RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 8 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook die had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2000: Tussen de kleinere netwerken Atlantis en C-Dance komt het tot een open oorlog. De rivaliteit begon nadat de afdeling van C-Dance in Wuustwezel (Radio Saffier), besloot om met Radio Atlantis in zee te gaan. De programma’s van de Antwerpse zender worden gesaboteerd en door het signaal van de concurrent vervangen. 

1964: Joost den Draaijer van Radio Veronica neemt tijdens het concert van The Rolling Stones in het Scheveningse Kurhaus een fragment op. Het wordt een samenvatting van een kwartier.

1972: Radio Veronica test voor de eerste keer via AM 539 meter. Het enige station dat men buiten de uitzenduren in de achtergrond kon horen, was Radio Greifswald. Al was in werkelijkheid de golflengte 539 meter, speciaal voor het jinglepakket werd gekozen voor het korter klinkende en beter rijmende 538 meter (op volle kracht). 

1977: De ‘Norderney’, het ex-zendschip van Radio Veronica, verlaat de haven van Zaandam en laat het anker voor de kust van Scheveningen vallen. Daar wordt het gebruikt voor de uitzendingen rond ‘The Day The Music Died’. Er wordt via radio en televisie veel aandacht aan de geschiedenis van de West-Europese zeezenders geschonken.

1994: Happy RTL wordt RTL Rock Radio.

1998: Radio 10 Gold viert de tiende verjaardag op het schip ‘Fortuna’. Het wordt een speciale uitzending met gasten als Ad Bouman en Ad Roland.

2005:

– Het commissariaat voor de Media verklaart het bezwaarschrift, dat de ‘NOS’ op 1/2/2005 indiende over het uitzenden van de ‘Top 2000’ via DAB gegrond. Dankzij de informatie mag het themakanaal starten. 

– Patrick Kicken volgt als ochtendman de bij Radio Veronica vertrokken Jeroen van Inkel op. 

2006: 3FM-DJ Annemieke Schollaardt start om 16:00 uur de uitzendingen van Uruzgan FM. Elke werkdag zal ze het programma voor militairen op vredesmissie in Uruzgan, Afghanistanen in andere delen van de wereld, presenteren. 

2020: NPO Radio 1, NPO Radio 2 en 3FM kampen met een storing door het koelingssysteem op de servers. Bij NPO Radio 1 was er vanaf 17.30 uur tot 18.00 uur non-stop muziek. NPO Radio 2 en 3FM weken uit naar het oude AKN-gebouw en vervolgden daar hun programma’s.    

1983: Na een vierdaagse reis gaat de ‘Ross Revenge’ in het ‘Kentish Knock’ voor anker. De terugkeer van Radio Caroline nadert.

1985: De Britten hebben het helemaal gehad met offshore radio. De autoriteiten voeren de strijd tegen de zeezenders gevoelig op. De zendschepen MV Ross Revenge van Radio Caroline en Radio Monique, plus de MV Communicator van Laser 558 worden vanaf nu door het spionageschip ‘Dioptric Surveyor’ van de DTI (Departement of Trade Industry) in het oog gehouden. De Britse justitie wil op die manier de bevoorrading verhinderen omdat de anti zeezenderwet elke medewerking aan dergelijke stations verbiedt. Deze openlijke vorm van ‘spionage’ gaat de geschiedenis in als Day One of The Eurosiege. Uiteindelijk raakten de bemanningen zo aan elkaar gewoon, dat er zelfs een lied hierover gemaakt werd: ‘I spy for the DTI’.   

1988: Er wordt op de ‘Ross Revenge’ een vierde studio in gebruik genomen.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 9 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 7 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 6 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 23 mei

Vandaag in 1969: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) presenteert de eerste hitparade, de 'VPRO Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Het Radiodagboek van 22 mei

Vandaag in 1969: Tom Mulder start als opvolger voor Eddy Becker bij Radio Veronica met Lees verder

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Het Radiodagboek van 21 mei

Vandaag in 1982: Radio Maeva zorgt voor een stunt tijdens de eerste verjaardag door de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x