RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 7 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1978: Technische problemen verplichten Radio Mi Amigo om tussen 16.00 uur en 19.00 uur te zwijgen. Bij wijze van test wordt er even een draaggolf uitgezonden.

1980: Een stoorzender hindert de relaisverbinding tussen de studio en de zender van Radio Contact. Een onbekende stem onderbreekt steeds de programma’s met de melding dat men van enkele Liberale Brusselse burgemeesters geld kreeg. Men verdenkt Radio Plus, Radio Alternatives en de ‘ALO’ van deze sabotage.

2001: Tijdens een interview met Pascal Hance van het regionale Must FM zegt de Waalse Mediaminister Richard Miller dat de drie deelregeringen tot 15/5/2001 krijgen om de frequenties te verdelen. Het gerucht, dat de netwerken en de kleinere spelers een onderling akkoord zouden bereikt hebben, was pure onzin. De politicus bestempelde de onderhandelingen met zijn Vlaamse ambtgenoot Dirk Van Mechelen als ‘niet eenvoudig’.

2018: Radio Gemini keert terug in de Kortrijkse regio, op twee frequenties. De programma’s worden gemaakt door het team van het Zwevegemse lokale Wasabi FM, dat geen nieuwe erkenning had gekregen.

2019: De drie broers Rachid, Mous en Sef Lamrabat introduceren met Studio Brussel ‘Ramadamadingdong’, dat gedurende deze vastenperiode iedere dinsdag jonge mensen van zonsondergang tot middernacht verenigt.Het trio nodigt iedere week gasten uit na zonsondergang en beantwoorden tijdens de Iftar – een maaltijd om het vasten te verbreken – alle vragen die zij of de luisteraars hebben over de ramadan.

2021: One World Radio van het dancefestival ‘Tomorrowland’ in Boom wisselt van DAB+-netwerk. Het station kan zo in Vlaanderen via hetzelfde kanaal (11A) ontvangen worden.

1973: Hans Molenaar start bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

1996: Kikker Radio vergat een vergunning aan te vragen. Het Commissariaat voor de Media grijpt in en sluit de zender.

2004: 

– Arthur Wijers, de directeur van de radioafdeling bij de ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’), kondigt een grondige herschikking bij RTL FM aan. Het station zal op de vrouwen tussen 30 en 49 jaar mikken. De slogan wordt ‘De Grootste Hits en het beste van eigen bodem’. Edwin Ouwehand en Marion Keller, de ex-zangeres van Frizzle Sizzle worden ingeschakeld. Zij is ook werkzaam voor RTL4.

– Timur Perlin, sinds enkele maanden bij 3FM, keert naar Yorin FM terug. Creative manager Robert Jensen laat hem tussen 12.00 uur en 15.00 uur presenteren.

2005: Het Olympisch Comité eist dat Rob Stenders bij Yorin FM de naam van zijn vrijdagnachtprogramma ‘Freak Olympics’ verandert. Per overtreding op het auteursrecht zal men 25.000 euro eisen.

2007: Rob Stenders is na een mislukt avontuur bij Yorin FM terug bij 3FM. Hij neemt de uren over van Claudia de Breij tussen 12.00 uur en 14.00 uur met ‘Stenders’ Eetvermaak’.

1966: Tony Blackburn verlaat Radio Caroline South voor Radio London.

1974: Radio Caroline versterkt zich met een ex-medewerker bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’. Het is Robb Eden, die tijdens de avond en in de nacht zal ingezet worden.

1984: Laser op de ‘MV Communicator’ opent testuitzendingen op AM 558 kHz.

1985: Twee weken geleden was een kapotte mast op de ‘MV Communicator’ de reden dat Laser 558 uit de lucht verdween. Het Amerikaanse station hervat de programma’s.

2019: De grootste netwerken mogen, dankzij een versoepelde wetgeving, het aantal ontkoppelde ochtendshows inkrimpen. Hierdoor sneuvelen zo’n 70 jobs bij 21 lokale afdelingen van Edinburgh tot Cambridge.

2005: Groot Hertogdom Luxemburg

‘RTL’ krijgt bij een vergadering in Mexico een aantal DRM-frequenties: LW 279 kHz (Junglinster) voor Duitsland.  AM 567 kHz en AM 1098 kHz (Clervaux) voor Nederland en voor België. AM 783 kHz (Beidweiler) voor Frankrijk. Van echt uitzenden via DRM kwam nooit iets in huis.

2007: Verenigde Staten

De controversiële talkshowpresentator Don Imus eist van zijn ex-werkgever CBS Radio een slordige 120 miljoen dollar. Hij was ontslagen omdat hij het vrouwelijke basketbalteam ‘Rutgers University’ als ‘hoeren met kroeshaar’ had bestempeld. Men verwacht dat zaak onderling zal geregeld worden zonder een tussenkomst van peperdure advocaten.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 9 mei

Vandaag in 1974: De Nederlandse minister van 'CRM' ('Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk') Harry Van Lees verder

Het Radiodagboek van 8 mei

Vandaag in 2003: Wim Weetjens is programmaleider bij 4FM. Hij volgt Stefan Ackermans op die Lees verder

Het Radiodagboek van 6 mei

Vandaag in 1937: De Amerikaanse radioverslaggever Herbert Morrison van WLS (Chicago) beleeft één van de Lees verder

Het Radiodagboek van 5 mei

Vandaag in 2019: Christophe Lambrecht van Studio Brussel (48) overlijdt aan hartfalen. Hij presenteerde samen Lees verder

Het Radiodagboek van 26 november

Vandaag in 1923: De Britse Openbare Omroep BBC test een uitzending voor de Verenigde Staten.

Het Radiodagboek van 25 november

Vandaag in 1993: De Israëlische zeezender 'Voice of Peace' stopt. Stichter Abie Nathan zal het Lees verder

Het Radiodagboek van 24 november

Vandaag in 1925: In Nederland start de 'KRO' ('Katholieke Radio Omroep').

Het Radiodagboek van 23 november

Vandaag in 2006: De Raad van State vernietigt het frequentieplan dat enkel op de Vlaamse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx