fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 8 december – 341 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat Peter Hoogland en David Claes bij RGR in Leuven gaan beginnen.

2003

De samenwerking tussen de maatschappij City Media van Piet Keizer en Radio Antigoon wordt verbroken. Het lijkt erop dat de voormalige nummer 1 in Antwerpen een langzame dood sterft. (foto: Pieter Keizer, samen met Rocco Granata)

2004

De Torhoutse afdeling van Cool FM voert testuitzendingen uit, in stereo, op 107.5 MHz.

2005

Urgent FM uit Gent, start met een reeks workshops voor jongeren tussen 14 en 30 jaar. Op die manier laat men hen ongedwongen met het medium radio kennis maken. Het project wordt ondermeer door de Gentse Universiteit en de provincie Oost-Vlaanderen gesteund.

2006

– Radio Contact krijgt een nieuw imago. Een feel good-aanpak in combinatie met aangepaste programma’s, een opgesmukte website en meer inspraak van de actieve luisteraars moeten het station een andere look geven.

– In Brussel is via 92.9 MHz Radio Anatolia te beluisteren. Dit betekent het vijfde Turkse station in de hoofdstad.

1984

De aanloop naar de officiële start van Radio Monique vanaf de MV Ross Revenge begint. De eerste aankondigingen zijn te horen via de 963 kHz.

1992

Veronica wil de ‘Top 40’ niet langer uitzenden. Men plant vanaf 1 januari 1993 een nieuwe hitparade, de ‘Veronica Top 50’. Deze zal door de ex-directeur van de Stichting Top 40, Sieb Kroeske worden samengesteld.

1994

Er komt geen samenwerking tussen de publieke omroepen, Veronica en Endemol. Het commerciële station en de producent vinden dat de gesprekspartners treuzelen met het ondertekenen van de contracten. Daarom trekt het duo op zoek naar een andere groep. Het wordt uiteindelijk RTL dat met hen in zee zal gaan.

1996

De droom van John de Mol en de KNVB – de Nederlandse voetbalbond – om een commerciële sportzender op te zetten, eindigt in een mislukking. Sport 7 stopt alle uitzendingen. Het station verloor tijdens het korte bestaan honderd miljoen gulden.

1999

Presentator Sjors Fröhlich overhandigt in Londen aan de vertegenwoordigers van The Guiness Book of Records het bewijs van zijn wereldrecord radiomaken. Hij verzorgde 44 uur lang onafgebroken een programma. Men gaat nu de echtheid van het evenement onderzoeken.

2001

De 45-jarige Jeroen Soer wordt tot directeur bij RTV West benoemd. Hij zal officieel vanaf 1 januari 2002 in dienst treden. De voormalige DJ van Radio Caroline, VARA en TROS (Radio 3), richtte in 1986 Radio 10 op en bouwde het station tot een succesvol bedrijf uit. Toen in 1998 de overname door Wegener-Arcade volgde, sleutelde hij vanuit het Groot Hertogdom Luxemburg aan het Vlaamse antwoord op Sky Radio; Radio Flandria, maar dit keer zonder resultaat.

2002

Rob Stenders en Studio Sport-presentator Mart Smeets starten op 1 januari 2003 bij Radio 2. Beiden zullen op zaterdag de zendtijd tussen 01:00 en 06:00 uur met ‘For The Record’ en ‘Popdossier’ verdelen.

2006

– Zendercoördinator Florent Luyckx maakt de namen van de 3FM-DJ’s bekend die vanaf 19 december een hele week in het Glazen Huis op de Utrechtse Neude zullen verblijven om er geld in te zamelen voor het Rode Kruis en de actie tegen landmijnen. Giel Beelen, Sander Lantinga en Gerard Ekdom kregen de voorkeur van de luisteraars.

– Froukje de Both krijgt een televisiecontract bij RTL4 aangeboden. Gedurende anderhalf jaar zal ze onder meer ‘Wie wordt de man van Froukje?’ presenteren.

2003

Neil Fox verlaat, vanwege zijn toenemende tv-populariteit, het Londense Capital FM.

2005

GCap overweegt om Capital Gold vanaf het voorjaar 2007 op de middengolf te stoppen en om alleen nog via het digitale platform uit te zenden. 

2006

Graham Mc Pherson of Suggs, de zanger van Madness, krijgt bij Virgin Radio een namiddagshow tussen 14:00 en 16:00 uur. De ‘Partyclassics’ op vrijdag- en zaterdagavond, die hij eerder presenteerde, vervallen.

1963

Alle FM-radiostations van Radio France krijgen een nieuwe naam in het kader van een totale herschikking. RTF Inter wordt France Inter, RTF Promotion is voortaan France Culture terwijl RTF Haute Fidelité in France Musique wordt gewijzigd. 

1984

Een aantal radiostations organiseert, naar aanleiding van de pogingen van de etherraad om acht zenders het zwijgen op te leggen, een protestmars in de straten van Parijs.

2001

Radio France heeft een eigen versie van Studio Brussel; Le Mouv’.

1940

De Amerikaanse radio brengt een eerste verslag van het Nationale Footballkampioenschap. The Bears halen het van de Redskins met 73-0.

2006

De controversiële talkshowpresentator Jerry Springer presenteert zijn laatste radioprogramma. Zijn ‘linkse’ talkshow werd door een twintigtal radiostations uitgezonden.

1961: Zweden

De Magda Maria van Radio Nord verlaat de havenstad Sandhamn en keert terug naar de vertrouwde ankerplaats. Het station hervat meteen de programma’s.

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van een ‘jingle’ (audio)

De meer gerodeerde radiofan en dan vooral zij die al aardig wat jaartjes op hun Lees verder

Het is vandaag 8 januari… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Blad 695: VBRO, GRK en M fm

Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens en nieuwe plannen... Bij ons valt het allemaal Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 december – 361 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

RadioVisie’s dit was 2020: de internationale blikvangers

Radio laat zich traditioneel maar weinig inperken door landsgrenzen, dat weten we. Ook RadioVisie kijkt Lees verder

Het radiodagboek van 26 december – 359 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 674: Podcasts, RTL en Saarland

Trekt VBRO-erfenis BNL ten onder?

Elkaar bedanken tijdens De Warmste Week

Sluiten