Het radiodagboek van 9 maart (068) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


2004

– Volgens de conclusies van de meest recente CIM-studie die peilt naar het luistergedrag onder de Vlamingen, winnen de commerciële landelijke stations Qmusic en 4fm aan populariteit. Met een winst van 1,9% haalt de zender van de Vlaamse Mediamaatschappij 6,6%, terwijl 4fm met een vooruitgang van 1,4% op 3,9% uitkomt. Radio 2 en Donna, de marktleider en eerste achtervolger, verliezen weliswaar 0,9% en 2,8% maar blijven de lakens uitdelen met 36,3% en 23,2%. Radio 1 gaat er met 0,3% op vooruit en haalt 12,1%.

– VTM-presentator Kris Borgraeve verlaat het regionale Antwerpen 1 en stapt over naar Be One van Emmis Communications.

2007

Het voorstel van Minister voor Media Geert Bourgeois om de vergoeding voor het gebruik van de FM-frequenties door de lokale radio’s aan te passen, wordt door de Vlaamse Regering goed gekeurd. Het bedrag wordt straks aan de stijgende bruto-inkomsten gekoppeld.

1968

De MV Mi Amigo komt in de Amsterdamse haven terecht nadat het zendschip eerder door de bemanning van de sleepboot Utrecht was geënterd en weggesleept van z’n vaste ankerplaats. Hiermee valt het doek over Radio Caroline.

2001


De voorzitter van de vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat stelt het debat over de mogelijke alternatieven voor het veilen van radiofrequenties ten behoeve van commerciële radio uit tot 22 maart. Het onderzoek van de Commissie Bouw kan maar pas vandaag in het kabinet besproken worden waardoor de verschillende fracties onvoldoende tijd hadden om een standpunt in te nemen.

2004

– ‘Jensen in de middag’ is voor de allerlaatste keer te horen bij Noordzee FM. Robbie Feller vervangt Robert Jensen (foto bovenaan), die zijn tv-talkshow ‘Jensen’ opneemt.

– Henk Blok, de toekomstige nieuwslezer van het programma ‘Evers staat op’ bij Radio 538 verlaat Radio M op 11 april. Zijn plaats bij het Utrechtse regionale radiostation wordt door de ex- Radio 10-DJ, Pieter Vorage ingenomen.

2005


– Arrow FM, de enige jazzzender, is voortaan ook in de Nijmeegse ether op 89.8 MHz te beluisteren.

– Op de website van Radio 10 verschijnen de eerste foto’s van de studio die binnenkort in gebruik zal genomen worden.

2006

Gijs Staverman onderhandelt met Radio Veronica over een weekendprogramma. Er dienen, volgens de laatste berichten, enkel nog details geregeld te worden.

1922: Verenigd Koninkrijk

KJR-AM start uitzendingen op de middengolf in Seattle (Washington).

1977: Verenigd Koninkrijk

Tussen 00:23 en 02:55 uur test Radio Caroline vanaf de MV Mi Amigo op 953 kHz.

1997: Israël

Eind december 1996 startte Radio Hagal Haghadash met uitzendingen via 88.5 MHz. Er wordt beweert dat het signaal vanuit de studio’s via satelliet naar het zendschip de MV Seagull in de Middellandse Zee wordt doorgegeven. Tijdens een inval ontdekken de Israëlische politie en medewerkers van het Ministerie van Communicatie dat Radio Hagal Hahadash geen zeezender maar een landpiraat is.

2004: Verenigd Koninkrijk


Capital FM onthult meer details over de nieuwe ochtendshow. Vanaf 19 april krijgt presentator Johnny Vaughan, Becky Jago als sidekick. Zij verzorgde eerder bij Chris Tarrant redactionele bijdragen, nu worden die fel ingekort.

2005: Verenigd Koninkrijk


Dan Rather, die ook als tv-persoonlijkheid een schitterende carrière opbouwde, neemt afscheid van CBS Radio.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
Het radiodagboek van 16 maart (075) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenis boek moeten s... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
Deel of print dit artikel
Spotlight
Broadcast Partners
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *