RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 9 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1978: Radio Brol wordt door protesterende studenten aan de Vrije Brusselse Universiteit tegen het hoge inschrijvingsgeld opgericht en start.

1990: Het failliete Radio Nostalgie is overgenomen De drie Waalse afdelingen behoren tot de groep NRJ, dat via Chérie FM, 42 miljoen BEF (1.041.152 euro) neertelde. De Vlaamse stations zoals in Antwerpen en in Brussel  zitten in de ‘nv DOS’ van Dirk Otte. De uitbouw van de naam ‘Nostalgie’ wordt een toekomstige ‘nv’ met onder meer ‘Vers L’Avenir’ vervolgd.

2002: De Waalse investeringsmaatschappij ‘Déficom’ wordt bij het landelijke 4FM meerderheidsaandeelhouder. Men neemt de participatie van ‘Think Media’ over.

2017: Mediaminister Sven Gatz legt in de commissievergadering over de Media uit hoe de erkenningsronde voor de netwerkradio’s verliep. Het aantal procedures dat de lokale en netwerkradio’s bij de grondwettelijke hoven en bij de administratieve rechtscolleges hebben aangespannen, bedraagt tien.

2018: Een aangepaste versie van het frequentieplan, dat door de Raad van State was afgekeurd, wordt opgevist. De Vlaamse regering keurt een herstelbesluit goed. Er komen extra lokale radio’s in Brakel, in Ninove, in Maaseik, in Roeselare, in Mol, in Sint-Niklaas en in Tienen.

1981: De allereerste presentator van de zeezender Radio Mi Amigo, toen Radio 385, de ex-medewerker bij Radio 2 (VRT) en de platenbaas Bart van der Laar (36) wordt in zijn Hilversumse villa vermoord. De politie vindt de daders nooit. Uit de podcast ‘De Showbizzmoord’ van Lannert de Bruin en Babs Assink (NPO Radio 1) blijkt echter dat de liquidatie in opdracht van zijn partners bij de platenmaatschappij ‘TTR Records’, de overleden Ruud Wijnants en Rolf Baierle gebeurde.

2004: Het Commissariaat voor de Media geeft ‘Talpa’, de maatschappij van John de Mol een licentie voor zijn commerciële televisiestation. Op 1/8/2005 hoopt de magnaat op het kanaal van Nickelodeon te starten.

1975: Verenigd Koninkrijk  

De bemanning op de ‘MV Mi Amigo’ slaagt er na veel moeite in om een noodanker in te zetten. Het op drift geslagen zendschip ligt bij de ‘South Edinburgh N°3’-boei in een scheepvaartroute.   

2020: Verenigde Staten

De groep ‘iHeart Media’ ontslaat weer talloze medewerkers in diverse markten. In Baltimore, in Boston, in Cleveland, in Chicago, in Detroit, in Miami, in Minneapolis, in Philadelphia, in Phoenix, in St. Louis, in Seattle en in Washington DC worden de teams van de radiostations verkleind.

Heynen

1981: De regering legaliseert de vrije radio’s.

1999: NRJ toont concrete interesse voor Virgin Radio dat te koop staat. Er zijn verkennende gesprekken.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx