RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 8 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Ferry Eden en Herman De Graaf presenteren het jaaroverzicht van 1977 aan de hand van de ‘Mi Amigo Top 50’.

2003: ‘Het Laatste Nieuws’ en diverse perskanalen melden dat Gust De Coster en zijn zakenpartner Christian Braems bij het Vlaamse Commissariaat voor de Media een hoge schadevergoeding voor het mislopen van de landelijke radiolicentie met Nova FM eisen.

2004: Het Leuvense Radio Scorpio, dat op nieuwjaarsdag ongewenst bezoek kreeg, ontvangt hulp uit onverwachte hoek. Radio 1-verantwoordelijke Jan Hautekiet belooft de levering van het nodige materiaal om terug in de lucht te komen. 

2006: 

– Wim Meeus en Gust De Coster verlaten Be One. Een reden voor hun vertrek wordt niet gegeven.

– Radio Forest, de enige lokale radio in Hamme, die onder ander dankzij een zondagnamiddagprogramma met Ben Van Praag en Marc Hermans populair was, wordt definitief opgedoekt.

– Radio Minerva maakt het overlijden van Stafke Fabri bekend. De Antwerpse volkszanger en presentator Gustaaf Voorbraeck (18/6/1934) groeide in het café van zijn ouders tot een geliefde figuur uit. 30 singles en 10 LP’s beletten hem niet om vanaf 1/6/1985 tot einde 1986 met Liz Larssen bij Radio Minerva te draaien. De microbe had hem echter te pakken en in 2000 keerde hij bij zijn radioliefde terug.

1974: Een delegatie van de zeezender Radio Veronica praat met minister van ‘CRM’ (‘Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk’) Harry van Doorn in Rijswijk.

1976: De ‘Stichting Regionale Omroep Brabant’ mikt via het nieuwe station op 91,7 MHz op de inwoners van Zuid-Oost Brabant.

1997: Radio 538 vindt dat 3FM te ver gaat met de promotie voor de nieuwe cd van Marco Borsato. Men dient een klacht in bij het Commissariaat voor de Media.

1999: 

– JFK FM (Jazzy, Funky, Cool) zocht voor de muzikale invulling inspiratie bij KTWV in Los Angeles, WOAZ in Boston en WGUF in Florida. Het kleine netwerk is ook in delen van Oost- en van West-Vlaanderen via 91,1 MHz te beluisteren. 

– Een curator bezoekt Q-radio. Het einde voor het in geldproblemen  verkerende station van directeur Peter Jansen wenkt.

2000: Aad Van Den Heuvel en Walter Etty koesteren plannen met ‘De Nieuwe Omroep’. Met informatieve programma’s over de belangrijkste vragen van deze wereld wil men kijkers lokken. De ‘TROS’ nodigt het tweetal uit om via Nederland 2 uit te zenden. 

2003: Bart van Leeuwen, tot voor kort bij Radio Nationaal, keert even bij de publieke omroep terug. Hij vervangt Adam Curry en Jeroen Kijk in de Vegte bij ‘BNN’ op Radio 2.

2004: Adam Curry onthult in zijn ochtendshow bij Radio Veronica dat hij voor de militairen in Irak zal uitzenden. Men onderhandelt met het ministerie van Defensie om de nodige toelating te krijgen.

2009: De ‘Top 2000’ van Radio 2 werd einde 2008 door 10,6 miljoen mensen gevolgd. Dat is 75% van de totale bevolking. Dat bleek uit een onderzoek van het bureau Radiocall in opdracht van de ‘NPO’.

2010: 

– Het voormalige Radio London zendt als Big L op AM 1395 kHz uit. Radio Transport brengt in de vroege ochtend een programma voor de truckers.

– Radio 227 stopt door financiële problemen op de kabel en gaat online verder. Radio 227 is de revival van de gelijkname zeezender uit 1967. De huidige versie volgt een easy-listening format terwijl het origineel een popzender was.

2018: Guido Kuin presenteert de allereerste vroege ochtendshow bij Qmusic. Hij werkte ooit bij NPO Radio 1.

1923: De BBC verzorgt voor de eerste keer een uitzending op verplaatsing.

1984: Simon Bates wordt weer presentator van de BBC Top 40 bij BBC Radio 1.

2018: Buitenlandse stations krijgen de toelating om via DAB+ uit te zenden. Ierse kandidaten krijgen voorrang. Europese geïnteresseerden komen later aan bod.

2019: Mark Goodier presenteert na een afwezigheid van ruim zes jaar het blok tussen 10.00 uur en 13.00 uur op het net gestarte Greatest Hits Radio. Hij was tot en met 2012 dagelijks te horen op Smooth Radio. 

1929: Verenigde Staten

CBS wordt de nieuwe eigenaar van WABC in New York City.

2013: Duitsland

Energy Rhein-Main rond Frankfurt, Wiesbaden en Mainz stopt en wordt verkocht. 49% van de aandelen van NRJ Duitsland belandt bij ‘The Radio Group’, eigenaar van onder meer Antenne Koblenz en CityRadio Trier. De luistercijfers lagen aan de zeer teleurstellende kant.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx