RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 8 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1982: De politie, de BOB en de RTT bezoeken om 9.15 uur de studio van Radio Maeva in Ukkel. De zender wordt opnieuw meegenomen.

2000: Corinne De Permentier en Dirk Van Mechelen zijn weer in het nieuws. Het ministeriële ‘mediakoppel’ (Wallonië en Vlaanderen) geraakt maar niet uit de discussie rond de radiofrequenties die de Nozema ten behoeve van twee landelijke commerciële stations in Vlaanderen begon.

2001: Mediaminister Dirk Van Mechelen laat bij de Vlaamse regering het haast volledige frequentieplan goedkeuren. Zijn Waalse opponent Hervé Hasquin besluit de Raad van State in te schakelen om het besluit te laten vernietigen.

2006: Extra Gold, dat sinds enkele dagen over twee FM-frequenties in West-Vlaanderen beschikt, wil regionaal uitbreiden.

2011: De Vlaamse Regulator voor de Media (‘VRM’) trekt de vergunning van de  ‘vzw Nieuwsradio’, bekend als Radio Y, Extra Gold en Mi Amigo in. Men zond langer uit van de toegestane locatie, de watertoren in Koolskamp.

2012: R. het Radiohuis van de VRT wordt aan de achterzijde van het Leuvense stadhuis geopend. Een radio- en een publieksstudio, redactieruimte voor Radio 2 Vlaams-Brabant en vergaderfaciliteiten bieden mogelijkheden om radio te maken tussen de mensen.

2019: Radio VRW (Wellen, 104,9 MHz) en Radio Trudo (Sint-Truiden, 106,3 MHz) zijn terug nadat de nieuwe zendmasten werden geplaatst. Beide stations waren tijdens de nacht van 7 op 8/3/2019 uit de lucht toen een hevige windstoot een enorme ravage aanrichtte.

1960: De studio’s van Radio Veronica in het gebouw van de ‘Filmliga’ verhuizen naar de Zeedijk in Hilversum. 

2001: XFM start om 14.00 uur via het kabelnet van ‘UPC’ in Zuidoost-Brabant. Men draait voor Noord-Brabant, Limburg en Zeeland voornamelijk non-stop dancemuziek.

2003: Radio 1, de nieuws- en sportzender van de publieke omroepen, dient bij minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst een aanvraag voor extra steunfrequenties in. 

2005:

– Cobus Dosscha, de ‘KRO’-medewerker die in 2004 3FM moest verlaten, trekt naar Radio M. Tijdens de jaarlijkse vakantie van Riks Ozinga zal hij de ochtend verzorgen. Indien de invalbeurt goed verloopt, wordt hij de vaste presentator van het vrijgekomen blok.

– Margreet van Gils, de nieuwslezeres bij Rob Stenders in de ochtend, verlaat Yorin FM. Zij gaat gedurende een jaar op wereldreis.

– Winston Gerschtanowitz, die kort bij Noordzee FM was, vertrekt naar ‘Talpa TV’. Hij tekent een contract voor drie jaar.

1980: Duitsland

De in Kiel gezonken ‘MV Galaxy’ van Radio London wordt geborgen. Het schip wordt te koop aangeboden.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 10 juni

Vandaag in 1979: Radio Nova International vanuit Ventimiglia test vanaf 16.30 uur voor de Franse Lees verder

Het Radiodagboek van 9 juni

Vandaag in 1972: Vanaf 20.00 uur zendt Radio Veronica 50 uur live vanop de 'Norderney' Lees verder

Het Radiodagboek van 7 juni

Vandaag in 1978: In het ‘Zondagsblad’ voorspelt de eigenaar van Radio Mi Amigo, Sylvain Tack, Lees verder

Het Radiodagboek van 6 juni

Vandaag in 1971: De befaamde 'Ed Sullivan Show', oorspronkelijk van CBS Radio, komt voor de Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Het Radiodagboek van 4 december

Vandaag in 1966: In Nieuw-Zeeland begint Radio Hauraki officieel vanaf de 'MV Tiri I' uit Lees verder

Het Radiodagboek van 3 december

Vandaag in 1984: Een poging van de Franse overheid om NRJ het zwijgen op te Lees verder

Het Radiodagboek van 2 december

Vandaag in 2000: Radio 3, de klassieke muziekzender van de VRT, heet vanaf nu ‘Klara’.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx