RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 8 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2000: Tussen de kleinere netwerken Radio Atlantis en C-Dance komt het tot een open oorlog. De rivaliteit begon nadat de afdeling van C-Dance in Wuustwezel (Radio Saffier), besloot om met Radio Atlantis in zee te gaan. De programma’s van de Antwerpse zender worden gesaboteerd en door het signaal van de concurrent vervangen.

2021: RTL België, dat door ‘DPG Media’ en ‘Rossel’ wordt overgenomen, boekte in de eerste helft van 2021 een winst van 15 miljoen euro. Dat is vijf keer hoger dan in 2020. De inkomsten uit tv- en radioadvertenties stegen met 22,7% tot 81 miljoen euro. De publiciteitsmarkt voor de tv in Franstalig België won trouwens in de eerste jaarhelft 31,6%. 

1964: Joost den Draaijer van Radio Veronica neemt tijdens het concert van The Rolling Stones in het Scheveningse Kurhaus een fragment op. Het wordt een samenvatting van een kwartier.

1972: Radio Veronica test voor de eerste keer via AM 539 m, dat tot AM 538 m werd gedoopt. Het enige station, dat men buiten de uitzenduren in de achtergrond kon horen, was Radio Greifswald.

1977: De ‘Norderney’, het ex-zendschip van Radio Veronica, verlaat de haven van Zaandam en laat het anker voor de kust van Scheveningen vallen. Daar wordt het gebruikt voor de uitzendingen rond ‘The Day The Music Died’. Er wordt via radio en televisie veel aandacht aan de geschiedenis van de West-Europese zeezenders geschonken.

1994: Happy RTL wordt RTL Rock Radio.

1998: Radio 10 Gold viert de 10de verjaardag op het schip ‘Fortuna’. Het wordt een speciale uitzending met presentatoren zoals Ad Bouman en Ad Roland.

2005: 

– Het commissariaat voor de Media verklaart het bezwaarschrift, dat de ‘NOS’ op 1/2/2005 indiende over het uitzenden van de ‘Top 2000’ via DAB gegrond. Dankzij de informatie mag het themakanaal starten. 

– Patrick Kicken volgt als ochtendman de bij Radio Veronica vertrokken Jeroen van Inkel op. 

2006: 3FM-dj Annemieke Schollaerdt brengt om 16.00 uur de eerste uitzending van Uruzgan FM. Elke werkdag zal ze het programma voor militairen op vredesmissie in Uruzgan, Afghanistan en in andere delen van de wereld presenteren.

2020: NPO Radio 1, NPO Radio 2 en 3FM kampen met een storing door het koelingssysteem op de servers. BIj NPO Radio 1 was er vanaf 17.30 uur tot 18.00 uur non-stop muziek. NPO Radio 2 en 3FM weken uit naar het oude AKN-gebouw en vervolgden daar hun programma’s.

1977: Libië

De ‘Silvretta’ (‘Mebo II’) en de ‘Angela’ (‘Mebo I’) lichten het anker in de haven van Tripoli en varen naar Benghazi.

2016: Verenigde Staten

De conservatieve talkshowjock Rush Limbaugh verlengt zijn contract met ‘iHeart Media’ met nog eens vier jaar. Hoeveel hij gaat verdienen, is niet bekend.

1983: Na een vierdaagse reis gaat de ‘Ross Revenge’ in het ‘Kentish Knock’ voor anker. De terugkeer van Radio Caroline nadert.

1985: De Britse ‘DTI’ (‘Departement of Trade and Industry’) zendt het schip, de ‘Dioptric Surveyor’ naar de ‘MV Communicator’ (Laser 558) en naar de ‘Ross Revenge’ (Radio Caroline). Men moet in het kader van de operatie ‘Eurosiege ’85’ de bevoorrading bemoeilijken.

1988: Er wordt op de ‘Ross Revenge’ een vierde studio in gebruik genomen.

2019: ‘Bauer Media’ gaat nog meer lokale shows op haar lokale FM-stations in het noorden van Engeland en de regio Birmingham schrappen. Er komt vanaf 2/9/2019 een gezamenlijke middagshow met Wes Butters op 11 lokale radiostations: Metro Radio (Newcastle), TFM (Noord-Yorkshire), Rock FM (Preston), Radio City (Liverpool), Hallam FM (Sheffield) , Radio Aire (Leeds) , Viking FM (Hull) en de vier Free Radio stations in de regio Birmingham.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 10 augustus

Vandaag in 1977: Marc Jacobs en Herman de Graaf maken een protestsong als reactie op Lees verder

Het Radiodagboek van 9 augustus

Vandaag in 1991: In het Poolse Konstantynów stort de hoogste radiozendmast ter wereld, 646 meter, Lees verder

Het Radiodagboek van 7 augustus

Vandaag in 1974: De Franse staatsomroep 'ORTF' wordt vervangen door TF1, A2 en FR3. De Lees verder

Het Radiodagboek van 6 augustus

Vandaag in 2010: Ann Van Elsen verlaat MNM om in het najaar voluit aan de Lees verder

Het Radiodagboek van 1 oktober

Vandaag in 1963: De BRT breidt na een testperiode uit. BRT 3 richt zich op Lees verder

Het Radiodagboek van 30 september

Vandaag in 1972: Radio Veronica verhuist om 12.30 uur van 192 naar 538 meter. Die Lees verder

Het Radiodagboek van 29 september

Vandaag in 1968: De ‘Fabeltjeskrant’ start op TV. Gedurende vier jaar worden er voor 36 Lees verder

Het Radiodagboek van 28 september

Vandaag in 1940: Victor de Laveleye roept via de BBC de Belgen tot verzet op. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx