RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 9 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: De reclamespots van Frank van der Mast en van Marc Jacobs voor Radio Mi Amigo zijn vervangen door de versies van Herman de Graaf en Ferry Eden. 

1979: Radio Activités wordt door de ‘Coordination Anti-Nucleaire de Bruxelles’ samen met ‘Les Amis de la Terre-Bruxelles’ in de hoofdstad opgericht. Men zendt op dinsdag van 19.00 uur tot middernacht slechts het nieuws, ‘Ecoute, c’est du Belge’ en ‘Les poubelles du nucléaire’ uit. Het avontuur stopt in de lente van 1980.

2001: TOPradio Primera in Dendermonde schakelt naar NRJ-Vlaanderen over.

2002: Het Waalse ‘CSA’ (‘Conseil Audiovisuel Superieur’) buigt zich over enkele dossiers. Zo is er een zware klacht tegen Radio Contact over racistische uitspraken op 8/7/2001. Contact Plus wordt tevens wegens het illegaal uitzenden op 104.3 MHz geviseerd. 

2003: 4FM voert een kapitaalsverhoging tot 3,4 miljoen euro uit. De wijziging, die reeds op 8/1/2003 door het Vlaamse Commissariaat voor de Media werd goedgekeurd, is een gevoelige versterking voor het landelijke commerciële radiostation.

2006: Gedelegeerd bestuurder Tony Mary haalt tijdens een nieuwjaarsspeech naar de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) uit. Hij beschuldigt het bedrijf in Vilvoorde van ‘chantage’.

2021: Radio Minerva (Antwerpen 98,0 MHz) draait samen met het ‘Zorgbedrijf Antwerpen’ elke weekdag van 10:00 tot 12:00 uur verzoeknummers. Zo kan iedereen de beste wensen aan de bewoners in de woonzorgcentra en serviceflats en aan de klanten van de thuisdiensten schenken. BV’s als Leen Dendievel, Mitta Van der Maat, premier Alexander De Croo en Slongs lezen de wensen voor.

1965: Radio Veronica lanceert het eerste gedrukte exemplaar van de ‘Veronica Top 40’.

1981: De Nederlandse Top 40 bij Radio Veronica op Hilversum 3 viert feest met de 250ste nummer één hit. The Kinks met de in Los Angeles opgenomen live versie van ‘Lola’ veroveren deze eretitel.   

1998: Jazzradio, tot voor kort eigendom van de ‘Manausgroep’, wordt door de ‘Arcade Mediagroep’ overgenomen. Het station wordt JFK (‘Jazz, Funky, Kool’). Sinds 1/1/1998 lopen de programma’s op een aantal regionale frequenties. 

1999: 

– Het succes op de kabel voor Country FM overtreft de verwachtingen. A2000 in de regio Groot-Amsterdam (94.6 MHz) en Hilversum (105.4 MHz), regio Gouda (102.3 MHz), Alkmaar (107.8 MHz) en in de loop van januari nemen de andere verdelers in Noord-Holland het signaal over. 

– Er lekken plannen over de komst van een nieuw landelijk commercieel radiostation uit. Gospel FM stuurde alle kabelmaatschappijen een vraag tot het verkrijgen van een frequentie.

– Door een technische fout loopt ‘Plaza 2’ van Radio 2 ook geruime tijd op Radio 1 in het nachtelijke programma van Wim Bloemendaal. Verschillende luisteraars bellen de NOS om hun ongenoegen te uiten maar het duurt lang eer de fout wordt hersteld. 

2001: Giel Beelen wordt op staande voet bij 3FM ontslagen. Hij noemde bij een interview voor het blad ‘Studio’ van zijn werkgever de ‘KRO’ ‘‘Mein Kampf’ het meest indrukwekkende boek dat hij kent’.

2004:

– De baas van de Taxicentrale ‘Ravero’, Joop Ten Cate, krijgt de exploitatievergunning van de ‘Norderney’, het ex-zendschip van Radio Veronica. Hij wacht op een vergunning van Rotterdam voor een ligplaats in de haven. 

– Radio Veronica herbegint ‘de volle vrijdag’. Rob Van Someren en Ben Liebrand zetten elke vrijdag vanaf 19.00 uur tot en met middernacht het weekend in.

2009: Annemieke Schollaardt en Domien Verschuuren worden vanaf 7/2/2009 de nieuwe weekenddj’s bij 3FM. Beiden komen uit het opleidingstraject. Annemieke was reeds vaak in actie tijdens de televisie-uitzendingen van ‘3FM Serious Request’ en bracht ook ‘Urzugan.FM’ voor de militairen in het buitenland.

2019: De twee hoge zendmasten in Zeewolde voor de middengolfuitzendingen worden opgeblazen. Deze werden door de publieke omroep en later ook door de commerciële radiostations gebruikt. Gezien er geen landelijke AM-stations zijn, komt er zo een einde aan deze enorme constructies.

1963: Zweden

De ‘Cheeta II’ van Radio Syd komt door de barre winter in het pakijs terecht en moet vlot getrokken worden. Na enkele dagen aan de kade in de ‘Malmö Yacht Club’ in Limhamn, vaart men naar de oorspronkelijke ligplaats terug en worden de uitzendingen hervat. 

1995: Frankrijk

Skyrock diende normaal, door een zware sanctie van het ‘CSA’ (‘Conseil Supérieur de l’Audiovisuel’) gedurende 24 uur te zwijgen. Het netwerk, dat vanwege de cynische uitlatingen over de moord op een politieagent in Marseille gestraft werd, blijft echter uitzenden. Tijdens een marathondebat laat men de luisteraars over de zaak aan het woord. 

2006: Verenigd Koninkrijk

Capital FM wijzigt. Een andere playlist, een nieuwe naam (Capital Radio) en een andere vormgeving moeten de populariteit vergroten.

2009: Canada

The Beat 106,9 in Ottawa wordt Virgin Radio en houdt het rockformat.

2012: Verenigde Staten

De Amerikaanse shockjock Todd ‘Bubba the Love Sponge’ Clem verlengt toch zijn contract voor lange tijd. Hierdoor blijft hij de komende drie jaar in de ochtend zitten op onder meer de classic rockzender 102.5 The Bone (WHPT) in Tampa, Florida. Daarnaast is zijn show nu ook in Detroit te horen.

2013: Duitsland

NRJ verkoopt zijn aandeel in Energy Rhein-Main aan ‘The Radio Group’. De naam Energy Rhein-Main verdwijnt zo goed als zeker.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx