RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 8 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2001: Een dj bij de Waalse Radio Contact vergelijkt de Amerikaanse tennisster Venus Williams met een ‘aap’ tijdens de finale op Wimbledon tegen Justine Henin. De directie grijpt  in en ontslaat hem op staande voet. 

2004: Ex-Eurosongkandidate Amaryllis Temmerman, Peter De Wit (ex-Radio Contact), Jan Leirs en Stefan Blauwaert komen bij Maeva FM.

2018: Omroep Neteland installeert de straalverbindingen. Het lokale station is zo terug on air in Herenthout (107.4 FM) en in Herentals (107.7 FM).

1985: De omroepraad adviseert het bevoegde ministerie van ‘WVC’ (‘Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur’) negatief over de toekomst van de ‘VOO’ (‘ Veronica Omroep Organisatie’) als A-status.

2003: De groep van Sky Radio neemt de frequenties van Radio Nationaal over. Het station van Ruud Hendriks, dat bij de veiling van de FM-frequenties uit de boot viel, was enkele dagen geleden voorgoed gestopt. 

2005: ‘RTL’ meldt de komst van Jeroen Kijk in de Vegte. De ex-sidekick bij Ruud de Wild op 3FM werkte bij Veronica Tv voor ‘Veronica Vibes’. Hij start bij Yorin FM op 18/7/2005 als sidekick van ‘Stenders Vroeg’.

2006: RTL FM wordt om 12.00 uur 100%NL. Binnen 12 minuten worden de signalen bij alle opstelpunten omgeruild en gevolgd door ‘The Right Side Won’ van What Fun. Na een speech van directeur Herbert Visser begint Eline Lacroix vanuit het Amsterdamse ‘Ketelhuis’.

2021: Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben hun contract bij Radio 538 verlengd. Het radioduo is dus ook de komende jaren iedere maandag tot en met donderdag met ‘De Coen & Sander Show’ te horen.

1965: Een olieboiler ontploft in de studio’s van Radio City op het fort ‘Shivering Sands’. Een schip, dat de zwarte rooksignalen opmerkt, zendt dadelijk noodsignalen uit. Wanneer een helikopter van het Britse leger en een blusboot uitrukken, blijkt dat de medewerkers reeds de brand hadden bedwongen.

1988: Radio Caroline stopt vanwege grote onderhoudswerken voor een volle maand op de ‘Ross Revenge’. Het Engelse station wordt op 9/7/1988 doorhet Nederlandstalige Radio 558 vervangen.

1990: Radio Caroline test weer op AM 558 kHz, de ex-frequentie van Laser 558.

1993: Israël

Een technicus van de maatschappij ‘Harris’ herstelt op het zendschip, de ‘MV Peace’ de kapotte AM zender. Men kan om 16.30 uur naar de vaste ligplaats varen. De AM- en FM-uitzendingen worden op AM 1540 kHz en op 100,0 MHz met een vermogen van 9 kW en van 18 kW hervat. 

1999: Duitsland

Sky Radio heeft bij de Berlijnse mediaraad een verzoek ingediend om via 101,3 MHz te starten. ‘Sky Klassik Lust und Kultur’ wenst cultuur en klassieke muziek te brengen. Voor de FM-frequentie melden zich nog 14 andere kandidaten.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 10 juli

Vandaag in 1945:'AFN', de ('American Forces Network') start het eerste radiostation in het bezette München.

Het Radiodagboek van 9 juli

Vandaag in 1987: Bij de TROS op Radio 3 wordt Ferry Maat bij de 'Nationale Lees verder

Het Radiodagboek van 7 juli

Vandaag in 1980: Vanuit een appartement aan het Brusselse Meiserplein start SIS ('Station Indépendante Satellite') Lees verder

Het Radiodagboek van 6 juli

Vandaag in 1983: Radio Seven in Asse krijgt een negatief advies om als legaal station Lees verder

Het Radiodagboek van 10 december

Vandaag in 1909: De Italiaan Marconi en de Duitser Braun winnen de Nobelprijs, respectievelijk voor Lees verder

Het Radiodagboek van 9 december

Vandaag in 1992: Lex Harding krijgt de vergunning om Radio 538 via de Nederlandse kabel Lees verder

Het Radiodagboek van 8 december

Vandaag in 1963: Alle stations van Radio France op FM krijgen een nieuwe naam in Lees verder

Het Radiodagboek van 7 december

Vandaag in 1987: De 'VUM' ('Vlaamse Uitgeversmaatschappij') lanceert het netwerk ‘Vijfsterrenradio'.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx