fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het vinylmoment van Manneke Pop – 13 (video)

Peter Van Dam postuum als columnist. Omdat het over radio en muziek gaat, om de stem, om de hoorbare beleving, kan u niet enkel zijn ziele-roerselen lezen, maar ook beluisteren. A rato van één aflevering per week is dit het dertiende ‘Vinylmoment van Manneke Pop’. Eentje met een erratum.

‘Safety Dance’ van ‘Man Without Hats’

Bij heel veel platen weet je pas jaren later wie d’ er achter zaten, of kom je te weten wie mee deed op dit of dat nummer. Een vinylmoment met een politieke achtergrond. Alhoewel, het gaat om de dochter van de inmiddels oud-president van Canada, monsieur Trudeau, Stéfanie.

Toen zij op de universiteit zat was er een bandje dat haar wel aansprak, en dan vooral de leadzanger. Op zich is daar niks mis mee natuurlijk, maar de reputatie van ‘Men Without Hats’ was nu niet wat je noemt… onbesproken. En daarom vond vader het maar niks dat dochter omgang had met die types uit de popmuziek. Zo dicht bij seks & drugs & rock ’n roll, en dat voor een dochter van een president? 

Vader’s haren rezen helemaal ten berge toen zijn dochter ook nog meewerkte aan een plaatje van dat zootje ongeregeld. En was het nu haar medewerking, of gewoon het feit dat het een schitterende dansplaat was? Het werd nog een wereldhit ook.

Een vinylmoment, met als extra bijdrage de dochter van de president. In het midden van de song hoor je ineens een vrouwenstem bijna zingen, ze roept ‘Dansez!’, dat is het, één woordje op de single ‘Safety Dance’ van ‘Man Without Hats’… Kort maar krachtig, met handgeklap op het einde. 

Verwarring over de dochter, die eigenlijk zijn vrouw was

Dit vinylmoment moet geplaatst worden in de geest van die tijd. Sedert de jaren zestig ontdekte de popmuziek de macht van de media in de muziekindustrie. Het hoorde er bij om met een stunt of een schandaal de aandacht te trekken en zo ook nieuw werk te promoten.

De president van Canada, Pierre Trudeau, had drie zonen: de huidige president Justin Trudeau (1971), Alexandre (1973) en Michel (overleden in 1998). In 1991 kreeg hij ook een dochter Sarah, uit een andere relatie. Dat was echter lang nadat het nummer van ‘Men Without Hats’ uitkwam (in 1983). Er bestaat wel een Stéfanie Trudeau, zoals Peter ze noemt, een agente die in 2012 in opspraak kwam voor een hardhandige interventie in Québec. Radio Mango stopte echter al in 2007, dus daar kan geen verband zijn geweest, tenzij Peter in de tijd vooruit kon zien.

De First Lady van Canada was niet onbesproken. Margaret Sinclair huwde in 1971 met Pierre Trudeau, ze was 29 jaar ‘minder oud’ en toen bijgevolg 33 jaar ‘jong’. Van het paar werd gezegd dat ze beiden flamboyant leefden, doch dat was enkel voor de First Lady het geval. Margaret Trudeau werd bijvoorbeeld vaak gezien in de gekende nachtclub Studio 54 in New York en liet zich graag omringen door de popsterren en andere vedetten van toen. Regelmatig waren daarover schandalen in de pers, foto’s toonden soms zelfs de ‘naakte’ waarheid. 

Namen die rondgingen waren die van Ryan O’Neal, een staflid bij Perrier, een nog jonge Andy Warhol, en een half-geïnteresseerde Jack Nicholson. Daar zou zeker de in Amerika geboren Canadese zanger Ivan Doroschuk kunnen bij zijn geweest. De frontman van ‘Man Without Hats’ was in Ottawa uit een bar gegooid omdat hij pogo danste op een nummer van B52’s. Dat stond hem niet aan, vooral omdat hij vond dat disco dood was, en hij schreef het lied dat het ‘safe to dance’ is.

Het nummer heeft dus niets met anticonceptiva te maken. Later is er blijkbaar ‘spraakverwarring’ ontstaan, mogelijk heeft een journalist zich gewoon vergist en hebben anderen dat overgenomen. De media herstelden toen een fout pas veel later, als ze al te herstellen was want het stond gedrukt in archieven. Alleszins zal Peter Van Dam niet de enige zijn geweest die meende dat het hier ging om de onbestaande dochter van Pierre Trudeau, in plaats van over zijn vrouw ‘Maggie’.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radiostation zonder deejays kan toch niet zonder stem Ooit duizenden euro's waard, nu raakt u
De mooiste jingle aller tijden! Het moet 'liefde op het eerste zicht' zijn geweest. Ik
Muziek doet passies oplaaien. Of probeert dat toch... Op zoek naar spannende verhalen? We helpen
Het echte Eurovisie Songfestival Massa’s mensen in de zaal, de één nog uitbundiger dan de
Liedjes over radio worden wel eens vaker opgenomen door de grootste artiesten. Denk maar aan
Qmusic kondigde vanmorgen de eerste namen van 'Rode Neuzen Dag XL' aan, het muzikale feest
't Zal de tijd van het jaar zijn, maar iedereen is naar van alles en
Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Nostalgische column Hans Knot – 17 (video)

Kolder en Klodder (18)

Plaatje maar weer (12)

JLB gaat (soms) naar zee (18)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 12 (video)

Nostalgische column Hans Knot (16)

Sluiten