RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 9 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Na de testuitzendingen tussen 00.23 uur en 2.55 uur via 319 m (AM 953 kHz) op de ‘MV Mi Amigo’ start Radio Caroline met een 24-uur service. Frank van der Mast vraagt via Radio Mi Amigo op 192 m de directie aan land om dringend olie voor de generator te leveren.

1989: De ‘NV Josi’, die 51% van de aandelen van het netwerk Radio SIS bezit, wil deze participatie kwijt. Onderhandelingen met Radio Contact en met NRJ mislukken omdat de actuele wetgeving ketenvorming verbiedt. Men praat met de publiciteitsregies ‘HMT’ en ‘RMB’, die bij ‘Télé Bruxelles’ en bij ‘Top FM’ betrokken zijn. 

2004: Volgens de ‘CIM’-luisterstudie (september t/m december 2003) stijgen de marktaandelen van Qmusic en van 4FM. Met een mooie winst van 1,9% scoort de jongerenzender van de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) 6,6%. 4FM gaat van 1,5% naar 3,9%. Radio 2 en Radio Donna, de huidige marktleider en de eerste achtervolger verliezen 0,9% en 2,8% maar blijven met 36,3% en 23,2% stevig op kop. Radio 1 gaat met 0,3% op vooruit en haalt 12,1%.

2018: Mediaminister Sven Gatz schorst Hit! na de onjuiste informatie in het erkenningsdossier en geeft de licentie aan TOPradio.

2021: De medeoprichter van Radio GRK en de stichter van het latere ‘Genk On Stage’ Freddy Birset (73) sterft. Hij startte als gitarist in het orkest van Rocco Granata om vervolgens met Helmut Lotti op wereldtoernee te trekken. Zijn voorkeur qua muziek ging vooral uit naar het Franse chanson met Georges Brassens en Léo Ferré.    

2001: De voorzitter van de vaste kamercommissie Verkeer en Waterstaat stelt het debat over de alternatieven voor het veilen van radiofrequenties ten behoeve van commerciële radio tot 22/3/2001 uit. Het onderzoek van de commissie Pieter Bouw kan pas vandaag in het kabinet besproken worden zodat de fracties weinig tijd krijgen om een standpunt in te nemen.

2004: 

– ‘Jensen in de middag’ is voor de laatste keer bij Noordzee FM. Robbie Feller vervangt Robert Jensen, die zijn talkshow ‘Jensen’ voor de televisie opneemt.

– Henk Blok, de toekomstige nieuwslezer bij ‘Evers staat op’ bij Radio 538 verlaat Radio M op 11/4/2004. Pieter Vorage (ex-Radio 10) wordt zijn vervanger bij het Utrechtse regionale station. 

2005: 

– Arrow Jazz FM is ook in de Nijmeegse ether op 89,8 MHz actief.

– Op de site van Radio 10 verschijnen de eerste foto’s van de studio, die binnenkort in gebruik zal genomen worden. 

1968: De ‘Fredericia’ van Radio Caroline North, wordt door de ‘Titan’ naar de haven van Amsterdam gesleept. Het zendschip wordt er aan de ketting gelegd. De bemanning en de medewerkers krijgen hun salaris en een ticket naar Engeland.

2004: Capital FM onthult meer over de nieuwe ochtendshow. Vanaf 19/4/2004 krijgt Johnny Vaughan Becky Jago als sidekick. Zij verzorgde al bij Chris Tarrant de redactionele bijdragen maar die worden fel ingekort.

1997: Israël

Einde december 1996 startte Radio Hagal Haghadash via 88,5 MHz. Men beweerde dat het signaal vanuit de studio’s via satelliet naar het zendschip de ‘MV Seagull’ in de Middellandse Zee werd doorgegeven. Tijdens een inval ontdekken de politie en de mensen van het Israëlische ministerie van Communicatie dat Radio Hagal Hahadash een landpiraat is.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx