RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 7 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Hugo Meulenhoff lost Marc Jacobs af op de ‘MV Mi Amigo’. 

1980: Een aantal Brusselse vrije radio’s wordt in beslag genomen: Radio 104, Radio Contact, Radio Iris. Als de peilwagens van de RTT bij Radio Plus in Ganshoren verschijnen, grijpt men, gezien de opgetrommelde luisteraars, niet in. Zodoende blijft men met Radio Alternatives en met Radio Capitale in de ether. Na een persontmoeting met enkele betrokken stations in het ‘Café de Megahertz’ keren Radio 104, Radio Contact en Radio Iris terug.

2004: Twee voormalige sterkhouders bij het legendarische Radio Maeva, Ben Van Praag en Marc Hermans beginnen bij Radio Forest in Hamme. Ze verzorgen er op zondagnamiddag een totaalprogramma. 

1962: De bazen van de Hilversumse omroepen verbieden hun medewerkers en de freelancers om voor Radio Veronica te werken.

1971: Een dag na de start van de Nederlandstalige afdeling bij Radio Noordzee Internationaal krijgen Jan van Veen en Joost den Draaijer het gezelschap van Ferry Maat. De ex-conservatoriumstudent en de ex-pianobegeleider van een dansklas start om 14.00 uur.

1980: In de nacht van 7 op 8/3/1980 legt het ‘VPRO’-programma op Hilversum 1 een link met het illegale Radio Veronica Den Haag. De op 12/3/1978 gestarte piratenzender was in de lucht.

2001: 

– Tijdens een interview met Rob Stenders op 3FM vertelt presentator Jan Rietman van Radio Nationaal dat er weinig nieuws over het financiële in nood verkerende station is. Men hoopt op de komst van een nieuwe sponsor.

– De gemeente Binnenmaas is niet blij met de mast van Arrow Classic Rock in het nabij gelegen Heinenoord. Nochtans had de minister van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries de burgemeester en de wethouders in juni 2000 overtuigd om tot aan de herverdeling van de etherfrequenties af te wachten.

2004: Bij het feest voor de fans van ‘Stenders Vroeg Op’ maakt Rob Stenders bekend dat ook zijn sidekick Fred Siebelink wellicht naar Yorin FM gaat. 

1994: Balkan

Radio Brod, dat op de ‘MV Droit de Parole’ in de Adriatische zee tot 28/2/1994 vrije info voor het in oorlog verkerende Joegoslavië uitzond, duikt weer op. Een kort avontuur helaas want de financiële steun van de Europese gemeenschap volstaat niet. Later probeert men om Radio Brod vanuit Italië op te starten maar dat mislukt. Wanneer het huurcontract met het zendschip niet wordt verlengd, vaart de ‘MV Droit De Parole’ naar Marseille terug waar de technici alle apparatuur verwijderen.

2005: Verenigd Koninkrijk

Het optreden van Chris Evans tijdens ‘UK Radio Aid’ voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuidoost-Azië is een succes. Capital Radio, GWR en ‘EMAP’, de eigenaren van de meeste commerciële stations besluiten om de samenwerking te verlengen. De controversiële presentator vervangt twee maal Steve Wright bij BBC Radio 2 op vrijdag 25 en op maandag 28/3/2005.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx