Het radiodagboek van 7 mei (127) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1978

Technische moeilijkheden verplichten Radio Mi Amigo om tussen 16:00 en 19:00 uur te zwijgen. Bij wijze van test wordt er even een draaggolf uitgezonden.

1980 

Een stoorzender hindert de relais-verbinding tussen de studio en de zender van Radio Contact. Een onbekende stem onderbreekt voortdurend de programma’s met de mededeling dat het station van verschillende liberale burgemeesters uit het Brusselse geld ontvangen heeft. Men verdenkt Radio Plus, Radio Alternatives en de ALO deze sabotagedaad te hebben uitgevoerd.


Lees verder onder de advertentie


1981 

De vrije radio’s beleven barre tijden. Het alternatieve Radio Qui Chifel, die in het Waalse Moeskroen op 102.0 MHz uitzendt, wordt in beslag genomen. De medewerkers zamelen geld in voor een nieuwe zender waardoor het station snel de programma’s kan hervatten.

2001 

Tijdens een interview met Pascal Hance van Must FM onthult mediaminister Richard Miller dat de drie deelregeringen tot 15 mei de tijd krijgen om de frequenties onder elkaar te verdelen. Het gerucht dat de netwerken en de kleinere spelers in het radiolandschap reeds overeenstemming zouden bereikt hebben over één of meerdere frequenties, noemt de politicus ‘pure onzin’. Hij omschrijft de onderhandelingen met zijn Vlaamse ambtgenoot Dirk Van Mechelen als ‘niet eenvoudig’.

2002 

Naar aanleiding van de uitspraken van de voormalige directeur van de Think Media- bladen Che, Lola en P-Magazine, tijdens het televisieprogramma Terzake op Canvas, dient 4FM een klacht in. Alain Grootaers (foto bovenaan – VRT) verklaart ondermeer dat de stichter en de aandeelhouders van het landelijke commerciële station Jan Caerts en Stijn Guldemondt zelf het decreet en de uitvoeringsbesluiten over de frequentieverdeling hebben geschreven. Na een lezing door de minister werd het voorstel goed gekeurd.

1996 

Bij de start vergat Kikker Radio een vergunning aan te vragen. Het Commissariaat voor de Media grijpt in en sluit de zender.

2004 

– Arthur Wijers, de directeur van de radioafdeling van de Holland Mediagroep kondigt een grondige herschikking van RTLFM aan. Het station zal zich op vrouwen tussen 30 en 49 jaar gaan richten. De nieuwe slogan wordt ‘De grootste hits en het beste van eigen bodem’. Edwin Ouwehand en Marion Keller, de voormalige zangeres van de groep Frizzle Sizzle, worden als presentatoren ingeschakeld. Keller is ook werkzaam voor RTL4.

– Timur Perlin, die sinds enkele maanden bij Radio 3FM werkte, keert naar Yorin FM terug. Creative Manager Robert Jensen laat hem het blok tussen 12:00 en 1500uur presenteren.

2005 

Het Nederlands Olympisch Comité eist dat Rob Stenders bij Yorin FM de naam van zijn vrijdagnachtprogramma ‘Freak Olympics’ verandert. Per overtreding op het auteursrecht zal men 25.000 euro eisen.

1974

Radio Caroline krijgt versterking van een voormalige medewerker van Radio Northsea International. Het is Robb Eden, die voortaan deel uitmaakt van de avond- en nachtploeg.

1985

Enkele dagen geleden zorgden problemen met de zendmasten op de MV Communicator er voor dat Laser 558 de uitzendingen moest onderbreken. Het Amerikaanse station hervat vandaag de programma’s.

2005

In een poging om de dalende populariteit te stoppen, bundelen de Britse commerciële radiostations hun krachten. Men wil het sterk scorende Radio 2 afremmen door gezamenlijk te bieden op nationale FM-vergunningen.2005: Groot Hertogdom Luxemburg

Tijdens een vergadering in Mexico krijgt RTL de begeerde DRM–frequenties toegewezen. Het zijn LW 279 kHz in Junglinster – richting Duitsland, AM 567 kHz in Clervaux – richting Nederland, en AM 783 kHz in Beidweiler – richting Frankrijk. Via 1098 kHz in Clervaux wil RTL België bereiken.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video) VRT stapt in nieuwe manier om aantallen t... Nadat er in het najaar van 2002 al een aantal testen werden uitgevoerd, zijn de VRT / VAR sinds kort bezig met de officiële opstartfase van een nieuwe manier van luisteronderzoek. ...
2014: Quota voor Nederlandstalige muziek Maar net met de hakken over de sloot VRT zegt aan de verplichte hoeveelheid Nederlandstalige muziek op Radio 1 en Radio 2 te voldoen. Dat blijkt uit navraag van de redactie van RadioVisie over het aanbod in muziekprog...
2012: Worden VTM en VRT straks buren? 'Voorbarig' zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Pr... De VRT overweegt om naar Mechelen te verhuizen. Dat onthulde burgemeester Bart Somers (Open VLD) dinsdagavond. De Dijlestad zou een van de opties zijn, naast een verlengd verblijf ...
2001: RVi start de ‘Grote Vernieuwing’ (audio) Wereldomroep zet puntje op de '... Bij Radio Vlaanderen internationaal (RVI) gaat nog dit jaar operatie 'Grote Vernieuwing' van start. Het begint al bij de naam. In het vervolg heet 'de Wereldomroep' gewoon RVi. Waa...
Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio) Audio: BBMS in september 1966 De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Het gaat prima, beter en best met 4FM "Maar we blijven azen op een FM-frequentie" Op 2 september vorig jaar begon het nieuwe commerciële radiostation 4FM met uitzenden via kabel, satelliet en internet. Met een ploeg van twintig voltijdse programmamakers en journ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2002: De moord in het Mediapark (video)
Het radiodagboek van 6 mei (126)
2011: Een koepel van niet-commerciële radio’s?
Het radiodagboek van 5 mei (125)
2011: De ‘kruisbestuiving’ van de media
Het radiodagboek van 4 mei (124)
Sluiten