RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 9 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Nog voor de vissersboot ‘Z592 Hosanna’ de ‘MV Mi Amigo’ kan bevoorraden, grijpt de rijkswacht in. Frank van der Mast, Hugo Meulenhoff en de eigenaar van de tender, Germain Ackx proberen zwemmend te ontsnappen maar dat lukt niet. Diverse programmabanden worden in beslag genomen. De vissersboot belandt in Brugge aan de ketting. De twee dj’s worden na verhoor vrijgelaten en belanden via een andere tender alsnog aan boord van het zendschip.

1982: De zendinstallatie van Radio Kompas in Koekelare wordt verzegeld. Door de start van Radio Romantica (Oostende 101,4 Mhz) werd het vermogen tot 900 W opgevoerd. Dankzij de 16 dipoolantennes was men zelfs op de frequentie van de… Londense taxi’s te ontvangen. De klacht bereikte het parket  van Brugge, die ingreep.  

2002: 

– De straalverbinding van Radio Mango in Leuven wordt om 20:00 uur gecheckt. Mango Aarschot zendt uit via Haacht (104.2 MHz) en via Oud-Heverlee (107.1 MHz).

– De ‘nv Vloram’ van de ‘uitgeverij VUM’, die het Leuvense Uilenspiegel (106,7 MHz) bezit, ontslaat iedereen. Het station zal als Stadsradio Leuven op 16/9/2002 doorstarten.

– Tijdens de gemeenteraad in Beringen komt het tussen Bert Schoufs van het Vlaams Blok en burgemeester Marcel Mondelaers tot een discussie over Radio Benelux. Het lokale station wordt door Bel RTL gestoord. Uit de hoek van de meerderheid werd reeds actie ondernomen om het probleem aan te kaarten maar dit leverde geen resultaat op. De oppositiepartij voerde vervolgens aan dat de materie van gemeentelijk belang was vermits de luisteraars een deel van de kiezers zijn. 

2003: ‘Déficom’ overweegt de verkoop van de 28% aandelen van ‘CGSF’, de groep die NRJ in Wallonië uitbaat. Het geld wil men na de fusie tussen Ciel FM en Sud Radio in een nieuw netwerk investeren.

2004: 

– Er is meer duidelijkheid over het project X2 met ‘RTL’. Op 27/9/2004 start op 101.4 MHz, de ex-frequentie van onder meer Classic Rock, de Brusselse stadsradio BXL vanuit een productiestudio van Bel RTL. Men verhuist later naar het gebouw aan de Leuvensesteenweg in de hoofdstad.

– C-Dance stapt naar de Raad van State en vraagt de schorsing van het ministeriële besluit van 30/4/2004. Toen werden de namen van de ontvankelijke kandidaturen in de ‘tweede ronde’ van het frequentieplan voor de overgebleven achttien frequenties bekend gemaakt.

2005: 

– C-Dance is op 105.4 MHz in Oostende. De RDS-tekst vermeldt ‘C-Dance Your Most Wanted Station’.

– De 22-jarige Sofie Van Moll van Studio Brussel en de 24-jarige Cara Van Der Auwera starten bij Radio Donna. 

2019: Zoe FM heeft een vormgeving dankzij ‘Pors Impact Creative’, ‘Mediamix’ (Zoersel) en ‘Move Media’ (Wuustwezel). Er is tevens een redactie voor het regionieuws met journaliste Elke Lamens. Rudi Van Vlaanderen, Toos Smet, Ton Schipper, Diederik Van Der Veken, Tim Peeters en Marc Holemans zijn de dj’s.

2020: 

– Radio Waasmunster Lokaal (‘RWL’) start als evenementenzender. De oud-medewerkers van Radio Liberty, een concurrent in de jaren ’80 van de voorbije eeuw, slaan daarvoor de handen in elkaar tot 20/9/2020.

– De Leuvense internetradio Singjaal start in samenwerking met ‘Cycling Vlaanderen Vlaams-Brabant’ met ‘Kanaal Koers’. Het initiatief start eerst op Regio Radio Singjaal maar wilt tot een vast begrip voor de wielerfreak uitgroeien.

1970: Nauwelijks negen dagen na de start sneuvelt één van de isolatoren van Radio Capital op de ‘MV King David’. Door het probleem dreigt de ronde antenne te begeven. Men besluit om naar Zaandam terug te keren.

1985: De Raad van Beheer van de ‘NOS’ ontvangt een telex van het ministerie van ‘WVC’ (‘Welvaart, Volksgezondheid en Cultuur’) waarin men meldt dat de schema’s voor de televisie op 30/9/1985 starten en voor de radio vanaf 1/12/1985. Veronica zal als A-status opgenomen worden.

1999: De maatschappij ‘Strengholt’ van het kabelstation Hollands Glorie en producer Riny Schreijenberg werken samen. Men wil een radiostation, dat zowel via AM als op de kabel te beluisteren is. De bedoeling bestaat er in om het levenslied te promoten.

2000: Veronica FM verbetert gevoelig de ontvangst rond Tilburg door de steunzender op 103.6 MHz in gebruik te nemen.

2003: VRON BV’ het moederbedrijf van Radio 538 dingt mee naar een etherfrequentiepakket voor ‘jazz of klassieke muziek’. Het station krijgt als werknaam Classic4U.2003: ‘VRON BV’ van Radio 538 dingt mee naar een frequentiepakket voor ‘jazz of klassieke muziek’. Het station krijgt als werknaam Classic4U.

1985: Laser 558 start publiciteitscampagnes voor onder meer ‘ZX Herbal Diet’, ‘Kimstar Fashion Jewelry’, ‘The Gary Numan Tour’ en voor ‘John Wilson’.

2005: Eén van de boegbeelden van de Londense radio, presentator Neil Fox heeft een nieuwe werkgever. Het is het Londense Magic 105,4 FM, de soft-pop zender, waar hij elke ochtend tussen 6.00 uur en 9.00 uur zal presenteren.

2004: Frankrijk

Arthur wordt bij Fun Radio op staande voet ontslagen. Zijn opmerkingen over zijn werkgever ‘RTL’ zorgden voor negatieve reacties.

2020: Duitsland

De Mediaregulator ‘MA HSH’ verlengt de licentie van Energy Hamburg voor 10 jaar. Normaal zou het station met het logo van de zwarte panter de FM-frequenties aan het alternatieve Flux FM uit Berlijn verliezen. Een administratieve rechtbank in de havenstad zorgde er voor dat men op de huidige plek kon blijven.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 8 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 7 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 24 mei

Vandaag in 1984: Ric Harris opent na een woelige voorbereiding om 6.00 uur Laser 558 Lees verder

Het Radiodagboek van 23 mei

Vandaag in 1969: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) presenteert de eerste hitparade, de 'VPRO Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Het Radiodagboek van 22 mei

Vandaag in 1969: Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met Lees verder

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Het Radiodagboek van 21 mei

Vandaag in 1982: Radio Maeva zorgt voor een stunt tijdens de eerste verjaardag door de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x