RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 8 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: Technische problemen zorgen voor een korte onderbreking bij Radio Mi Amigo.

1976: Radio Mi Amigo op de ‘MV Mi Amigo’ gebruikt nieuwe jingles.

1980: 

– Nadat Radio 104 als eerste vrije radio in beslag was genomen, komt de ‘ALO’, de organisatie van de Franstalige stations in Hoei bijeen. Daar roept men op om een nieuw initiatief boven 104 MHz te starten. 

– De Denderregio heeft een eerste vrije radio. El Pirato start op 101,8 MHz in de gemeente Haaltert tussen Aalst en Ninove. 

1985: European University Radio in Antwerpen neemt een nieuwe start. Alexandra Potvin en Eric Duprez presenteren het eerste programma.

2001: Het Franse Skyrock opent onverwacht tijdens het avondprogramma van Difool (David Massard) de uitzendingen op de Brusselse 104,3 MHz.

2002: De Waalse deelregering keurt het voorstel over de samenstelling van het ‘CSA’ (‘Conseil supérieur de l’audiovisuel’) goed. Daar het vierjarige mandaat van de leden voorbij was, diende men de nodige benoemingen uit te voeren. Buiten de president en de vice-president telt het orgaan twee afdelingen: een raadgevend comité en een groep, die zich enkel met de reclame in de diverse media bezig houdt. 

2019: Trudo FM (Sint-Truiden, 105,2 MHz) en Radio VRW (Wellen, 104,9 MHz) zenden voorlopig enkel online uit. Een hevige windstoot zorgde voor het sneuvelen van beide zendmasten. 

1971: Radio Veronica daagt Radio Noordzee Internationaal voor de rechter. De directie van Veronica had voor één miljoen gulden de ‘Mebo II’ gehuurd, met de bedoeling dat er niet zou worden uitgezonden. Maar de directie van RNI was toch van start gegaan. De justitie verklaart zich echter onbevoegd omdat er vanuit internationale wateren wordt uitgezonden. 

1973: Klaas Vaak, Juul Geleick, Karel van der Woerd en Ad Bouman van Radio Veronica bezoeken de studio’s in Frankfurt van ‘AFN’ (‘American Forces Network’). Robert Harlan, één van de dj’s, spreekt enkele stationcalls in.  

2012: Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag wordt Qmusic enkel door Eva Koreman (tegenwoordig bij 3FM), Patricia van Liemt en Kristel van Eijk (actueel bij Jumbo Radio) bemand. De Q Angels willen aantonen dat ze net zoals hun mannelijke collega’s prima radio kunnen maken. Diverse artiesten zoals Glennis Grace en Miss Montreal komen voor deze speciale gelegenheid langs.

1967: John Ravenscroft, alias John Peel, start in het weekend bij Radio London op de ‘MV Galaxy”. De verdediger van beginnende bands als T. Rex haalt op 12/5/1967 de pers wanneer hij als allereerste het album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles mag draaien.

1976: Radio 210 (Reading) start als 17de onafhankelijke lokale radio op 210 m (AM 1431 kHz). Paul Hollingdale (ex-CNBC en ex-BBC Radio 2) opent om 7.00 uur met Carpenters en ‘We’ve Only Just Begun’. Steve Wright en Mike Read zullen er de basis voor hun nationale bekendheid leggen. 

2004: Tony Blackburn verzorgt op maandagavond een ‘Soulshow’ bij BBC Radio London. Hij presenteert op zaterdagmiddag tussen 12.00 uur en 14.00 uur de lunch met luchtige interviews en muziek.

1961: Zweden

De officiële uitzendingen van Radio Nord op de ‘MS Bon Jour’ beginnen.

1980: Frankrijk

Volgens een Parijse administratieve rechtbank is Radio Monte Carlo (‘RMC’) illegaal omdat de Staat in 1973 een niet wettelijke toelating gaf om de zendinstallaties op Frans grondgebied te bouwen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
8 maart 2023 - 21:12 21:12

Waar is de tijd, ontdekte toe op mijn transistorradio in 1979 op FM een zekere El Pirato,
vooral aktief in het weekend, ook nog een andere radio Veronika uit Roosdaal die de vroegere jingles van de Nederlandse zeezender schaamteloos gebruikte !
Deze voorlopers waren mijn inspiratie om het zelf ook eens te proberen met Radio Pajottenland als eerste springplank, om uiteindelijk in juli 2018 te eindigen met mijn soulprogramma bij Soulradio in Nederland.
Anno 2023 zit er nog eentje bij Radio Pros uit die pionierstijd, nietwaar Pieter Van Banden ??

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
9 maart 2023 - 15:28 15:28
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Klopt !!! 😉

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
8 maart 2022 - 09:24 09:24

Waar is de tijd, El Pirato was dat niet de voorloper van de Ninoofse Radio Del Sol ?

J. D.M.
J. D.M.
9 maart 2022 - 16:55 16:55
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

El Pirato werd opgericht in 1979 in Advocaat De Backerstraat te Denderhoutem. Nadien kwam een zekere De Schrijver in 1980 met Radio Atlantis te Denderhoutem-Haaltert, dit werd jaren later Radio PROS. Een tiental jaren geleden verhuisde PROS naar Heldergem-Haaltert en de antenne stond op de gekende radar-site. Enkele jaren terug verloor PROS zijn zendvergunning en is nu enkel te ontvangen via internet. Radio Del Sol zond vele jaren uit vanuit Ninove.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
9 maart 2023 - 15:30 15:30
Antwoord aan  J. D.M.

Ondertussen Jan zijn we terug op FM zoals je weet vanuit Brakel op 88.8 maar dus wél in de Vlaamse Ardennen…

Laatst bewerkt 17 dagen geleden door Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
9 maart 2022 - 17:45 17:45
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Toen radio El Pirato opgepakt werd,werd het even rustig op de FM band in de streek. Maar even later (of beter enkele maanden later) werd radio Del Sol opgericht door een paar gewezen DJ’s van…El Pirato. Ongeveer op hetzelfde moment ging ook radio Saturnus in Denderleeuw van start (later werd de locatie definitief Teralfene).

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Pieter Van Banden
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
9 maart 2022 - 20:17 20:17
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Ik heb er zelf ook nog naar geluisterd, woonde toen op de grens tussen Sint-Katharina-Lombeek en Liedekerke, intussen was ik ook illegaal bezig met testuitzendingen van Radio Pajottenland ….

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
10 maart 2022 - 08:48 08:48
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Ik herinner mij dat zelfs nog, ook hier thuis goed te ontvangen ! Overigens waren er al in december 1979 testuitzendingen van radio El Pirato. Ik heb daar zelfs nog ergens een bandopname van liggen (op een van die goedkope Shamrock banden…) El Pirato werd het zwijgen opgelegd op 23 juli 1980 door de toen gekende instanties.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Pieter Van Banden
Rett
Rett
12 maart 2022 - 13:36 13:36
Antwoord aan  Pieter Van Banden

ja Saturnus in Teralfene… Toen we nog verplicht op zondagochtend naar de mis moesten gaan, fietsten we ‘per vergissing’ al wel eens in de verkeerde richting (zelfs een puber kan zo vroeg op een zondag verward zijn) en kwamen dan daar op die berg terecht zeg… 🙂

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx