RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VBRO: Het uur van de waarheid? (3)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Deze week staan we elke dag stil bij één of meerdere elementen uit het VBRO-dossier. Zowel FamilyRadio (dat een procedure volgt voor de Raad van State) als onder meer MENT namen het dossier grondig door en verzamelden heel wat bewijsmateriaal dat pleit tegen VBRO. Blijkt dat de Vlaamse overheid ook geen enkele waarheidscontrole uitvoerde. De minister bevestigde dit ook meermaals in de Commissie Media als antwoord op de vraagstelling door verschillende leden van de Commissie Media. Een vrij eenvoudige toetsing, zoals door de onderzoekers gebeurde, werd door de beoordelaars van de dossiers niet uitgevoerd. 

Eerder hadden we het over een onterecht aangehaald partnership met MENT en met Radio 2. Beiden bevestigen dat er geen partnership of samenwerking is afgesproken. Volgens diegenen die het dossier doorspitten, het bewijsmateriaal verzamelden en aan onze redactie bezorgden, zijn dat niet de enige leugens. Er wordt nog onterecht een partnership met een grote hogeschool aangehaald, met een aantal steden en gemeenten, een culturele tour werd verzonnen en ook de opgegeven medewerkerslijst blijkt niet te kloppen.

Dat laatste is een bijzonder gevoelig element omdat net de ‘media-ervaring’ van de medewerkers op punten stond gequoteerd bij de beoordeling van de dossiers. Als kan aangetoond worden dat VBRO loog over die ervaring en hun medewerkers, kan dat betekenen dat de omroep te veel punten kreeg en, gekoppeld aan de andere criteria, misschien ook onterecht de licentie. MENT liet in haar dossier alle medewerkers voor bevestiging handtekenen. VBRO deed dat niet, maar dat was ook geen aanleiding voor de beoordelaars om een aantal genoemde medewerkers even te polsen over het feit of ze effectief hun medewerking bij de realisatie van de netwerkradio toezegden en de punten gekoppeld aan hun ervaring klopten.

Nicole & Hugo en Jackobond

Vanaf dit najaar, nu dus, plant VBRO een theatertour rond ‘De geschiedenis van het Vlaamse lied’. Zo staat het in het dossier vermeld. Nicole & Hugo alsook Riet Muylaert (Jackobond) werken er aan mee. Maar zowel Hugo Sigal als Riet Muylaert zijn daarvan niet op de hoogte. Ze staan blijkbaar onterecht in het dossier vermeld.

Sebastien Vansever (FamilyRadio): “Nicole en Hugo kunnen van een rustige levensavond genieten, maar dat is buiten VBRO gerekend. Althans, volgens het dossier. Ik schreef Hugo Sigal aan en hij bevestigde niet op de hoogte te zijn. Het gaat dus duidelijk om een leugen om het dossier met enig cultureel gewicht op te poetsen en op die manier punten te sprokkelen. Vooral omdat men ook aanhaalt dat de theatertour een weergave heeft in één van de programma’s. Op die manier kon VBRO extra punten scoren voor haar mix aan programma’s en diversiteit. Onterecht dus. Dat VBRO zich van dit soort praktijken bedient maakt me ongemakkelijk. Maar ook dat men bij het beoordelen dit soort eenvoudig te controleren beweringen niet heeft gecheckt is voor mij onbegrijpelijk.”

De medewerkers die niét meewerken

Hugo Sigal schrijft in zijn mail van 25 juli 2018: ‘… Ik weet niet waar je dit gelezen hebt. Maar we doen geen theatertour eind 2018 – 2019. Dit moet een vergissing zijn…’ Riet Muylaert schrijft hierover: ‘… daar doe ik niet aan mee hoor, waar komt deze informatie vandaan?

Anja Put presenteert op VBRO iedere ochtend tussen 09:00 en 10:00 uur het programma ‘Aan de slag’ en in de namiddag drie uur lang ‘Met een lied, met een lach, met een zoen’. De ochtend doet ze ook live. Anja Put is de partner van zanger Johan Veugelers en verzorgt ook zijn management. Ook hij prijkt op de medewerkerslijst en presenteert ondermeer ‘Kom er bij en dans’ op vrijdagavond.  Ze bevestigen niet op de hoogte te zijn van de plannen en van het feit dat ze in het VBRO-dossier zijn opgenomen. 

Anja Put (zelf in het dossier aangehaald maar ook manager en partner van Johan Veugelers) schrijft op 2 mei 2018: ‘Zowel Johan (nvdr Veugelers) als ikzef zijn daarvan niet op de hoogte.’

Bruno Lambert presenteert dagelijks het programma ‘Lage Landen’, hij doet dat live. Hij werkte in een ver verleden voor VBRO maar bevestigt op 4 mei 2018 schriftelijk niet gevraagd te zijn en niet op de hoogte te zijn van het feit dat hij in het VBRO-dossier staat vermeld.

Bruno Lambert schrijft daarover in zijn mail van 4 mei 2018: ‘Ik werkte jaren geleden voor hen (nvdr VBRO). Op vandaag niet.’

Alle mails, de vermelding in het dossier en de bewijsmails zijn aanwezig op de redactie van RadioVisie.

‘Met Katia haal je een brok radio-ervaring in huis. Op VBRO zal ze op zaterdagmiddag een drie uur durend live radioprogramma presenteren. Op zondagavond toont Katia Devos zich van haar meest poëtische kant. In ‘Lieve radio’ presenteert ze poëzie en zinvolle teksten gecombineerd met luisterliedjes en ondermeer ook instrumentale muziek. Elementen die punten gekoppeld aan mix en diversiteit binnen de programmatie kunnen opleveren. Op die manier brengt VBRO ook andere Vlaamse cultuuruitingen dan louter muziek’.

Sebastien Vansever (FamilyRadio): ‘Dat staat wellicht nog niet in haar agenda. Katia kwam met haar radio-ervaring blijkbaar van pas en kon punten bij de beoordeling opleveren. Maar ze wist niet dat ze in het dossier werd opgenomen. Haar ervaring mocht dus niet in de beoordeling meegeteld hebben‘.

Katia Devos schrijft hier over in haar mail van 2 mei 2018: ‘Ik val compleet uit de lucht. Ik weet van niets. Het laatst iets voor VBRO ingelezen in de jaren ’90. Ga eens bellen’.

Andere antwoorden uit de entourage van de presentatrice maken gewag van een sterk ongenoegen daarover bij een artiestenbureau dat haar vertegenwoordigt en hiervan niet op de hoogte is.

° Morgen deel 4: Steden en gemeenten weten niets over een samenwerking met VBRO…


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

NRJ Vlaanderen en de fabel van Animal Farm

NRJ verdubbelt deze zomer je energie, door zelf zijn inspanningen te halveren. Il faut le Lees verder

NRJ: special olympics atleet kiest de muziek (video)

Afgelopen vrijdag - 29 april - was DJ Jack Amai M’n Klak, beter bekend als Lees verder

Vraag & antwoord bij… ‘Vragen over de herverdeling van Netwerk 2’

Op 25 april verscheen er bij RadioVisie een artikel over de herverdeling van netwerk 2. Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Gers Pardoel gaf vaderlijk advies aan NRJ-luisteraar Davy (video)

NRJ-luisteraar Davy Dirix zal vrijdag 1 april niet snel vergeten. De 29-jarige Antwerpenaar wordt binnenkort Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Blad 1429: Radio Rand, DAB+ Vlaams-Brabant, Stadsradio’s en Oekraïne

• Radio Rand nu ook in Gooik via FM te beluisteren • Lokale DAB+ in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx