RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 8 april

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1986: Radio Minerva wordt door de RTT en door de gerechtelijke politie uit de lucht gehaald. Men zal pas een maand later op 102,2 MHz terug keren.

2002: De curator van het failliete netwerk Radio Energy bevestigt dat een deel van de aangesloten stations naar Nostalgie zal overstappen.

2003:

– C-Dance (Sint-Niklaas 104,0 MHz) start chaotisch. De ontvangst via CBS klinkt alles behalve goed. 

– Radio Reynaert (105,3 MHz) brengt muziek, die niet in het format past.

1995: Nederland krijgt er opnieuw een tv-muziekstation bij. ‘The Box’ is een initiatief van het ‘Quote’-beheer en van het Amerikaanse ‘Video Jukebox Netwerk’. De kijker krijgt in ruil voor een paar euro de keuzemogelijkheid uit ruim 300 muziekclips. 

2001: De ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) gaat dan toch in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Utrecht, die op 23/3/2001 oordeelde dat ‘ME’ als opvolger voor Veronica niet mag gebruikt worden. Het kort geding was door het kledingmerk ‘WE’ aangespannen. De rechter vond dat ‘WE’ en ‘ME’ gelijkaardig klonken waardoor verwarring kan ontstaan.

2018: Ad Roberts (Rob de Goede) sterft op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Beverwijk. De ex-technicus van Graham Gill in de opnamestudio van Radio Caroline werd nieuwslezer, coördinator van de vooraf-opgenomen shows en dj bij Radio Mi Amigo (1978), bij Radio Caroline Nederlandstalig (1979), bij Radio Monique (1984) en bij Radio 558/819 (1988) op de ‘Ross Revenge’. Hij presenteerde ook voor Focus 103, Radio Unique (Amsterdam), Radio WLS (Kluisbergen), en Radio Dolfijn (Oudenaarde).  

1966:

– De eerste langspeelfilm van de Britse rockgroep The Small Faces, ‘Dateline Diamonds’, een heuse misdaadprent gaat in diverse bioscopen in première. Dit na heel wat vertragingen. Deze rolprent werd voor een deel opgenomen aan boord van het zendschip van Radio London, de ‘MV Galaxy’. 

– Een nieuwe 15.000 VA dieselgenerator wordt door de Nederlandse reder Maarje naar het Sunk Head-fort, de verlaten oorlogstoren in de Thames-monding, gebracht. De locatie waar vandaan Radio Tower in de lucht is. Terwijl diverse werklieden de vracht met een lier proberen omhoog te hijsen, breekt een kabel en valt het gevaarte met een immense klap op het dek van de tender. Waarna er niets anders rest dan de kapotte generator terug aan wal te brengen. Het schip ‘Venus’ zal het herstelde toestel (generator) enkele dagen later terug brengen.   

1967: 

– Ongewoon bezoek voor de bemanning en voor de medewerkers van Radio London op de ‘MV Galaxy’. Zanger Jonathan King blijft twee dagen aan boord om er zijn nieuwe single ‘Everyone’s Gone To The Moon’ te promoten. Hij bewijst ook zijn talent als presentator. 

– Nabij Ierland beginnen om 12:31 uur de uitzendingen van Radio Scotland and Ireland via 242 meter. De ontvangst in Ierland is echter teleurstellend. Mede door het onbegrip van de regering voor dit initiatief keert de ‘MV Comet’ terug naar zijn ankerplaats nabij het Schotse Dunbar. 

1973: Kenny Everett keert terug bij BBC Radio 1. HIj was eerder aan de deur gezet wegens beschuldigingen aan het adres van de echtgenote van de minister van Transport. Hij verdacht haar om het rijbewijs gekocht te hebben. De komiek zal later naar Radio Capital in Londen vertrekken. 

1955: De eerste ‘Rock’n’Roll Easter Jubilee’ van radio-dj Alan Freed wordt in het ‘Paramount’-theater van Brooklyn (New York) gehouden. The Penguins, The Moonglows, Lavern Baker en andere sterren treden één week lang op.

2003: Scott Shannon wordt in Las Vegas aan de DJ Hall of Fame toegevoegd. De presentator en programmadirecteur van het New Yorkse WPLJ Power 95.5 is sinds decennia één van de meest invloedrijke radiofiguren. 

2005: Jean-Pierre Elkabbach wordt de nieuwe algemene directeur van Europe 1. Hij moet de redactie aanpassen teneinde de concurrentie met France Info en ‘RTL’ op te voeren.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx