RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
Heynen

Het vinyloment van Manneke Pop – slot (video)

De allerlaatste column van Peter van Dam. In januari van 2018 moesten we van hem afscheid nemen. Zo plots en zo definitief. Te bruusk, vonden we. Dat moest geleidelijker, met aandacht voor zijn unieke stijl, zijn gedachtegoed, zijn liefde voor de muziek. Hoe kon dit beter dan via zijn columns.

Het ontstaan ervan is een verhaal op zich. De Vlaamse Mediamaatschappij, toen de motor achter VTM, was in 2000 van start gegaan met het radionetwerk Mango. Mensen als Michel Follet, Anne De Baetzelier en Carl Schmitz werkten er. Peter van Dam werd gevraagd om een rubriekje te verzorgen. Hij kwam aanzetten met ‘Het Vinylmoment’ dat dagelijks twee keer werd uitgezonden.

Toen in 2007 Mango werd ontmanteld en de studio’s leeggemaakt, verdwenen honderden uren archiefmateriaal in een grote container. Serge Hadermann, die toen ook voor het station werkte, zag de ‘Vinylmomenten’ liggen en redde ze van een totale vernietiging. In datzelfde jaar kwam Peter van Dam met het voorstel om zijn radioteksten van weleer als column te publiceren bij RadioVisie.

Dat deden we een eerste keer in de jaren 2007/2008. Toen ‘Damski’ vorig jaar naar het eeuwige radioland verhuisde, kwamen we met zijn weduwe Conny en Serge overeen om zijn schrijfsels van weleer te combineren met de geredde audio-opnames om de ‘overvang’ van ‘Peer’ met de nodige egards te begeleiden. We doen het vandaag een allerlaatste keer…

Zaki and the Zagfield Follies – Afscheidsreggae

Het laatste Vinylmoment. Zoals de tijd vooruit vliegt, dat is ongelofelijk. Zomer voorbij, het vinyl kan de doos weer in, en ik begin an mijn winterslaap! Vijfenvijftig Vinylmomenten zijn de voorbije zomer gepasseerd bij Radio Mango, en eigenlijk heb ik bij het zoeken naar onderwerpen er nog wel vijfhonderdvijftig meer gevonden! Maar die houden we voor een andere keer.

Ik wil graag alle luisteraars bedanken voor de reacties, met name de supermarkt aan de overkant. Nee, ik zal zijn naam niet noemen! Wel noem ik nog even Bert Geenen en Michel Follet, en bedank ik voor de mogelijkheid om een stukje van mijn zolder met jullie te delen.

Bedankt ook aan al die mensen achter de schermen die het mogelijk hebben gemaakt dat het Vinylmoment overal in Vlaanderen te ontvangen was. En zelfs voor de laatste plaat moet ik iemand bedanken, namelijk Zaki.

Die kan het beter zingen dan ik het kan zeggen. Dit is geen vaarwel, dit is tot ziens! Afscheidsreggae. Hou je radio op Mango, dan blijf je in goed gezelschap.

Heynen


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx