RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 9 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1974:  

– Radio Mi Amigo start met ‘Schijven voor Bedrijven’.

– Nadat de ‘Jeanine’ op 6/6/1974 door een gebroken ankerketting op een zandbank bij Westkapelle was vastgelopen en weer was vlotgetrokken, kan men Radio Atlantis hervatten.

2000: De maatschappij ‘Electrabel’ bepaalt dat het landelijke commerciële 4FM via de kabelfrequentie 106,0 MHz zal doorgegeven worden.

2003: De ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) en concurrent VT4, die de uitzendrechten voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland hebben, overwegen om de radioverslagen van de wedstrijden aan de VRT te bieden. 

2004: Het Vlaamse Commissariaat voor de Media ontvangt een aantal klachten van stations die een vergunning en een erkenning verwierven. Over de exacte inhoud wordt echter met geen woord gerept. 

2006: 

– Er komt geen enkel digitaal themakanaal voor de VRT. Dat blijkt uit de beheersovereenkomst, die op de Vlaamse ministerraad werd besproken.

– Extra Gold opent via Intercity in Avelgem op 106,4 MHz een derde FM-frequentie.

2010: De staking bij de VRT, waardoor alle radioprogramma’s vervallen, speelt duidelijk in de kaart van de commerciële concurrenten. Sven Ornelis en Kurt Rogiers van Qmusic heten de luisteraars van de openbare omroep terwijl Radio Nostalgie een gevoelige stijging van het online luisteraars (20%) noteert.

2015: De ‘vzw Vlaams-Brusselse Media’ besluit om FM Brussel als deel van een hervormingsoperatie einde juni 2015 te stoppen. Het personeel staakt als reactie op deze drastische ingreep. Van de geplande sluiting komt echter niets in huis want er komt meteen politiek hulp. Michel Tubbax, de CEO van de ‘vzw Vlaams-Brusselse Media’ wordt prompt ontslagen.

1971: De directie van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ voert een luisteronderzoek via het Centrum voor Marketing Analyses uit. Volgens het resultaat stemmen bijna 4 miljoen mensen af.

1972: Vanaf 20.00 uur zendt Radio Veronica 50 uur live vanop de ‘Norderney’ uit. Rob Out, Will Luikinga, Lex Harding, Klaas Vaak en de technici Ad Bouman en Juul Geleick bevinden zich aan boord. Patricia Paay en Ilona Karssemeijer, de echtgenote van Tom Mulder maakten speciale jingles. 

1979: Om 09:00 uur wordt op 191 m (middengolf) een draaggolf waargenomen, 40 minuten later gevolgd door ‘All You Need Is Love’ van The Beatles. Nadien volgt de aankondiging dat er om 10:00 uur officieel begonnen zal worden. Zover komt het echter nooit want zenderproblemen doen de start van Radio Delmare compleet mislukken. 

1997: Het zoveelste voorstel tot een herschikking van de etherfrequenties door de vereniging van commerciële radiostations wordt door minister Annemarie Jorritsma goedgekeurd. Radio 10 Gold, Jazzradio en Hitradio Veronica FM krijgen FM-frequenties. Radio 538 en andere stations, die uit de boot vielen, protesteren.

1999: Het jazzstation JFK gaat om 6.00 uur uit de lucht. Business Nieuwsradio is zo op AM 1395 kHz en op FM te ontvangen.

2020: Manu Payet volgt na de zomervakantie de vertrekkende Camille Combal op in de ochtend bij Virgin Radio. Het nieuws werd via een communiqué van de groep rond Arnaud Lagardère officieel bekend gemaakt. De naam van het programma en de zendtijd blijven ongewijzigd. ‘Virgin Tonic’, elke werkdag van de week tussen 07.00 uur en 10.00 uur te beluisteren.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 11 juni

Vandaag in 1981: De VBRO (Vrije Brugse Radio Omroep') test voor de eerste keer vanop Lees verder

Het Radiodagboek van 10 juni

Vandaag in 1979: Radio Nova International vanuit Ventimiglia test vanaf 16.30 uur voor de Franse Lees verder

Het Radiodagboek van 8 juni

Vandaag in 2012: R. het Radiohuis van de VRT wordt aan de achterzijde van het Lees verder

Het Radiodagboek van 7 juni

Vandaag in 1978: In het ‘Zondagsblad’ voorspelt de eigenaar van Radio Mi Amigo, Sylvain Tack, Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

Vandaag in 1951: Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx