fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Het radiodagboek van 9 januari – 009 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1979

In de Brusselse rand wordt Radio Activités door anti-nucleaire actiegroepen opgericht.

2001

– TOPradio Primera uit Dendermonde schakelt verrassend naar NRJ-Vlaanderen over.

– De voorzitter van de Raad voor de Mededinging reageert op een klacht van de lokale radio’s over de billijke vergoeding die op 6 februari 1997 werd ingediend. Hij verwijt Sabam ongehoorde forfaitaire minima te eisen. Alle betrokken partijen zijn niet tevreden over het verdict en gaan in beroep.

2002

– Het Waalse CSA (Conseil Audiovisuel Supérieur) buigt zich over een aantal dossiers. Zo is er een klacht tegen Radio Contact over racistische uitspraken op 8 juli 2001. Contact Plus wordt wegens het illegaal uitzenden op 104.3 MHz geviseerd.

– Electrabel past de RDS-tekst van Cable Dance aan. De naam Rock-C verdwijnt en men vermeldt nu de naam van het nieuwe station.

2003

– 4FM voert een kapitaalsverhoging tot 3,4 miljoen euro uit. Deze financiële wijziging, die op 8 januari 2003 door het Vlaamse Commissariaat voor de Media werd goedgekeurd, is een gevoelige versterking voor het landelijke commerciële radiostation.

– Gust De Coster van kabelradio Roxy trekt naar de rechtbank. Hij en zakenpartner Christiaan Braem menen dat de landelijke commerciële vergunningen op een dubieuze wijze werden toegekend. Het duo daagt drie rechters en een griffier voor de Vlaamse mediacommissie. Verder wordt er een schadevergoeding van 5,7 miljoen euro gevraagd.

2005

Tom de Bree en Jan Steen, die in de jaren ’80 van de voorbije eeuw bij Radio Kompas, Radio Gemini en bij diverse West-Vlaamse stations werkten, starten bij Extra Gold, een initiatief van o.a. Noël Cordier. (Rechts op de foto, naast Tom de Bree)

° Radio Extra Gold – Ron van der Plas (01/08/2005)


2006

Gedelegeerd bestuurder Tony Mary haalt tijdens een opmerkelijke nieuwjaarstoespraak uit naar de Vlaamse Mediamaatschappij. Hij beschuldigt het bedrijf in Vilvoorde van ‘chantage’.

1998

Jazzradio, tot voor kort eigendom van de Manausgroep, wordt door de Arcade Mediagroep overgenomen. Het nieuwe station krijgt de naam JFK ofwel Jazz, Funky, Kool. Sinds 1 januari 1998 worden de programma’s ook via een aantal regionale frequenties uitgezonden.

1999

– Het succes van Country FM overtreft de verwachtingen. De kabelmaatschappij A2000 met aansluitingen in Groot Amsterdam, Hilversum, Gouda, Alkmaar en ook in de rest van Noord-Holland, neemt de programma’s over.

– Er zijn plannen voor een nieuw landelijk commercieel radiostation. Gospel FM stuurde alle kabelmaatschappijen een vraag tot het verkrijgen van een frequentie.

2001

Giel Beelen van 3FM wordt op staande voet ontslagen. Hij noemde tijdens een gesprek met het programmablad Studio van de KRO ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler het meest indrukwekkende boek dat hij kent.

2004 


– Joop ten Cate, de eigenaar van de taxicentrale Ravero, verkrijgt de exploitatievergunning van de Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica. Het is enkel nog wachten op een vergunning van de stad Rotterdam in verband met een ligplaats in de haven.

– Radio Veronica haalt ‘de volle vrijdag’ van onder het stof. Rob van Someren en Ben Liebrand zetten iedere vrijdag tussen 19:00 uur en middernacht het weekend in.

1963: Denemarken

De Cheeta II van Radio Syd komt door de barre winter in het pakijs terecht en moet vlot getrokken worden. Na enkele dagen aan de kade in de Malmö Yacht Club in Lillehammer, vaart men naar de oorspronkelijke ligplaats terug en worden de uitzendingen hervat.

1995: Frankrijk

Skyrock diende normaal, door een zware sanctie van het Conseil Supérieur Audiovisuel gedurende 24 uur te zwijgen. Het netwerk, dat vanwege de uitlatingen over de moord op een politieagent in Marseille gestraft werd, blijft echter uitzenden. Tijdens een marathondebat laat men de luisteraars over de zaak aan het woord.

2006: Verenigd Koninkrijk

De aangekondigde wijzigingen bij Capital FM starten. Een aangepaste playlist, een nieuwe naam (Capital Radio) en een andere vormgeving moeten de populariteit van het station doen toenemen.

2006: Verenigde Staten

Net als Howard Stern verhuist Bubba ‘The Love Sponge’ of Tod Clem zoals de man echt heet, naar Sirius Satellite Radio. Hij verzorgt de drive time show op ‘Howard 101’.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Zwitserse precisie is voorlopig ver zoek bij de afschakeling van het FM-park Arabische gemeenschap van
In Vlaanderen schrikken we er al lang niet meer van, maar ook in Wallonië dreigt
RTL Belgium trekt op 31 augustus definitief de stekker uit MiNT. De beslissing werd vanmiddag
De Waalse deelregering is na een diepgaand onderzoek van om en bij de vier maanden klaar
De temperaturen stijgen, de reclamebestedingen volgen (dan toch in Nederland) Geen Vlaamse kermis meer zonder
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 8 januari – 008 (audio)

Het radiodagboek van 7 janauari – 007 (audio)

Het radiodagboek van 6 januari – 006 (audio)

Het radiodagboek van 5 januari – 005 (audio)

Het radiodagboek van 4 januari – 004 (audio)

Het radiodagboek van 3 januari – 003 (audio)

Sluiten