RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 9 april

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

1999: Radio Voltage wordt een afdeling van NRJ-VLaanderen.

2003: Maeva FM kondigt 20/4/2003 als startdatum aan.

2019: Zanger Paul Severs (70) sterft. Hij was op 12/3/2019 na een val tijdens een fietstocht in een ziekenhuis opgenomen. Buiten zijn bekendheid via hits als ‘Geen Wonder Dat Ik Ween’ en ‘Ik Ben Verliefd Op Jou’ bracht hij tot september 1974 verschillende shows op Radio Mi Amigo. 

1973:

– De ‘Morgenster’ verlaat om 11.00 uur de haven van Scheveningen en dient als eenmalig relaisstation voor ‘VPRO maandag’ op FM. Het idee is van het ‘Comité Nederland Muziek’. Violist Theo Olof, de schrijvers en de journalisten R. Kousbroek, W. Jungman en K. Poll maken hier deel van uit. Jan Lenferink peilt bij een gesprek naar de doelstellingen.

– Met het vooruitzicht op de hoorzitting van 18/4/1973 in de Tweede Kamer over het voorbestaan van de zeezenders zoals Radio Veronica, aanvaardt men een voorstel van eigenaar Ronan O’Rahilly van Radio Caroline om de ‘MV Mi Amigo’ te gebruiken. In ruil voor de herstelling van onder meer de dieselgeneratoren, een kleine som geld voor de huur van het zendschip en voor de zender, worden ReVox bandrecorders en spotmasters aan boord gebracht. De pers wordt via een telex om 23.55 uur geïnformeerd dat Radio Veronica op 11/4/1973 terug zal zijn. 

2018: Graham Gill (81) sterft in zijn Amsterdamse woning. Hij werkte bij de fortpiraat Radio 390, Radio London, Britain Radio en twee maal bij Radio Caroline. Zijn technicus in 1974 was Ad Roberts. Na het einde van Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ belandde hij bij de Nederlandse Wereldomroep.

2021: Radio 10 maakt de komst van Martijn Kolkman in het weekend bekend. De ex-medewerker bij Radio 538 en bij Qmusic begint einde april 2021. 

1966: Nieuw Zeeland

De ‘New Zealand Herald’, de grootste ochtendkrant van Nieuw Zeeland, onthult het plan van enkele Aucklandse zakenlui om met een zendschip het monopolie van de ‘NZBC’ (‘New Zealand Broadcasting Corporation’) te doorbreken.

2020: Duitsland

Het concern ‘Bauer Media’ neemt het Finse ‘Basso Media’, eigenaar van drie radiostations over. De transactie en de licenties werden inmiddels door de overheid goedgekeurd. 

2020: Verenigd Koninkrijk

Alle voorziene zenders voor de lokale DAB+ zijn operationeel. Deze week werden de laatste twee zenders in Edingburgh (Schotland) en Fishguard (Wales), in gebruik genomen.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx