Het radiodagboek van 7 maart (066) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980

Een aantal Brusselse vrije radio’s wordt in beslag genomen. Om 11:00 uur krijgt Radio 104 het bezoek van de politie en de RTT. De apparatuur en de zender verdwijnen in de combi. Om 16:05 uur besluit Radio Contact om uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk te stoppen. Radio Ixelles en Radio Iris onderbreken om 19:20 uur de programma’s. Wanneer de peilwagens van de RTT bij de studio van Radio Plus opduiken, besluit men om niet in te grijpen vanwege de vele aanwezige luisteraars. Zodoende blijft dit station samen met Radio Alternatives en Radio Capitale uitzenden. Nadat enkele stations een persconferentie in het Café de Megahertz gaven, komen Radio 104, Radio Contact en Radio Iris terug in de lucht.

2002

De stilte op de Antwerpse frequentie 106.3 MHz wordt door r’n’b muziek doorbroken. De geruchten over een terugkeer van Radio Metropolys nemen toe.

2004

– Twee voormalige sterkhouders van het legendarische Radio Maeva, Ben Van Praag en Marc Hermans beginnen bij Radio Forest in Hamme. Ze verzorgen er op zondagnamiddag een totaalprogramma.

– Het mysterieuze duo An en Marcella verzorgt de ochtendshow bij Radio Donna tussen 06:00 en 09:00 uur. Het blijkt achteraf om een stunt te gaan in het kader van de internationale vrouwendag.

2006

Met 30,9% en ondanks een verlies van 1,9% blijft Radio 2, op basis van het luisteronderzoek van het CIM, marktleider terwijl Qmusic met 16,1% de eerste achtervolger wordt. Radio Donna haalt als derde 15,7% en komt van 14,2%. Radio 1 daalt van 10% naar 8,4%. TOPradio blijft het best beluisterde commerciële netwerk met 1,2%. In Wallonië vormen Bel RTL, Radio Contact en Vivacité de top 3.

1962 

De bazen van de Hilversumse omroepen verbieden hun medewerkers en de freelancers om voor Radio Veronica te werken.

1971 

Nauwelijks een dag na de officiële start van de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee Internationaal krijgen Jan van Veen en Joost den Draaijer (foto bovenaan) het gezelschap van Ferry Maat. De voormalige conservatoriumstudent en pianobegeleider van een dansklas is doordeweeks, dagelijks te beluisteren vanaf 14:00 uur.

1980 

Tijdens de nacht legt de VPRO via Hilversum 1 een link met de op 12 maart 1978 gestarte piratenzender Veronica-Den Haag.

2001

– Tijdens een interview met Rob Stenders, in zijn ochtendprogramma op 3FM, vertelt Radio Nationaal presentator Jan Rietman dat er weinig nieuws over het financieel in nood verkerende station is. Men hoopt op de snelle komst van een nieuwe sponsor.

– De gemeente Binnenmaas is niet meer tevreden met de mast van Arrow Classic Rock in het nabij gelegen Heinenoord. Nochtans had minister van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries de burgemeester en de wethouders in juni 2000 kunnen overtuigen om het gevaarte tot aan de herverdeling van de etherfrequenties te tolereren.

2004

Tijdens het feest van de ‘Stenders Vroeg’-fans maakt de ochtendpresentator van 3FM bekend dat ook zijn sidekick Fred Siebelink wellicht naar Yorin FM gaat.

2006

RadioCorp Oy, de eigenaar van 100%NL, eist in een ultimatum dat de overheid voor 13 maart een definitieve beslissing over het kavel A9 neemt. Indien niet aan deze belofte wordt voldaan, volgt er een kortgeding.

2007

De Nederlandse Christelijke radiozender Bright FM krijgt een plaats op de kabel in Zuid Holland Zuid. De omgeving rond Sliedrecht, Barendrecht en Alblasserwaard kan begin april naar de programma’s luisteren.

1994: Israël

Het zendschip van Radio Hoff verliest zijn anker en komt op het strand terecht. Het station zond sinds augustus 1973 op 102.0 MHz uit. Enkele weken later kan men via een illegale zender aan land de programma’s hervatten.

1994: Balkan

Radio Bröd, dat vanaf de MV Droit de Parole in de Adriatische zee tot 28 februari ongecensureerde programma’s voor het in oorlog verkerende Joegoslavië uitzond, herbegint de uitzendingen. Een kort avontuur want de financiële steun van de Europese Gemeenschap volstaat niet. Een poging om vervolgens Radio Bröd vanuit Italië te lanceren, mislukt. Wanneer het huurcontract van het zendschip niet wordt verlengd, vaart men naar Marseille terug waar technici alle apparatuur verwijderen.

2005: Verenigd Koninkrijk

Het eenmalige optreden van Chris Evans tijdens ‘UK Radio Aid’, naar aanleiding van de hulp voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië, blijft niet zonder gevolgen. Capital Radio, GWR en EMAP besluiten om de samenwerking op te drijven. Zo plant men een ochtendshow tijdens het weekend waarbij de gebrilde, controversiële presentator als centrale figuur wordt uitgespeeld. In afwachting zal de echtgenoot van zangeres Billie Piper tweemaal Steve Wright bij BBC Radio 2 (vrijdag 25 en maandag 28 maart) vervangen.

2006: Verenigd Koninkrijk

De Engelse maatschappij GCap Media twijfelt over de verkoop van negen lokale radiostations waaronder Gemini FM, Champion 103 en Plymouth Sound. Concrete financiële aanbiedingen van diverse kandidaten zijn te laag.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
Amptec
Amptec
Broadcast Partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *