fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het activistische radiokantje aan Willy Kuijpers

Gisteren overleed de Herentse politicus en oud-burgemeester Willy Kuijpers op 83-jarige leeftijd. Een speciaal man waaraan ontzettend veel mensen enkel warme herinneringen zullen bewaren. Daar zijn overigens ook meerdere prille radiomakers bij.

Kuijpers was in de lente van 1981, samen met Paul Schepens, mede-oprichter van de illegale Herentse lokale Radio Uilenspiegel. In die onzekere begindagen van de vrije radio nam Willy het station met studio en al gewoon bij hem thuis binnen, met de zendmast op zijn eigen dak. Kuijpers was op dat ogenblik volksvertegenwoordiger voor de Volksunie en dus kon de RTT daar niet zomaar binnenvallen. Het typeerde het immer activistische kantje aan de politicus.

“Paul en Willy waren allebei leraar in het Heilig Drievuldigheidscollege in Leuven. Willy gaf daar dictie en Paul Nederlands. Correct Nederlands praten op de radio was dan ook een belangrijke voorwaarde”, zegt Olivier Frere, die destijds veel technische bijstand leverde voor Radio Uilenspiegel.

“Uilenspiegel startte meteen vanuit het huis van Kuijpers”, weet Philippe Persoons. “Het project Radio Uilenspiegel ontstond in de schoot van de Volksunie arrondissement Leuven. Het oorspronkelijke idee was zelfs om met een bestelwagen rond te rijden en van daaruit uit te zenden. Op die manier was er weinig risico op inbeslagname. Elke Volksunie-afdeling zou een programma moeten aanleveren en dat geheel zou de radio moeten vorm geven. In de praktijk leverde alleen de afdeling Haacht programma’s aan en was het vooral de vroegere crew van Radio Country die de rest voor haar rekening nam. Het plan om met een bestelwagen te werken bleek technisch niet mogelijk en dus was het parlementair onschendbare huis van Kuijpers zelf een goed en praktisch alternatief.”

De pyloon werd door Dirk Alaerts en Geert Vanespen bij Willy op het dak gezet. “Een enkele dipool en 25 Watt. Toen werd er nog gewerkt met cassettes die opgenomen werden in de Kiekenstraat in Leuven”, herinnert Alaerts. “Het waren Willy’s kinderen die elke 30 of 45 minuten de cassettes moesten omdraaien in de deck. Soms waren ze aan hun huiswerk bezig en had je dus een blanco tussen 2 delen van je programma. In de zomer zijn de eerste live-uitzendingen bij Willy en Lieve begonnen. Kleine Goele was alzo haar slaapkamer kwijt en moest bij Tine gaan slapen.”

Uit het toenmalige prille radioteam groeiden onder meer Geert Verdonck, Sven Bollue, Tony Van Beveren (Filip Rommelaere) en Rudi Van Meerbeeck later door naar andere radiostations en ander mediawerk, net als een huidige radiostem als Kristien Maes. Ook Lieve Devijver, de al even bevlogen echtgenote van Willy, werkte mee aan Radio Uilenspiegel.

“Met enkele platenspelers, cassettedecks, een zender en een zendmast op het dak konden we in alle veiligheid uitzenden en konden we ons ding doen, zonder al te veel risico om opgepakt te worden. Een heerlijke tijd was het”, aldus Geert Verdonck.

Het station nam zeker in die begindagen zijn roeping als pure lokale communityradio, met heel veel lokale informatie en een zeer breed aanbod muziekprogramma’s, bijzonder ernstig. In de loop van 1982, toen de vrije radio’s in Vlaanderen al min of meer werden gedoogd, verhuisde Uilenspiegel naar de Tildonksesteenweg.

  • foto boven: gemeente Herent


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 660: Radio 10, Lutgart & Bandcamp

Vierduizend quizzende popmuziek allesweters gezocht om online ter spelen. De uitvaartplechtigheid van Lutgart Simoens wordt Lees verder

Dick ‘Driemaster’ de Graaf is niet meer (audio)

Dick de Graaf is niet meer. Hij stierf gisteren, donderdag 19 november. Hij is vijfenzeventig Lees verder

Blad 657: Lutgart, antennes & Bent (audio & video)

"Ik heb een rijk leven gehad, daarvoor bedank ik vooral de luisteraars".Opnieuw gaat een stuk Lees verder

Het is vandaag 17 november… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Blad 656: Lutgart, MNM en Joe (audio)

De kortegolf- en de commerciële Coca Cola-avonturen van Lutgart. Generation M heeft een apart plekje Lees verder

‘Groen Licht’ voor een babbel met Lutgart – 25

Herinner je je nog de dagen dat er massaal naar bepaalde radioprogramma’s werd geluisterd? 'Vragen Lees verder

Het afscheid van Lutgart in audio

Radio 2 en SRV zenden unieke fragmenten uit Het overlijden, gisteren zondag 15 november, van Lees verder

Lutgart Simoens is overleden (audio)

Vlaanderen is een engel kwijt Lutgart Simoens is overleden (92). Dat meldt de VRT. Ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
VS: 103.5 WTOP verdiende het meest

Het is vandaag 19 november… 2003 (audio)

2011: Radio luisteren doet muziek ‘kopen’

Sluiten