RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

Het radionajaar van 2022: Radio 2

Radio 2 gaat komend najaar voor een royale uitvaart van de ontkoppelde ochtendspits. Peter Van de Veire wordt immers vanaf begin 2023 de ochtendstem van Radio 2. De grootste radiozender van Vlaanderen krijgt dan één nationale ochtendshow, ‘Goeiemorgen!’, tussen 6 en 9 uur.

Dat betekent dat Radio 2 na het afschaffen van de ontkoppelde avondspits – in februari 2015 – nu ook een streep trekt onder het ontkoppelde ochtendprogramma. In de praktijk blijft nu enkel nog het ontkoppelde middaguurtje over. Daarnaast zal Radio2 elke weekdag nog zeven regionale nieuwsbulletins op de radio aanbieden. Voor het weekend wordt extra regionaal aanbod beloofd, met onder meer aandacht voor toerisme en cultuur in jouw buurt. Lees: zo van die dingen waar je als radiostation zeker niet al te veel (redactie)werk aan hebt.

“Regionaal nieuws blijft ontzettend belangrijk voor VRT. In de toekomst zet VRT hier nog meer op in en breidt het aanbod uit.”, klinkt het bij de omroep die ooit door het leven ging als “de gewestelijke zender”. “Om de mediagebruiker beter te bedienen, bieden Radio2 en VRT NWS het regionieuws zoveel mogelijk digitaal en op maat aan.”

‘Inspecteur’ Sven Pichal blijft nog tot eind dit jaar van 8 tot 9 uur antwoorden geven op consumentenvragen. In januari 2023 loopt het programma van 9 tot 10 uur. Vanaf september maakt Pichal ook een wekelijkse podcast: WinWin. Daarin roept hij de hulp in van reporter Katleen Craenhals, die dieper ingaat op vragen van luisteraars.

Vanaf maandag 12 september worden Ann Reymen en Daan Masset – die overkomt van de Limburgse ochtend – het gezicht van een nieuw programma – titel nog niet bekend – elke weekdag tussen 10 en 12 uur. Ze gidsen je door het leven met praktische tips “waar je echt iets aan hebt”: lifestyle, gezondheid, sport, natuur, cultuur en alles wat jou bezighoudt. De luisteraars en ervaringsdeskundigen werken mee. Ook bekende Vlamingen en artiesten van bij ons komen langs.

In afwachting gaat Radio 2 van 1 tot en met 11 september “op zoek naar inspiratie om goed van start te gaan en het leven mooier te maken”. Op weekdagen trekken de presentatoren Vlaanderen rond met ‘Radio 2 Goed begonnen’, tussen 10 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur.

Tijdens het WK voetbal dit najaar stuurt Radio2 F.C. Niels en Wiels het veld op, waarbij Niels Destadsbader en Miguel Wiels opnieuw “de leukste voetbalradioshow” maken, met gasten, emoties en veel muziek.

Op zaterdag 3 december is de Radio2 Singalong er weer. 5.000 luisteraars zingen in de Antwerpse Lotto Arena mee met de beste hits en grootste klassiekers. Ook Pommelien Thijs, Belle Perez, Bart Herman, Gene Thomas en Tom Dice doen mee, onder leiding van dirigent Hans Primusz.

Heynen

Het jaar wordt opnieuw afgesloten met de Radio2 Top2000, samengesteld door de luisteraar. De Radio 2-presentatoren vatten opnieuw post in Roeselare.

Rino Ver Eecke, nethoofd Radio2: “Sinds het begin van de zomer hebben we Radio2 opgefrist met een nieuw geluid en een hedendaagse look and feel. We blijven investeren in radio én in regionale berichtgeving en doen dat vooral op maat van de luisteraars. Ik ben heel blij dat Peter Van de Veire vanaf begin volgend jaar bij Radio2 komt. Hij bruist van de energie en ademt radio. We versterken de programmatie van Radio2 met Peter en met een nieuwe ochtendshow met veel regionale feel en inbreng van de luisteraars. “


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio2
Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ward
Ward
25 augustus 2022 - 20:25 20:25
Johan
Johan
25 augustus 2022 - 15:52 15:52

Hallo,
Waar gaat het concreet over:
De Vlaamse regering dwingt de openbare omroep tot besparen. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken. De regering maakte wel 16 miljoen euro vrij om de digitale omslag te betalen.
Of herlees Radiovisie19/5/22: VRT-vakbonden willen staken op 31 mei 2022.

De huidige regering kiest bewust voor een afbouw van openbare diensten.
Radio 2 is daar een duidelijk symbool van.
Wanneer een mars op Brussel ?

J. D.M.
J. D.M.
25 augustus 2022 - 14:47 14:47

Sedert dat alles gedicteerd werd vanuit Brussel is Radio2 de dieperik ingegaan. De ziel was eruit.

Tom
Tom
25 augustus 2022 - 02:00 02:00

Jammer dat men bij de VRT de kracht van hun regionale verankering niet meer kan waarderen. Ik zag dit als een van de grote troeven voor deze zender. Al voelde ik de laatste tijd ook de omschakeling tussen het regionale en nationale steeds slechter gaan. Misschien was men nog niet klaar voor de nieuwe jingles…. Als ik dan kijk wat men in bvb Oostenrijk doet met OE2 dan begrijp ik niet echt het probleem. Daar heeft elk Bundesland een volledige eigen zender waar enkel op het uur een nationaal nieuwsbericht is. Dus daar is er continu regionaal nieuws, service, weer, etc. Dat men hier mee wegkomt is eigenlijk geen respect voor hun trouwe luisteraars. Waarom men dan ook nog kiest voor Peter VdV, jammer een gemiste kans. Ik hoop dat de regionale/locale omroepen hun kans grijpen.

PVM
PVM
24 augustus 2022 - 22:32 22:32

Peter van de Veire was toch vertrokken van de nationale radio. Waarschijnlijk dacht die een come back te maken op een Studio 100 zender, maar nu het toch te lang zal duren komt hij dan toch terug op de nationale radio. Onbegrijpelijk!!!

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
24 augustus 2022 - 10:03 10:03

Stemde vroeger al niet veel af op Radio 2 ondanks hun hoge luistercijfers. Maar het zal er niet veel beter op worden met deze nieuwkomers. Ik ben niet alleen die er zo over denkt ! Maar ja alles evolueert en dat geldt ook voor de radiomedia vooral als ze commercieel er een goede stuiver aan verdienen.

Christian De La Rue
Christian De La Rue
24 augustus 2022 - 09:12 09:12

Onbegrijpelijk. Radio 2 is gegroeid vanuit de provincies. Radio 2 is geworteld in de provincies. Ooit moesten de gewestelijke zenders samen nationale programma’s verzorgen, vanuit de provincies dus. Nu wordt Radio 2 een nationale omroep met wat provinciaal nieuws tussendoor. Onbegrijpelijk ook dat dit kan binnen de beheersovereenkomst. Andere landen zoals Nederland (met voltijds provinciale omroepen) doen in elk geval meer inspanningen! Nu ja, de slogan ‘Altijd dicht bij jou’ was al een eind geleden opgeborgen.

Willem
Willem
24 augustus 2022 - 05:49 05:49

Wat een verspilling van fm frequentie en energie die radio 2!

David
David
24 augustus 2022 - 00:27 00:27

Radio 2 2.0 zonder ziel en zonder mensen uit de buurt…

David
David
24 augustus 2022 - 00:25 00:25

Bezin eer je begint… De reacties op de (regionale) facebookpagina’s van radio 2 liegen er niet om. Eens zien hoelang ze er nog staan maar ik hoor en lees heel veel onvrede over het verdwijnen van de regionale programma’s in de ochtend. Dat was dan ook de grootste sterkte van radio 2. Goed gemaakte, familiale radio met mensen uit de streek en met een snelle respons tussen luisteraar en programmamakers. Besparingen? Misschien kan een slimme lokale radio het gat dichtrijden nu de provinciale dab+ misschien verdere ontwikkelingskansen krijgt…

Dimitri
Dimitri
23 augustus 2022 - 23:28 23:28

Vroeger luisterde ik voor het regionale nieuws veel naar Spits FM Opwijk. De enigste zender toen dat nieuws bracht vanover heel hun zendgebied dat uitliep over 3 verschillende provincies. Misschien iets voor Radio2 om van 5 naar 3 edities te gaan zijnde West, Centraal en Oost zonder hierbij te gaan werken met een echte harde grens. Dat zou tegelijk ook wat extra ruimte geven binnen het volle DAB+ blok.

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx