RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 9 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Radio Brol wordt door protesterende studenten aan de Vrije Brusselse Universiteit tegen het hoge inschrijvingsgeld opgericht en start.

1990: Het failliete Radio Nostalgie is overgenomen De drie Waalse afdelingen behoren tot de groep NRJ, dat via Chérie FM, 42 miljoen BEF (1.041.152 euro) neertelde. De Vlaamse stations zoals in Antwerpen en in Brussel  zitten in de ‘nv DOS’ van Dirk Otte. De uitbouw van de naam ‘Nostalgie’ wordt een toekomstige ‘nv’ met onder meer ‘Vers L’Avenir’ vervolgd.

2002: De Waalse investeringsmaatschappij ‘Déficom’ wordt bij het landelijke 4FM meerderheidsaandeelhouder. Men neemt de participatie van ‘Think Media’ over.

2017: Mediaminister Sven Gatz legt in de commissievergadering over de Media uit hoe de erkenningsronde voor de netwerkradio’s verliep. Het aantal procedures dat de lokale en netwerkradio’s bij de grondwettelijke hoven en bij de administratieve rechtscolleges hebben aangespannen, bedraagt tien. 

2018: Een aangepaste versie van het frequentieplan, dat door de Raad van State was afgekeurd, wordt opgevist. De Vlaamse regering keurt een herstelbesluit goed. Er komen acht extra lokale radios in Brakel, in Ninove, in Maaseik, in Roeselare, in Mol, in Sint-Niklaas en in Tienen.

1981: De allereerste presentator van de zeezender Radio Mi Amigo, toen Radio 385, de ex-medewerker bij Radio 2 (VRT) en platenbaas Bart van der Laar (36) wordt in zijn Hilversumse villa vermoord. De politie vindt de daders nooit. Uit de podcast ‘De Showbizzmoord’ van Lannert de Bruin en Babs Assink (NPO Radio 1) blijkt echter dat de liquidatie in opdracht van zijn partners bij de platenmaatschappij ‘TTR Records’, de overleden Ruud Wijnants en Rolf Baierle gebeurde.

1999: Conny Vandenbos, die in januari 1998 door Radio Noordzee ontslagen werd, verliest een rechtszaak tegen het station. Ze is van plan om in hoger beroep te gaan.

2004: Het Commissariaat voor de Media geeft ‘Talpa’, de mediamaatschappij van John de Mol, een licentie voor een commercieel televisiestation. Op 1/8/2005 hoopt de Nederlandse mediatycoon met programma’s voor een breed publiek op het kanaal van Nickelodeon te starten. 

1975: De bemanning op de ‘MV Mi Amigo’ slaagt er na veel moeite in om een noodanker in te zetten. Het op drift geslagen zendschip ligt bij de ‘South Edinburgh N°3’ boei op een scheepvaartroute.

1999: NRJ toont concrete interesse voor Virgin Radio dat te koop staat. Er zijn verkennende gesprekken.

1981: Frankrijk

De Franse regering legaliseert de vrije radio’s.

2020: Verenigde Staten

De groep ‘iHeart Media’ ontslaat weer talloze medewerkers in diverse steden. In Baltimore, in Boston, in Cleveland, in Chicago, in Detroit, in Miami, in Minneapolis, in Philadelphia, in Phoenix, in St. Louis, in Seattle en in Washington DC worden de teams van de radiostations verkleind.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 8 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 7 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 11 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 10 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 29 mei

Vandaag in 1978: Hilversum 3 start van 18.00 uur tot 19.00 uur de ‘Avondspits’ met Lees verder

Het Radiodagboek van 28 mei

Vandaag in 1940: De zendinstallaties van het 'NIR' worden door de Duitse bezetter voor 'Sender Lees verder

Ondanks bijna onmogelijke bevoorradingen toch nog een Mi Amigo Top 50

Het was een woelige zaterdag aan boord van het zendschip de MV Mi Amigo. In Lees verder

Het Radiodagboek van 27 mei

Vandaag in 1976: Ferry Maat zendt bij de 'TROS' op Hilversum 3 tussen 16.00 uur Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x