RadioVisie

  • .
    .

’t Verschil met Spotify? Radio is je beste vriend! (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Maatschappelijke touch

Als publieke omroep speelt MNM ook doelbewust in op een maatschappelijke touch. Bart De Raes (foto): “Als we alleen auto’s en reizen zouden weggeven dan zouden we totaal geen maatschappelijke meerwaarde bieden.” Tom De Cock omschrijft de zender als een popradio met een maatschappelijke rol. Volgens de presentator is het erg belangrijk om zeker in deze tijden jongeren goed op de hoogte te houden: “Het is erg lastig om in deze fake-news-tijden te zien of informatie betrouwbaar is en daar zijn we zeker een grotere rol in gaan spelen”. 

“Als de VRT-nieuwsdienst zegt dat het waar is, kan je er vrij zeker van zijn dat dat zo is.” Voor De Cock is de toon waarop men informatie brengt ook helemaal anders: “Wij gaan er als media altijd maar vanuit dat iedereen weet wat Airbnb of MR is. Maar dat is helemaal niet zo. Dat erkennen en daar zonder schroom mee aan de slag gaan is belangrijk. Wij waren de allereerste popzender die daarmee gestart is.” 

Voor De Cock is dat ook één van de grote verschillen met een zender zoals Donna eentje was. Dat was voor de radiomaker een entertainmentproject. Bij de start van MNM werd het duidelijk dat er in een steeds complexere wereld nood was aan duiding op jongerenmaat. Dat gebeurde met vallen en opstaan aldus De Cock: “Wij hebben doorheen de jaren geleerd hoe het niet moet en intussen een aantal openingen gevonden.” Zo zal er volgens hem nooit gezegd worden dat een luisteraar een elektrische wagen moet kopen: “Dat is onze taak niet, maar het is wel onze taak te zeggen dat ze bestaan.” Ook in acties en partnerships gaat MNM altijd op zoek naar een maatschappelijke touch zegt De Raes.

Radio Donna

Tegenover zijn debuutjaren bij Radio Donna is de job als programmamaker dan ook enorm veranderd voor De Cock: “Het is een totaal andere job dan vroeger. Tien jaar geleden zat hier nog een technieker, nu schuif ik zelf. Er was één computerscherm en een oude computer waar sms’en op verschenen. Nu staat er een hypermoderne glazen cockpit met een uitzicht over de hele stad.” Bovendien zijn volgens De Cock radiomakers, persoonlijkheden geworden die dat ook mogen uitstralen. De grootste verandering zit in de interactie met het publiek, vroeger gebeurde dat nog per briefkaart, nu gaat dat veel sneller én op tien verschillende manieren. 

Ook De Raes ziet grote verschillen: “Tien jaar geleden waren wij de eerste die interactie met de luisteraar centraal gezet hebben. Het was een dogma. Elke actie, elk item moest vanuit de luisteraar komen, dat was daarvoor écht ongebruikelijk op andere zenders.” Volgens De Raes zijn anderen later gevolgd. Hij ziet ook het belang van de smartphone in de technologische evolutie van het medium radio. Het is volgens de radiomaker veel gemakkelijker geworden om te communiceren met je luisteraar, je kan foto’s sturen of appen, of via de sociale media communiceren. “Als je je dan bedenkt dat twee jaar voor de start van MNM de iPhone maar is uitgekomen, dan is dat écht een enorme evolutie.”

Toekomst

De Raes ziet de toekomst van radio erg rooskleurig in: “Ik zie de manier waarop we luisteren de komende jaren nog veranderen. Met de installatie van DAB en mogelijk zelfs het luisteren in de auto via een internetconnectie. FM zie ik binnen enkele jaren helemaal verdwijnen.” Hij gelooft in een nieuwe technologische evolutie waarbij het nog veel gemakkelijker zal worden om mobiel te kunnen uitzenden: “Binnen enkele jaren zijn er kleinere mobiele studio’s beschikbaar waarmee we nog meer de straat kunnen optrekken.’’ 

In podcasts hecht De Raes veel minder geloof: “Het is voor mij nog een niche product, mensen blijven graag naar muziek luisteren. Ze zijn ook nog niet goed genoeg geproduceerd.” Beide radiomakers zien niet echt een podcast-cultuur in ons land en geloven meer in een achtergrondfunctie voor dit medium. Volgens hen kunnen podcasts bij ons veel moeilijker doorbreken dan in de Verenigde Staten omdat de afzetmarkt hier veel kleiner is en omdat het een erg duur product is om te maken. 

De Raes gelooft wel in een platform zoals JUKE, dat in Nederland gestart is met een geïntegreerde luisterapplicatie waarbij zowel radiozenders als streamingdiensten worden aangeboden: “Dat kan zeker werken als het globaal genoeg gebruikt wordt in ons land. Anderzijds zorgen de eigen radio-applicaties wel voor meer input vanuit onze luisteraar.” 

De Cock gelooft rotsvast in de toekomst van ‘zijn’ station: “MNM is een heel lang en gelukkig leven beschoren”. Of dat altijd onder de huidige naam zal blijven is volgens echter geen uitgemaakte zaak: “Het belangrijkste is dat we sterk gewapend zijn voor de toekomst en veel flexibeler zijn dan vroeger. Het is dan ook erg belangrijk dat de zender zich regelmatig in vraag blijft stellen en blijft heruitvinden. Dat doen we bijna op dagelijkse basis. Vroeger stond het hele land op stelten als Donna zijn programmering veranderde, nu doen we dat tijdens het seizoen. Deze zomer starten er bovendien weer enkele nieuwe stemmen die ons helpen fris te houden. We mogen nooit op onze lauweren rusten.”

Yoran Chanet


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Medialab Project Wolf nam nieuwe studio in gebruik

In Mechelen beleefde de nieuwe studio van Project Wolf vorige donderdag eindelijk zijn vuurdoop. De Lees verder

Rob Stenders eindelijk bij Veronica gestart (video)

Het kostte hem ooit 'Blood, Sweat & Tears' om in de jaren '80 van de Lees verder

RTL Belgium verkocht aan DPG Media en Groupe Rossel

RTL Group maakte vanmorgen bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de verkoop Lees verder

Shine 800 AM, een geostrategisch radioverhaal uit Bonaire

Het Nederlandse Antillen-eiland Bonaire is meer dan alleen Ferry Maat. Minder geweten is dat op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx