RadioVisie

  • .
    .

Het vinylmoment van Manneke Pop – 7 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Peter Van Dam als columnist met stukjes die u ook kan… beluisteren. Uiteindelijk gaat het over radio, om de stem, om de hoorbare beleving. A rato van één aflevering per week is dit het zevende ‘Vinylmoment van Manneke Pop’.

Mantovani by night: The Assasin

We schrijven 1984. Alfred Lagarde trekt op dinsdagmiddag ruim twee miljoen luisteraars met ‘Het betonuur’ voor de VARA op Hilversum 3. Dat zijn cijfers waar radiomakers tegenwoordig alleen nog maar van dromen. De KRO vond bijgevolg dat ook wij een hard rock programma moesten brengen… Zo gezegd, zo gedaan. Op woensdag middag tussen 16:00 en 18:00 uur zouden we komen met het programma ‘Hé van Dam, komt er nog wat van’, met daarin opgenomen de hardste vijf van Nederland. Een lijst die luisteraars week na week zelf konden samenstellen.

Tegenwoordig zou je dat laten doen via ‘e-meel’ of via de website. Toen ging dat nog met de alom bekende briefkaart. Postbus 9000 Hilversum. Ik heb het adres zo vaak omgeroepen dat ik het na al die jaren nog steeds uit mijn hoofd ken. Marrilion, REO Speedwagon, Metallica, Rush… Ze passeerden allemaal de revue. Deep Purple was toen al ‘middle of the road’ voor het jonge volk. Om je een idee te geven hoe populair De Hardste 5 was; We kregen iedere week gemiddeld twee grote postzakken met briefkaarten. Zeg maar zo’n vijf à zesduizend per week. Zelfs de directie van de Katholieke Radio Onzin was onder de indruk!

Wat me opvalt is dat de platen van toen, heden ten dage lang niet meer zo hard klinken. Niet omdat ik de koptelefoon na al die jaren zachter zet, het is gewoon niet meer zo hard omdat tegenwoordig loeiharde gitaren en snijdende drums heel normaal zijn. Een voorbeeld hoor ik je vragen? OK, luister naar een plaat die destijds wekenlang nummer 1 heeft gestaan in de ‘Hardste 5 van Nederland’. Wie toen achttien was en weg van Marillion is nu bijna veertig en ervaart deze muziek volgens mij als Mantovani by night: The Assasin.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx