch. Mijn liefde voor het medium radio weegt immers meer door dan een (zo groot mogelijk objectieve) analyse…

Meer in commercieel, dab+, netwerkradio, techniek
De ‘rake’ analyse van Laura Lynn (video)

Het Avondblad van 23 augustus (video)

Qmusic gaat er weer mee spelen…

De Coverack Dossiers – 16 (video)

Wat heeft Riks Torfs met Vlaams Belang?

Norkring rondde ‘Fase 4’ af in Oostende

Sluiten