RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 9 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1978: Ferry Eden vervangt de zieke Marc Jacobs voor de 570ste ‘Baken 16’ bij Radio Mi Amigo op de ‘MV Mi Amigo’.   

1982: Radio Gemini, dat in Zuid-West-Vlaanderen populair is, wordt in Dottenijs in beslag genomen. 

2006: 4FM stuurt het format bij. Door een mix van hedendaagse hits met de bekendste Classics kiest men voor de doelgroep tussen 25 en 54 jaar. Johan Henneman van Radio Donna start als nieuwe ochtendman tussen 6.00 uur en 9.00 uur.

2021: RadioRand start vanuit de studio’s aan de Ninoofsesteenweg in Dilbeek. Men brengt met als slagzin ‘De klank van het Pajottenland’ echte lokale radio: zeer veel aandacht voor wat er in het zendgebied gebeurt en de nodige aandacht voor lokale verenigingen en activiteiten.

1994: De presentatoren van Holland FM: Chiel Montagne, Vader Abraham, Eddy Becker en Krijn Torringa worden ontslagen. Het station en de locatie (het zendschip de ‘MV Communicator’), belanden voor 1,2 miljoen gulden (544.536 euro) in de handen van ‘Endemol’ en Veronica. 

2004: Het landelijke Arrow Jazz FM start uitzendingen via een 25 kW steunzender in de havenstad Terneuzen op 90,8 MHz. 

2021: ‘DPG Media’ gaat zoals in Antwerpen met News City een gezamenlijk mediahuis aan de kade van de Duivendrechtsevaart in Amsterdam-Duivendrecht bouwen. Het toekomstige complex ‘Mediavaert’ wordt ruim 44.000 m2 groot. Naast de redacties van onder meer ‘Het Parool’, ‘de Volkskrant’ en ‘Trouw’ komen daar ook nieuwe radiostudio’s voor Qmusic.

1975: Verenigd Koninkrijk

Bootbestuurder Vincent Ferguson en dj Johnny Jason verschijnen voor een rechtbank gezien hun samenwerking met het illegale Radio Caroline. De eerste krijgt een boete van 100 pond (110 euro). De medewerker pleit echter onschuldig.

2006: Frankrijk

Een technisch probleem bij het audiosignaal naar de ‘Eutelsat’ legt de 23 afdelingen van Radio France International ongevraagd het zwijgen op. Ook de ‘lokale’ stations in Azië, in het Midden-Oosten en op Madagascar ondervinden moeilijkheden.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx