RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 8 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1979: Het gerecht neemt het Waalse Radio 081 in beslag. Men geeft echter niet op. Er komt een krachtige zender waarmee men probleemloos de hele provincie Namen bestrijkt. Ondertussen vergaderen medewerkers van het ministerie van Cultuur met de diverse vrije radio’s. 

2001: De Waalse Mediaminister Richard Miller wil voor de zomer klaarheid over de radiofrequenties. Het overleg met de Duitse en met de Vlaamse regionale overheden moet ten laatste op 15/5/2001 in een verdeling van àlle landelijke radiofrequenties leiden. De ‘Gazet Van Antwerpen’ meldt dat de ‘VMMa’ (‘Vlaamse Media Maatschappij’) in Vilvoorde en 4FM de licenties krijgen.

2003: 

– De Mediaministers Dirk Van Mechelen en zijn Waalse collega Richard Miller hebben een akkoord over een algemeen frequentieplan. Ook over de Brusselse frequenties zijn beiden het eens. Men wil snel de laatste problemen oplossen rond de drie nog gevoelig liggende frequenties.

– Wim Weetjens is programmaleider bij 4FM. Hij volgt Stefan Ackermans op die door zijn ochtendshow beide taken niet meer kon combineren.

2006: De investeerder bij het netwerk Be One, ‘Emmis Communications’ wordt van de New Yorkse beurs gehaald. De aandelen worden opgekocht tot het bedrijf geen beursgenoteerde onderneming is en in private handen komt.

2019: Qmusic en Joe wijzigen het ochtendschema. Zo wordt de zwangere Heidi van Tielen, die met Sam de Bruyn en Wim Oosterlink de ontbijtshow brengt, vervangen. Bij het zusterstation Joe wordt de aanstaande mama Anke Buckinx door Kurt Rogiers opgevolgd.  

1999: Veronica TV onthult de plannen voor de reality soap ‘Big Brother’. 8 opgesloten personen worden steeds door camera’s gevolgd. Iedereen spreekt aanvankelijk schande over het idee. De wereldwijde kijkcijfers onderstrepen echter het succes. 

2001: Chiel Montagne start na Tineke, Eddy Becker, Krijn Torringa en Will Luikinga bij de Gooise zender Okay FM. Elke dinsdagnamiddag tussen 16.00 uur en 18.00 uur schenkt hij aandacht aan het verleden en aan de Nederlandse producties.

2005: Het mediaprogramma ‘Antenne 2’, elke zondag bij Radio 2 tussen 16.00 uur en 18.00 uur, meldt dat Noordzee FM aan Belgische investeerders is verkocht. Eigenaar ‘Talpa’ spreekt het bericht meteen tegen.

2007: Giel Beelen van 3FM wordt door een rechter voor overdreven snelheid veroordeeld tot 30 dagen werkstraf en 340 euro boete. Hij was betrapt tussen zijn woonplaats Haarlem en het Hilversumse Mediapark.

2008: Mark Labrand ruilt Slam FM om voor Radio 538 waar hij tijdens het weekend Jeroen Nieuwenhuize opvolgt. Op zaterdag en zondag vult hij de blokken tussen 18.00 uur en 20.00 uur en van 12.00 uur tot 15.00 uur op.

2018: De geschillencommissie van de ‘NPO’ is het eens met de bezwaren die de ‘AVRO/TROS’ tegen de vernieuwde programmering op NPO Radio 2 had. Rob Stenders stapte in 2017 over van de ‘AVRO/TROS’ naar de ‘BNN/VARA’. De NPO beloofde hem dat hij zijn show mee mocht nemen maar dat bleek niet zo. ‘AVRO/TROS’ hield het slot en schoof Annemieke Schollaardt naar voren. De invulling door de ‘NPO’ verliep echter anders dan verwacht waardoor er protest kwam. 

1967: De ‘MV Comet’, die onlangs in de buurt van Noord-Ierland vertoefde om Radio Scotland and Ireland op te richten, keert naar de originele ligplaats terug. 

1973: Radio Caroline is op 389 m (middengolf) met een 10 kW zender terug.

1976: Radio Caroline test continu op 192 m. Men neemt de programma’s van 259 m (middengolf) over. 

1985: Liz West presenteert op Laser 558 de eerste ‘Euro Hit Top 40’. 

2000: De revival van Radio Northsea International op AM 1575 kHz eindigt om 6.00u uur op de ‘Mebo III’. Het succes bleef uit door onder meer de slechte staat van het schip en door de weinige bezoekers.

2001: ‘Bertelsmann’, de meerderheidsaandeelhouder bij ‘CLT-RTL’ wil Atlantic 252 verkopen. Men praat met ‘Clear Channel Communications’ om een verkoop te bespoedigen.

2002: Duitsland

Het ontvangstgebied voor Sky Radio in de deelstaat Hessen wordt fors uitgebreid. In Darmstadt en in Wetzlar worden de FM-frequenties 99,5 MHz en 88,2 MHz in gebruik genomen. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx