fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

’t Verschil met Spotify? Radio is je beste vriend! (1)

Uit een recente studie van technologiebureau IMEC blijkt dat veertig procent van de Vlaamse jongeren nog dagelijks naar de radio luistert. Radiozenders moeten weliswaar hun marktaandeel delen met streamingplatformen zoals Spotify en Youtube. Hoe kijken radiomakers De Raes en De Cock, beiden MNM, naar de toekomst van het populaire medium?

Het radiogebruik daalde het afgelopen jaar licht, maar in tegenstelling tot lineaire televisie slaagt het medium er in om goed stand te houden. Jongeren blijken vooral iets minder lang te luisteren. Anno 2018 zijn er talloze mogelijkheden om naar muziek te luisteren. Radio wordt veel functioneler gebruikt dan vroeger. Onderweg in de auto, onder het studeren of tijdens een andere activiteit. Er is een grotere in-en-uitstroom, jongeren zappen sneller weg naar een ander platform dan vroeger.

Er wordt wel veel diverser naar muziek geluisterd. De Cock kijkt positief naar de toekomst: “Ik herinner me een lezing van de grote media-expert Jan Callebaut enkele jaren geleden, die een iPhone in de hand had en ons toen vroeg wat dat was. De collega’s antwoordden: “een iPhone”, “een GPS”, maar het juiste antwoord was dat het een radiotoestel was. Radio is er altijd en overal, op verschillende plaatsen en platformen, on-demand en opnieuw te beluisteren. En daar ligt meteen ook de toekomst.”

Luistercijfers

Drie keer per jaar verschijnen er officiële luistercijfers van het Centrum voor Informatie van de Media (CIM). Voor Tom De Cock (foto VRT) zijn deze cijfers helemaal niet zo belangrijk: “Ik baseer me als programmamaker niet op cijfers en probeer gewoon goeie radio te maken. Wij kennen onze luisteraar goed. MNM zit op alle sociale media en als er écht iets niet goed is, dan hoor je het wel.” Ook over de correctheid van deze cijfers is De Cock duidelijk: “Voor mij geven ze een vertekend beeld, er is een oververtegenwoordiging van sterke merken en een ondervertegenwoordiging van groeiende merken.”

Met de sterke merken bedoelt De Cock voornamelijk merken waarbij een luisteraar zich gemakkelijk kan identificeren, terwijl het imago van groeiende merken er voor zorgt dat minder mensen deze aanduiden in het onderzoek van het CIM. Volgens De Cock schort er wel wat aan de manier waarop journalisten over de cijfers schrijven en vertoont de Vlaamse pers een gebrek aan objectiviteit: “Helaas schrijven journalisten voornamelijk krantenkoppen die over de achteruitgang van bepaalde radiozenders gaan. Onze kranten zijn in handen van concurrerende mediagroepen van de VRT en dat merk je elke keer als er over de cijfers geschreven wordt. Om een neutrale weergave te krijgen, zou je een professor Media moeten raadplegen.”

Spotify

De laatste maanden groeide de ongerustheid bij media-experten en reclamebureaus over het radiobereik bij de huidige generatie. Jongeren zouden vaker naar streamingsplatformen luisteren zoals Spotify. De cijfers van IMEC lijken dat toch wat te nuanceren. Qua marktaandeel is Spotify volgens De Raes nog niet even groot als radio en in de toekomst ziet hij het niet als een rechtstreekse concurrent: “Ik zie het als een complementair platform. Het zou pas een echte concurrent worden als Spotify zelf start met een radiozender. Het blijft vrij afstandelijk en is enkel een muziekservice, terwijl radio je beste vriend is. Dat is misschien een cliché, maar het is belangrijker dan ooit.”

De Raes zegt dat MNM probeert om datgene wat ze doen op de radio relevant en anders te maken dan op een streamingsdienst. Op antenne probeert MNM aanwezigheid en een gidsfunctie te creëren zonder teveel gebabbel. Bovendien wil de zender ook aanwezig zijn op de streamingsplatformen om het merk meer bij jongeren te brengen. Ook De Cock gelooft enorm in de sterkte van live-radio: ”Het brengt veel meer authenticiteit, emotie en een gevoel bij de luisteraar. Spotify kan je niet troosten, of je door de file loodsen.”

Jongeren stimuleren

Over hoe je jongeren kan stimuleren om af te stemmen heeft De Raes een duidelijke visie: “Acties zijn erg belangrijk, je trekt en legt de aandacht bij de luisteraar.” Volgens De Raes speelt voornamelijk Marathonradio daar een belangrijke rol in. Daarnaast vindt De Raes ook sociale media enorm belangrijk voor een jongerenzender als MNM, zeker platformen zoals Instagram en Snapchat. Een derde pijler is voor hem de aanwezigheid op platformen die jongeren veel gebruiken zoals de smartphone.

Een aandachtspunt is dat jongeren nog te weinig via de smartphone luisteren naar radio aldus De Raes: “Daar moeten we nog een inhaalbeweging doen, dat is erg belangrijk.” Bij MNM wordt er volgens De Cock erg veel nagedacht over hoe ze jongeren kunnen bereiken: “Het is onze taak om dat te doen, jongeren kijken en volgen minder vaak het nieuws op de voet en worden niet of slecht geïnformeerd in echokamers op de sociale media waar ze enkel hun eigen mening horen.” MNM zet in op enkele technieken om jongeren aan te trekken. De belangrijkste techniek is dat DJ’s minder mogen praten dan enkele jaren geleden. De Cock vindt dat wat dubbel: “Praten is net de kracht van radio, wij zijn echte mensen die aanbieden wat tientallen apps zoals Waze en Spotify proberen te doen.”

Yoran Chanet

° Morgen deel 2


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, muziek, streaming, vrt
Het vinylmoment van Manneke Pop – 23 (video)

Het Middagblad van 22 juni (audio & video)

Het Middagblad van 21 juni (video)

Klacht antennekijker tegen VRT ongegrond

Kicken op radio en zo… (1)

Kijk… Nederlandse luistercijfers!

Sluiten