RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radionajaar van 2022: Radio 1

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij Radio 1 zijn er dit najaar enkel wat wijzigingen ‘in de rand’. Het actualiteitenmagazine ‘De Wereld Vandaag’ verliest een uurtje om ruimte te maken voor ‘Voorproevers’, een soort wiedergutmachung voor het afgeschafte ‘Interne Keuken’.

‘Voorproevers’, vanaf maandag 29 augustus vier dagen per week tussen 18 en 19 uur, moet bij Radio 1 in de vooravond garant staan voor “een goed gesprek, verwonderd en met open blik”. De informatiezender brengt hiervoor zijn betere interviewers in stelling: Linde Merckpoel (foto boven), Koen Fillet, Annemie Peeters, Annelies Moons en Bent Van Looy.

“Opmerkelijke gasten met een eigen verhaal praten over hun wetenschappelijk onderzoek, hun boek, hun theaterstuk, hun podcast, hun uitvinding, hun instrument en zoveel meer. Samen leveren zij op een verrassende manier nieuwe inzichten, een onbekend verhaal of delen ze hun passie, fascinatie of expertise. Het is een gesprek van mens tot mens, met de nodige humor als het past.”

Kobe Ilsen

Een ander nieuw programma is ‘Het uur van de waarheid’ met Kobe Ilsen, op zaterdag tussen 11 en 12 uur (en apart te beluisteren als podcast). De naam verraadt het in feite al: een uur lang weerwerk tegen “de wondere wereld” van nepnews, bedrog, misleiding, propaganda en complottheorieën. Kobe praat met factcheckers, experten en luisteraars over de moeilijke zoektocht naar wat feit is en wat fictie.

Als opwarmer van het nieuwe radioseizoen is er op zaterdag 3 september van 9 tot 18 uur opnieuw De Lage Landenlijst, het beste van de Nederlandstalige muziek uit België en Nederland. In Nederland is de interesse in samenwerking rond deze lijst dan wel compleet opgedroogd, bij Radio 1 blijven ze muzikaal gaan voor het Grootneerlandisme.

Volgende week zet Radio 1 de lijst al in gang met ‘Leve de Lage Landen’ waarbij Evert Venema en Xavier Taveirne tussen 9 en 10 uur op zoek gaan naar de dingen die ons binden met onze noorderburen. Dat doen ze telkens met een Vlaamse en Nederlandse gast: Arnout Hauben en Floortje Dessing (maandag 29 augustus), Bart Peeters en Merol (dinsdag 30 augustus), Lize Spit en Rob Van essen (woensdag 31 augustus), Urbanus en Brigitte Kaandorp (donderdag 1 september), Pieter Jan Kleiweg de Zwaan en Anick Van Calster (vrijdag 2 september). Ook ’s avonds hoor je in Leve de Lage Landen nog meer muziek uit de Lage Landen met Michaël Van Droogenbroeck.

Voorts is het op maandag 5 september uitkijken naar de eerste uitzending van Duyster op Radio 1, op maandagavond tussen 22 uur en middernacht. Het programma van Ayco Duyster en Eppo Janssen komt na 17 seizoenen over van Studio Brussel.

Tot slot houdt Radio 1 de komende maanden een nieuwe reeks podcasts klaar, die vanaf nu centraal zullen worden gepost op VRT MAX. Het gaat om ‘Snelle geschiedenis’, ‘De Gifmenger’, ‘Mistlicht’ (met Sven Seybrouck), ‘Groen Gebladerte’ (met Tom De Cock) en ‘Nest’.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx