fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het trieste kerstverhaal van PROS

Ik was van plan om het verhaal van Radio PROS te verpakken in een mooi kerstverhaal. Maar ik kan het niet. De vorm is volgens mij minder belangrijk dan de inhoud. Het zou waarschijnlijk leuk weglezen. Maar dat past niet bij het onrecht dat deze mensen is aangedaan. Daarom wil ik in duidelijke bewoordingen nog één keer uiteggen wat het nieuwe radiodecreet doet. Heel concreet focus ik op één case. Want decreten, frequentieplannen en uitvoeringsbesluiten hebben ook effect in het echte leven. En het verhaal van PROS is een kerstverhaal dat voorlopig slecht afloopt.
 
Het perfecte dorp

Een kerstverhaal begint vaak met een situatieschets van een vredige plek op aarde waar iedereen gelukkig is. Je maakt kennis met de hoofdrolspelers en krijgt empathie voor hen. Haaltert, de bakermat van PROS heeft 18.000 inwoners. De Facebook groep ‘Radio Pros moet blijven’ telt meer dan 8.000 leden. Dat zijn in verhouding ongelofelijke cijfers. Dit is een radiostation dat al meer dan dertig jaar functioneert binnen de krijtlijnen van de wetgeving. Een zender met een duidelijke sociale functie en een groot luisterpubliek. Uiteraard staat het lokale bestuur achter PROS.

Anno 2017 moet PROS de zendvergunning vernieuwen. Na drie decennia jaar lijkt dit een formaliteit. Eerder had men die altijd zonder al te veel moeite wel gekregen. Maar dit keer niet. Uiteraard stort hun wereld in elkaar. Hoe wereldvreemd kunnen politici zijn? Voor hun verantwoording moet je naar het Vlaams Parlement luisteren. Minister van media Sven Gatz (Open VLD) zegt er letterlijk: “De dossiers werden alleen gecontroleerd op de aangeleverde informatie, maar niet gecontroleerd op echtheid. Dat is mijn taak niet. Iedereen die er het niet mee eens is kan naar de Raad van State stappen”.

Dossiers schrijven

Stel, er is een amateur voetbalclub in het dorp die al dertig jaar bestaat. Iedereen is supporter en de ploeg scoort goed. Dan komt er iemand met een dossier op de proppen waarin staat dat hij misschien wel een betere ploeg kan oprichten. Toch wordt niet gecontroleerd of men dit waar kan maken. Maar het wordt geloofd en het ‘oude’ team wordt afgeschaft. Was het dossier van het ‘oude’ team dan zoveel slechter? Niemand die het weet want de minister geeft je geen inzage in hun paperassen. Zo kun je nooit iets bewijzen.

Die Raad van State is verder een wassen neus. Een procedure op niveau kost gauw 25.000 euro. En dat kan PROS niet betalen. De juiste knowhow vinden is ook niet eenvoudig. Dossiers schrijven is een ander vak dan radio maken als vereniging. Schermen met de beroepsprocedure en dan op alle vlakken tegenwerken dat is allesbehalve goed bestuur. Het ministeriële ego is kennelijk belangrijker dan het lot van een bloeiende vereniging.
 
Het mirakel

Maar het is kerst, bijgevolg is er ook plaats voor goede zielen die alsnog zorgen voor een oplossing. In de gemeente zelf is die al gevonden. Er zal overal draadloos internet aangelegd worden. Men wil internetradio’s gratis verdelen. En er wordt straks een subsidie toegekend van 25.000 euro. Dat zegt iets over PROS. Dit is een echte radio met bestaansrecht. Prachtig, maar het is niet voldoende. Een radio moet de komende tien jaar nog gewoon op FM kunnen uitzenden. We zoeken dus voor dit stuk van het verhaal nog extra goede wil.

Van Sven Gatz zelf? Ondanks alles wat er gebeurd is steunt deze man toch veel goede projecten in de cultuursector. En dit is volkscultuur Sven.

Is getekend:Victor Olsen


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

FM Switch: recente updates via Facebook

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Jan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Ik dacht dat Radio PROS terug in de lucht was deze week (18 januari ’18) toen ik tussen 9 en 10u het nummer van Annie Heuts “Zwarte Lola” om mijn autoradio kon beluisteren. Tot ik tot de conclusie kwam dat mijn toestel op Radio 2 stond. Radio 2 en Annie Heuts ? Waarempel, en het nummer dan nog volledig uitgedraaid !!! Was de CEO van de VRT met vakantie of gaan de luisteraars van PROS dan toch plaatjes aanvragen via de VRT ?

Meer in erkenningen, lokale radio
Nieuwe studio een aangepast format voor RLVW

De laatste week van Radio Brouwer

Glazen Huis op Stadsradio’s Tienen en Touring 

RTL Belgium bij Raad van State op 16/01

Het niet gesproken Radioblad (kersteditie)

Oostende: eerste ‘uitzending’ van Radio Onderstroom

Sluiten