Het radiodagboek van 10 mei (130)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

Het incident op 7 mei met de stoorzender waarbij de programma’s van Radio Contact werden gestoord, blijft voor beroering zorgen. De ALO die als verdachte in deze zaak werd aangeduid, reageert met een communiqué waarin negatief over Contact wordt gesproken.


Lees verder onder de advertentie


1999

De Vlaamse Mediamaatschappij maakt de namen van de eerste stations bekend die zich bij het nieuwe netwerk zullen aansluiten. Het zijn in Brussel: Ring (107.9 MHz), Antwerpen: Nostalgie (107.4 MHz), Gent: Citee (103.5 MHz), Kortrijk: Radio Kortrijk (103.2 MHz), Roeselare: Zuid (106.3 MHz), Brugge: Noord (103.9 MHz) en Oostende: Noordzee (104.5 MHz).

2000

Op 1125 en 1233 kHz beginnen de uitzendingen van Radio Traffic, het nieuwste station van de RTBF, de openbare omroep van de Franstalige Gemeenschap.

2002

RTL trekt z’n aandeel in de Contact NV van 35% naar 49,9% op. De resterende 50,1% blijven in handen van stichter Francis Lemaire.

2003

Maeva FM ruilt na enkele weken de gesproken programma’s om voor non-stop muziek. Als reden wordt de slechte aanvoer van het signaal naar de aangesloten FM-stations opgegeven.

2005

– Na het vertrek van Marc De Schuyter naar Be One, wordt Jan Vanvinckenroye de nieuwe manager van ROB FM. Hij werkte ooit voor Radio Contact, Family Radio en 4FM.

– VRT Radio stelt de campagne ‘Fiets naar Kyoto’ voor in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu. Deze actie gaat door van 11 mei tot 22 september. Men wil bedrijven en werknemers aanzetten om de wagen thuis te laten en met de fiets naar het werk te pendelen.

1963

De Nederlandse Democratische Partij, die tijdens de verkiezingscampagne de naam Veronica had gebruikt, verontschuldigt zich tijdens een politieke uitzending via de oud-medewerker van de zeezender, Max Lewin.

1985

De Amsterdamse piraat Radio Decibel hervat de live uitzendingen.

1976 

De kapitein van de MV Mi Amigo Jacob Taal en ook Koos van de Laar verschijnen voor de Amsterdamse rechtbank op beschuldiging van illegale medewerking aan een zeezender.

2004

– Giel Beelen (foto bovenaan) wordt de opvolger van Rob Stenders tijdens de ochtendshow van 3FM. Het popstation wil de luisteraar nog nadrukkelijker bij het gebeuren betrekken.

– Julia Samuël, de voormalige medewerkster van Yorin TV start bij RTLFM. Zij presenteert elke werkdag tussen 22:00 uur en middernacht ‘Lovesongs’.

1982

77WABC verlaat het Top 40-format. Het New Yorkse station wil zich als een voltijdse praatradio profileren.

2006

De New Yorkse Urbanzender Power FM ontslaat DJ Star. Troi Torain had tijdens de ochtendshow het dochtertje van zijn rivaal DJ Envy van Hot 97 bedreigd.

1981: Frankrijk

Pierre Bellanger richt het radiostation Cité de la Future op. De kwaliteitskrant Le Monde en de Franse mutualiteit zijn de geldschieters. Later gaat de omroep door het leven van La Voix De Lézard.

1996: Israël 

De organisatie van Arutz 7 meldt dat men niet meer vanuit een landstudio maar vanaf het schip King David uitzendt. Om 17:35 uur wordt echter duidelijk dat deze uitspraak niet klopt want de politie valt binnen in de landstudio en neemt de zender in beslag. Als officiële reden geeft men op dat de uitzendingen alle communicatie met de verkeerstoren op de internationale luchthaven van Ben Gourion in Tel Aviv stoorden.2005: Verenigd Koninkrijk

Radio London, dat sinds 21 maart testuitzendingen via de satelliet Sky Digital uitvoert, bevestigt dat de etheruitzendingen op 14 mei vanuit Frinton-On-Sea via 1395 kHz, de voormalige AM-frequentie van Radio 10 Gold, starten. Sir Cliff Richard zal de studio’s officieel openen. Mike Read (ex-BBC Radio One), Randall Lee Rose en Michele Stephens maken deel uit van het presentatorenteam.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1977: Veronica afgewezen als C-omroep (audio) De Veronica Omroep Organisatie (V.O.O.) is begin 1977 nog steeds aspirant omroep. Vanaf september 1975 mocht de ex-zeezender drie uur radio en één uur televisie per week invullen ...
Het radiodagboek van 18 februari – 049 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zee...
2007: Nederlandse frequentie voor Vlaamse radio Lokale radio-omroep Radio BaHeNa in Baarle-Hertog, een stukje Vlaanderen dat helemaal omringd is door Nederlands grondgebied, kan binnenkort uitzenden dankzij een sterk Vlaams-Ned...
Het radiodagboek van 17 februari – 048 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
Retro-interview: Wim Oosterlinck Iedere zaterdag nemen we een duik in het rijke audio-archief van RadioVisie, op zoek naar de babbels die we hadden met ‘schoon’ radiovolk. In 2019 is het precies 45 jaar geleden d...
2006: Adios amigo Sylvain (video) Na de eerder toevallig tot stand gekomen postume hulde die gisteren in Antwerpen gehouden werd voor de onlangs overleden Sylvain Tack, kwam vandaag heel letterlijk een einde ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Zeven mannen van de RTT
2008: Procedure uitbating digitale frequenties
Het radiodagboek van 9 mei (129)
2005: Hoe duur is radioreclame in Vlaanderen?
Het radiodagboek van 8 mei (128)
2003: Interne reclameregie 4FM uit de startblokken
Sluiten