fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Het radiodagboek van 30 oktober – 302 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2001

– De ministerraad keurt het wetsontwerp over het nieuwe statuut van de regulator van de Belgische Post- en Telecommunicatiesector, goed. Het BIPT wordt omgevormd van een semi-overheidsbedrijf naar een instelling van openbaar nut met rechtspersoonlijkheid. De beslissingsbevoegdheid ligt niet meer bij de mediaminister.

– Qmusic test op de Gentse frequentie 88.6 MHz en is tot ver in Vlaanderen te ontvangen. De muziek van de promo-cd wordt afgewisseld met aankondigingen van de officiële start op 12 november aanstaande. Het publiek maakt kennis met de stemmen van Herbert Bruynseels, Francesca Van Thielen, Bart-Jan De Praetere, Carl Schmitz (foto bovenaan), Erwin Deckers en Sven Ornelis.

– De start van Contact 2 in Kuurne wordt een maat voor niets. Na problemen met de klank, is er slechts een draaggolf.

2002

– De klankkwaliteit bij de Torhoutse afdeling van Radio Contact (107.5 MHz) is niet goed. Ook het signaal valt regelmatig uit waardoor luisteren vanaf 12:00 uur onmogelijk wordt.

– TMF Vlaanderen start een tweede satellietkanaal op 160W2.

2003

– Journalist Louis Van Dievel verlaat op 1 november de VRT en trekt naar VTM. Hij was de voorbije maanden redactiechef bij ‘Koppen’ en gedurende zeven jaar eindredacteur van ‘Het Journaal’.

– De najaarsprogrammering van Radio Contact wordt licht aangepast. Bjorn Verhoeven en Michel De Wilde breiden hun shows met één uur uit.

2006

De Kortrijkse versie van het West-Vlaamse mininetwerk Crazy FM krijgt een nieuwe studio in het ondernemingscentrum Kanaal 127. Men vertrekt uit het Flanders Indoor Kartingcenter omdat de eigenaar de ruimte voor andere exploitatiedoeleinden wil gebruiken.

1992

Wessel van Diepen, Will Luikinga en Erik de Zwart verlaten Radio 3. Ze vormen de kern van Radio 538.

1998 

De Nederlandse adviseur Peter Jelgersma, die bij de oprichting van Radio 10 betrokken was, voorspelt de spoedige komst van een Nederlandse commerciële nieuwszender via de kabel.

2002

– ID&T spant opnieuw een kort geding aan tegen het Ministerie van Economische Zaken. Het station meent dat de verantwoordelijke minister direct een tijdelijke verdeling van de beschikbare etherfrequenties moet invoeren.

– Een rechter in Utrecht bepaalt dat Business Nieuwsradio op 1395 kHz mag blijven. De geplande intrekking van de huidige vergunning door Rijkswaterstaat, op basis van twee klachten, resulteerde in een juridische procedure.

2003

– Noordzee FM maakt een einde aan de toenemende geruchten inzake een frequentiewissel met Radio 10. Men kondigt meteen een grootschalige reclamecampagne aan die de bekendheid van beide stations moet vergroten.

– DJ Tiësto wordt voor het tweede opeenvolgende jaar door het blad DJ Mag tot beste DJ van de wereld uitgeroepen. Paul van Dyk en Armin van Buuren vervolledigen de top 3.

– Timo Kanst kondigt zijn vertrek bij Radio 538 aan. Op 1 januari 2004 start hij bij Yorin FM. Joost Buitenweg verlaat het laatstgenoemde station.

2004

Een hevige brand in de 153 meter hoge zendmast van Morborne nabij Peterborough zorgt voor onherstelbare schade en een gigantische technische storing. BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3, BBC Radio 4, BBC Radio Cambridgeshire en Classic FM kunnen door ruim 1,3 miljoen luisteraars niet meer ontvangen worden.

2006

Chris Tarrant, die gedurende zeventien jaar als ochtendpresentator bij Radio Capital furore maakte, onderhandelt met een aantal partijen over een wekelijkse show. Bovendien mag hij BBC Radio 2 een speciale kerstshow brengen.

1925

KUT-AM start de officiële uitzendingen voor Austin in de Amerikaanse staat Texas.

1938

Orson Welles brengt vanuit de CBS-studios aan 485 Madison Avenue het stuk ‘War Of The Worlds’ van schrijver Herbert George Wells. De verslaggeving van de invasie door vreemde wezens, afkomstig van Mars, levert talloze paniekerige reacties op.

https://youtu.be/qqjY24Q5KYY

2006

Nog voor het interview met Howard Stern begint, loopt de befaamde gitarist van The Who, Pete Townshend kwaad weg uit de studio. De sidekick van de King Of Media had een opmerking gemaakt over zijn vermeende betrokkenheid bij het verspreiden van kinderpornografie in 2003.

1923: Duitsland

Op de zolderverdieping van de maatschappij Vox, vlakbij de Berlijnse Potsdamerplatz beginnen de eerste officiële radio-uitzendingen.

2001: Frankrijk 

Sport O’FM werft Guy Banville aan. Hij zorgde tussen 1993 en 1998 voor de verdere uitbouw van Europe 2 om vervolgens naar de Canadese Telemedia groep te trekken. Hij moet een evenwicht vinden tussen de sportactualiteit en de muziek.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Mogen Vlaamse babyboomers jaloers zijn op hun Nederlandse leeftijdsgenoten? Alles voor het radiovak: niet-ochtendmens, wil
Opvallend boek over opvallend man, die Nederlands omroepbestel definitief wijzigde Gat in de markt voor
Het belangrijkste duel om de publieke perceptie speelt zich dit keer af tussen Studio Brussel
Publieke omroep en lokale radio: twee maten en nog meer gewichten? Wallonië ziet geen graten
'Nooit meer sneeuw op je tv'. Het is de naam van de overheidscampagne waarmee antenne-kijkend
Zoals gewoonlijk is wat er achter de schermen gebeurt veel interessanter (voor ons) Het blijft
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 29 oktober – 301 (video)

Het radiodagboek van 28 oktober – 300 (audio)

Het radiodagboek van 27 oktober – 299 (audio)

Het radiodagboek van 26 oktober – 298 (audio)

Het radiodagboek van 25 oktober – 297 (video)

Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

Sluiten