RadioVisie

  • .
    .

Het ‘Vinylmoment’ van Manneke Pop – 1 (video)

Vanaf vandaag, zaterdag 20 januari 2018, is Peter Van Dam weer terug als columnist. Postuum, helaas. De manier waarop verschilt evenwel van alle vorige versies die u tot op heden kende bij RadioVisie. ‘Manneke Pop op zaterdag’ was een geschreven stukje. Vanaf deze week is deze column ook om naar te… luisteren. Uiteindelijk gaat het over radio, om de stem, om de hoorbare beleving. Met grote dank aan Serge Haderman die voor ons het nodige opzoekwerk deed en uiteraard ook aan Conny van Aart, de vriendin van Peter, die de toelating gaf om deze memorabele fragmenten te gebruiken. A rato van één aflevering per week, is dit het eerste ‘Vinylmoment van Manneke Pop’.

Sail on sailor!

Begin jaren 2000 presenteerde Serge Haderman vanuit het VTM-gebouw in Vilvoorde, elke dag een programma voor Mango, de tweede netwerkradio van de VMMa. Het format was vergelijkbaar met dat van het Nederlandse Radio 10 Gold. Vanaf de maand juni 2002 bracht Peter Van Dam elke dag een ‘vinylmoment’. Eerst alleen in de uitzending van Serge, maar omdat men het item zo sterk vond, Michel Follet was er toen programmaleider, werd dat in de loop van de dag en tijdens het weekend nog eens werd herhaald. Peter kwam meestal eenmaal per week met zijn moto vanuit Nederland naar Vilvoorde om zijn vijf vinylmomenten op een cd af te geven.

Mango was van oordeel dat Peter het team moest gaan versterken met een programma à la Manneke Pop. Maar zover kwam het nooit. In oktober 2002 kreeg Mango te horen dat de VMMa per 1 januari 2003 zou ophouden te bestaan. Dit tot groot protest van de luisteraars, medewerkers en franchisenemers… Want Mango was behoorlijk populair! De vergadering met de franchisenemers over het stopzetten van de zender vond plaats in een zaaltje vlak naast de grote VTM-televisiestudio, rechts van het onthaal.

Een verbaasde Jean-Luc Dehaene

Toen Peter Bossaert en Bert Geenen van VTM die beslissing bekend maakten aan de franchisenemers, volgde er een groot en vooral luidruchtig protest. Zij wilden er vooral mee doorgaan, maar dat mocht niet van het commerciële tv-huis. Van Joe FM was er nog lang geen sprake. Maar men ging bezuinigen en alle aandacht, promotie en centen gingen naar Qmusic…

Het was duidelijk dat VTM destijds TOPradio had ingelijfd en met Mango gestart was, om naar een nationale frequentie te hengelen. Het toeval wilde dat in de tv-studio naast de vergaderzaal Jean-Luc Dehaene aanwezig was. Hij hoorde het tumult, kwam een kijkje nemen en vroeg of er geen gewonden waren…

Snel een plaatje halen in London

Serge Haderman: “Een mooie persoonlijke herinnering aan Peter is die van op zonnige vrijdagmiddag ergens in de zomer van 2002. Toen Peter arriveerde om zijn meest recente opnames af te geven, vertelde ik hem dat ik al jaren op zoek was naar ‘Sail on sailor’ van The Beach Boys. Peter antwoordde dat hij een platenwinkel in Londen kende waar je die meteen kon aanschaffen. – Als je een helm hebt, dan kruip je achterop mijn moto en we vertrekken meteen -, zei hij. En hij meende dat echt. Dat was Peter ten voeten uit! Spijtig genoeg had ik die middag uitzending…” 

Toen Mango stopte redde Serge de stapel cd’s anders zouden ze bij VTM in de afvalcontainer belanden. Hij heeft ze altijd netjes bewaard. Daardoor kan u vanaf nu elke week één aflevering opnieuw beluisteren. Als eerbetoon aan Peter. Het biedt meteen een mooi beeld van zijn indrukwekkende repertoire kennis, zijn geweldige stem en zijn mooie carrière! En omdat toeval niet bestaat, gaat dit eerste Vinylmoment over ‘Sail on sailor’ van The Beach Boys!


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx