RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 9 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1977: Herman de Graaf wordt op de ‘MV Mi Amigo’ door Frank van der Mast afgelost.

1979: De landpiraat Radio 245, die elk weekend tussen 10.00 uur en 18.00 uur in Oost-, West- en in Zeeuws-Vlaanderen uitzond, wordt om 18.00 uur in beslag genomen. De inval door de RTT kwam er na en klacht van Radio Bloemendaal.

1999: Het Uitgeversbedrijf ‘Tijd’ van ‘De Financieel Economische Tijd’ plant een landelijk commercieel FM-station. Directeur Paul Huybrechts vraagt een vergunning aan. 

2002: Het Vlaamse parlement kon niet stemmen over een voorstel van decreet over de lokale radio’s. ‘CD&V’ diende daarom een reflectienota in. De stemming wordt vanwege de zomervakantie 3 maanden uitgesteld.

2003: 

– ‘RadioVisie’ is terug. Het eerste artikel over Radio Hofstad in Den Haag, geschreven door Filip Van Molle, verschijnt op de site van FMradio.be. Op diezelfde dag keert ook de vertrouwde nieuwsbrief terug.

– Het Vlaamse commissariaat voor de Media trekt de vergunning voor Radio Energie in Lanaken definitief in.

2004: In grote delen van Vlaanderen en rond Antwerpen wordt via 99,6 MHz het house- en technostation Radio FG DJ opgevangen.

1972: Om de storingen van Radio Tirana te vermijden, verhuist de SW zender van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ van 6205 kHz naar 6207 kHz.

1973: Radio Veronica richt de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) op.

1987: Ferry Maat wordt bij de TROS op Radio 3 bij de ‘Nationale Hitparade Top 100’ tussen 16.00 uur en 18.00 uur door zijn zogenaamde broer Tom Maat vervangen. Het ging in werkelijkheid om André van Duin.

1988: Erwin van der Bliek opent om 9.00 uur op de ‘Ross Revenge’ Radio 558. Het laatste Nederlandstalige station zou tot 19/8/1989 in de lucht zijn.

1998: Gijs Staverman verlengt zijn contract bij Veronica voor 3 jaar tot 2001. Buiten het tv-programma ‘Boobytrap’ presenteert hij bij de radioafdeling de ‘Top 100 Countdown’. 

1999: 

– Het Commissariaat voor de Media bekritiseert de overname van de voor JFK bedoelde FM-frequenties door Business Nieuwsradio. Rick van der Ploeg had zich te enthousiast getoond door de samenwerking tussen ‘Manaus’, de eigenaar van Business Nieuwsradio en ‘Wegener’ van JFK, toe te juichen. Hij had geen enkele bevoegdheid om FM-frequenties toe te kennen. 

– Op het ‘Northsea Jazzfestival’ worden talloze handtekeningen voor de oprichting van een zesde publieke radiozender verzameld. Het station zou zich op geïmproviseerde muziek moeten oriënteren.

2003: Het ‘Veronica-magazine’ meldt dat ‘Talpa’ van John de Mol en directeur Erik de Zwart met de ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) over aandelen bij RTL FM onderhandelt. Men wil zo Radio 10 Gold redden. Het station kreeg bij de jongste verdeling van de etherfrequenties geen ‘prijs’.

2004: Tony Allan (54) overlijdt aan keelkanker. De Schotse dj startte als 17-jarige bij Radio Scotland. Radio Northsea International, Radio Seagull, Radio Caroline, The Voice of Peace op de Middellandse zee, plus Ierse landpiraten zoals BIg D, ARD, Sunshine Radio en Radio Nova van eigenaar Chris Cary, waren enkele werkgevers. Deze talentrijke DJ was een van de eersten om openlijk zijn gay-status te bekennen.

2016: Paul Gambaccini start als vaste presentator bij BBC Radio 2 voor het zaterdagse ‘Pick Of The Pops’. 

2001: RMC Info zoekt naar geschikte AM-frequenties. Men wil de noordelijke steden zoals Lille, Brest, Rouen, Straatsburg en Dijon kraakvrij nieuws en info brengen.

2002: Contact FM, dat men grotendeels in Vlaanderen via 91,4 MHz ontvangt, krijgt van het ‘CSA’ een boete van 5000 euro. Tijdens een technische controle betrapte men het station met een veel te groot vermogen. Men zond in plaats van de toegelaten 1 kW met 2,5 kW uit. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 11 juli

Vandaag in 1937: Componist George Gershwin, die een programma op maandag en op vrijdag bij Lees verder

Het Radiodagboek van 10 juli

Vandaag in 1945:'AFN', de ('American Forces Network') start het eerste radiostation in het bezette München.

Het Radiodagboek van 8 juli

Vandaag in 2006: In Nederland switcht RTL FM om 12.00 uur naar 100%NL. De eerste Lees verder

Het Radiodagboek van 7 juli

Vandaag in 1980: Vanuit een appartement aan het Brusselse Meiserplein start SIS ('Station Indépendante Satellite') Lees verder

Het Radiodagboek van 6 december

Vandaag in 1980: Andy Peebles (BBC Radio 1) interviewt John Lennon voor de laatste keer, Lees verder

Het Radiodagboek van 5 december

Vandaag in 1964: Radio London op de 'MV Galaxy' in de monding van de Theems Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Het Radiodagboek van 4 december

Vandaag in 1966: In Nieuw-Zeeland begint Radio Hauraki officieel vanaf de 'MV Tiri I' uit Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx