RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 9 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1977: Nog voor de vissersboot ‘Z592 Hosanna’ de ‘MV Mi Amigo’ kan bevoorraden, grijpt de rijkswacht in. Frank van der Mast, Hugo Meulenhoff en de eigenaar van de tender, Germain Ackx proberen zwemmend te ontsnappen maar dat lukt niet. Diverse programmabanden worden in beslag genomen. De vissersboot belandt in Brugge aan de ketting. De twee dj’s van Radio Mi Amigo worden na verhoor vrijgelaten en belanden via een andere tender alsnog aan boord van het zendschip.

1982: De zendinstallatie van Radio Kompas in Koekelare wordt verzegeld. Door de start van Radio Romantica (Oostende 101,4 Mhz) werd het vermogen tot 900 W opgevoerd. Dankzij de 16 dipoolantennes was men zelfs op de frequentie van de….Londense taxi’s te ontvangen. De klacht bereikte het parket van Brugge, die ingreep.

2002: 

– De straalverbinding van Radio Mango in Leuven wordt om 20:00 uur gecheckt. Mango Aarschot zendt uit via Haacht (104.2 MHz) en via Oud-Heverlee (107.1 MHz).

– De ‘nv Vloram’ van de ‘uitgeverij VUM’, die het Leuvense Uilenspiegel (106,7 MHz) bezit, ontslaat iedereen. Het station zal als Stadsradio Leuven op 16/9/2002 doorstarten.

– Bij de Beringse gemeenteraad komt het tussen Bert Schoufs (Vlaams Blok) en burgemeester Marcel Mondelaers tot een discussie over Radio Benelux. Het lokale station wordt door Bel RTL gestoord. De meerderheid nam reeds actie om het probleem te bespreken maar zonder resultaat. De oppositie voerde aan dat de materie van gemeentelijk belang was daar de luisteraars een deel van de kiezers zijn.

2003: ‘Déficom’ overweegt de verkoop van de 28% aandelen van ‘CGSF’, de groep die NRJ in Wallonië uitbaat. Het geld wil men na de fusie tussen Ciel FM en Sud Radio in een nieuw netwerk investeren.

2004:

– Er is meer duidelijkheid over het project X2 met ‘RTL’. Op 27/9/2004 start op 101.4 MHz, de ex-frequentie van onder meer Classic Rock, de Brusselse stadsradio BXL vanuit een productiestudio van Bel RTL. Men verhuist later naar het gebouw aan de Leuvensesteenweg in de hoofdstad.

– C-Dance stapt naar de Raad van State en vraagt de schorsing van het ministeriële besluit van 30/4/2004. Toen werden de namen van de ontvankelijke kandidaturen in de ‘tweede ronde’ van het frequentieplan voor de overgebleven achttien frequenties bekend gemaakt.

2005:

– C-Dance is op 105.4 MHz in Oostende. De RDS-tekst vermeldt ‘C-Dance Your Most Wanted Station’.

– De 22-jarige Sofie Van Moll van Studio Brussel en de 24-jarige Cara Van Der Auwera starten bij Radio Donna. Eerstgenoemde deed reeds de ervaring op bij Studio Brussel.

2019: Zoe FM heeft een vormgeving dankzij ‘Pors Impact Creative’, ‘Mediamix’ (Zoersel) en ‘Move Media’ (Wuustwezel). Er is tevens een redactie voor het regionieuws met journaliste Elke Lamens. Rudi Van Vlaanderen, Toos Smet, Ton Schipper, Diederik Van Der Veken, Tim Peeters en Marc Holemans zijn de dj’s.

2020: 

– Radio Waasmunster Lokaal (‘RWL’) start als evenementenzender. De oud-medewerkers van Radio Liberty, een concurrent in de jaren ’80 van de voorbije eeuw, slaan daarvoor de handen in elkaar tot 20/9/2020.

– De Leuvense internetradio Singjaal start in samenwerking met ‘Cycling Vlaanderen Vlaams-Brabant’ met ‘Kanaal Koers’. Het initiatief start eerst op Regio Radio Singjaal maar wil tot een vast begrip voor de wielerfreak uitgroeien.

2021: De laatste herinnering aan de lokale Radio Artevelde in de Pastorijstraat van Ertvelde verdwijnt. Nadat de aannemer de gebouwen weghaalde, wordt de oude zendmast van 36 meter hoogte afgebroken. Het perceel dient voor de bouw van nieuwe appartementen. 

1970: Nauwelijks negen dagen na de start sneuvelt één van de isolatoren van Capital Radio op de ‘MV King David’. Door het probleem dreigt de ronde antenne te begeven. Men besluit om naar Zaandam terug te keren. 

1985: De Raad van Beheer van de ‘NOS’ ontvangt een telex van het ministerie van ‘WVC’ (‘Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur’) waarin men meldt dat de schema’s voor de televisie op 30/9/1985 starten en voor de radio vanaf 1/12/1985. Veronica zal als A-status opgenomen worden.

1999: De maatschappij ‘Strengholt, dat het kabelstation Hollands Glorie uitbaat en platenproducer Riny Schreijenberg, de initiatiefnemer van Radio Nationaal, werken samen. Men wil zo snel mogelijk een station op AM en via de kabel starten dat veel aandacht heeft voor het Nederlandse levenslied.

2000: Radio Veronica FM verbetert gevoelig de ontvangst rond Tilburg door de steunzender op 103.6 MHz in gebruik te nemen.

2003:  ‘VRON BV,’ het moederbedrijf van Radio 538 dingt naar het etherfrequentiepakket voor ‘jazz of klassieke muziek’ mee. Het station krijgt als werknaam ‘Classic4U’.

1985: Laser 558 start publiciteitscampagnes voor onder meer ‘ZX Herbal Diet’, ‘Kimstar Fashion Jewelry’, ‘The Gary Numan Tour’ en voor ‘John Wilson’.

2005: Eén van de boegbeelden van de Londense radio, Neil Fox heeft een nieuwe werkgever. Het is Magic 105,4 FM, de softpop zender. Hij zal er elke ochtend tussen 06:00 en 09:00 uur te horen zijn.

2004: Frankrijk

Arthur wordt bij Fun Radio op staande voet ontslagen. Zijn opmerkingen over zijn werkgever ‘RTL’ zorgden voor negatieve reacties.

2020: Duitsland

De Mediaregulator ‘MA HSH’ verlengt de licentie van Energy Hamburg voor 10 jaar. Normaal zou het station met het logo van de zwarte panter de FM-frequenties aan het alternatieve Flux FM uit Berlijn verliezen. Een administratieve rechtbank in de havenstad zorgde er voor dat men op de huidige plek kon blijven.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 11 september

Vandaag in 2001: De 45-jarige CNN-presentatrice Barbra Olson en de 54-jarige tv-producer David Angell zijn Lees verder

Het Radiodagboek van 10 september

Vandaag in 2001: Radio Contact reageert verbaasd over de toekenning van de tweede vergunning voor Lees verder

Het Radiodagboek van 8 september

Vandaag in 1988: Tijdens het springen van de tender naar de Ross Revenge geraakt Ad Lees verder

Het Radiodagboek van 7 september

Vandaag in 1952: The Voice of America' start met uitzendingen vanop het Amerikaanse schip 'Courier' Lees verder

Het Radiodagboek van 24 september

Vandaag in 2018: Eigenaar Frits van Eerd geeft in een studio te Veghel het startschot Lees verder

Het Radiodagboek van 23 september

Vandaag in 1984: Tony Blackburn neemt na 17 jaar afscheid bij BBC Radio 1, het Lees verder

Het Radiodagboek van 22 september

Vandaag in 1970: Avro's Toppop komt voor het eerst op televisie via Nederland 1 van Lees verder

Het Radiodagboek van 21 september

Vandaag in 1979: De MS Magdalena van Radio Mi Amigo wordt losgetrokken en naar de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx