fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 7 maart – 067 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980

Een aantal Brusselse vrije radio’s wordt in beslag genomen. Om 11:00 uur krijgt Radio 104 het bezoek van de politie en de RTT. De apparatuur en de zender verdwijnen in de combi. Om 16:05 uur besluit Radio Contact om uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk te stoppen. Radio Ixelles en Radio Iris onderbreken om 19:20 uur de programma’s. Wanneer de peilwagens van de RTT bij de studio van Radio Plus opduiken, besluit men om niet in te grijpen vanwege de vele aanwezige luisteraars. Zodoende blijft dit station samen met Radio Alternatives en Radio Capitale uitzenden. Nadat enkele stations een persconferentie in het Café de Megahertz gaven, komen Radio 104, Radio Contact en Radio Iris terug in de lucht.

2002

De stilte op de Antwerpse frequentie 106.3 MHz wordt door r’n’b muziek doorbroken. De geruchten over een terugkeer van Radio Metropolys nemen toe.

2004

– Twee voormalige sterkhouders van het legendarische Radio Maeva, Ben Van Praag en Marc Hermans beginnen bij Radio Forest in Hamme. Ze verzorgen er op zondagnamiddag een totaalprogramma.

– Het mysterieuze duo An en Marcella verzorgt de ochtendshow bij Radio Donna tussen 06:00 en 09:00 uur. Het blijkt achteraf om een stunt te gaan in het kader van de internationale vrouwendag.

2006

Met 30,9% en ondanks een verlies van 1,9% blijft Radio 2, op basis van het luisteronderzoek van het CIM, marktleider terwijl Qmusic met 16,1% de eerste achtervolger wordt. Radio Donna haalt als derde 15,7% en komt van 14,2%. Radio 1 daalt van 10% naar 8,4%. TOPradio blijft het best beluisterde commerciële netwerk met 1,2%. In Wallonië vormen Bel RTL, Radio Contact en Vivacité de top 3.

1962 

De bazen van de Hilversumse omroepen verbieden hun medewerkers en de freelancers om voor Radio Veronica te werken.

1971 

Nauwelijks een dag na de officiële start van de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee Internationaal krijgen Jan van Veen en Joost den Draaijer (foto bovenaan) het gezelschap van Ferry Maat. De voormalige conservatoriumstudent en pianobegeleider van een dansklas is doordeweeks, dagelijks te beluisteren vanaf 14:00 uur.

° Ferry Maat (25/07/1971)

1980 

Tijdens de nacht legt de VPRO via Hilversum 1 een link met de op 12 maart 1978 gestarte piratenzender Veronica-Den Haag.

2001

– Tijdens een interview met Rob Stenders, in zijn ochtendprogramma op 3FM, vertelt Radio Nationaal presentator Jan Rietman dat er weinig nieuws over het financieel in nood verkerende station is. Men hoopt op de snelle komst van een nieuwe sponsor.

– De gemeente Binnenmaas is niet meer tevreden met de mast van Arrow Classic Rock in het nabij gelegen Heinenoord. Nochtans had minister van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries de burgemeester en de wethouders in juni 2000 kunnen overtuigen om het gevaarte tot aan de herverdeling van de etherfrequenties te tolereren.

2004

Tijdens het feest van de ‘Stenders Vroeg’-fans maakt de ochtendpresentator van 3FM bekend dat ook zijn sidekick Fred Siebelink wellicht naar Yorin FM gaat.

2006

RadioCorp Oy, de eigenaar van 100%NL, eist in een ultimatum dat de overheid voor 13 maart een definitieve beslissing over het kavel A9 neemt. Indien niet aan deze belofte wordt voldaan, volgt er een kortgeding.

2007

De Nederlandse Christelijke radiozender Bright FM krijgt een plaats op de kabel in Zuid Holland Zuid. De omgeving rond Sliedrecht, Barendrecht en Alblasserwaard kan begin april naar de programma’s luisteren. 

2005

Het eenmalige optreden van Chris Evans tijdens ‘UK Radio Aid’, naar aanleiding van de hulp voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië, blijft niet zonder gevolgen. Capital Radio, GWR en EMAP besluiten om de samenwerking op te drijven. Zo plant men een ochtendshow tijdens het weekend waarbij de gebrilde, controversiële presentator als centrale figuur wordt uitgespeeld. In afwachting zal de echtgenoot van zangeres Billie Piper tweemaal Steve Wright bij BBC Radio 2 (vrijdag 25 en maandag 28 maart) vervangen.

2006

De Engelse maatschappij GCap Media twijfelt over de verkoop van negen lokale radiostations waaronder Gemini FM, Champion 103 en Plymouth Sound. Concrete financiële aanbiedingen van diverse kandidaten zijn te laag.

1994: Israël

Het zendschip van Radio Hoff verliest zijn anker en komt op het strand terecht. Het station zond sinds augustus 1973 op 102.0 MHz uit. Enkele weken later kan men via een illegale zender aan land de programma’s hervatten.

1994: Balkan

Radio Bröd, dat vanaf de MV Droit de Parole in de Adriatische zee tot 28 februari ongecensureerde programma’s voor het in oorlog verkerende Joegoslavië uitzond, herbegint de uitzendingen. Een kort avontuur want de financiële steun van de Europese Gemeenschap volstaat niet. Een poging om vervolgens Radio Bröd vanuit Italië te lanceren, mislukt. Wanneer het huurcontract van het zendschip niet wordt verlengd, vaart men naar Marseille terug waar technici alle apparatuur verwijderen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Luisteraar wint gewicht Bart De Wever in friet

Een luisteraar van Studio Brussel heeft het streefgewicht van Bart De Wever in pakjes friet Lees verder

Het radiodagboek van 3 december – 336 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Radio 2: voltallige Vlaamse regering wordt ‘warme luisteraar’

Het was Vlaams minister-president Jan Jambon zelf die het warme nieuws aankondigde in het programma Lees verder

Het radiodagboek van 2 december – 335 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2003: De letterwoorden voor 2004 zijn DAB en DRM

Vroeger draaide de zaterdag vooral om het bad, de plek waar je weer proper wordt. Lees verder

1998: Radio 2 wordt een stuk ‘nationaler’

Het 'Huis van radio-vertrouwen' verliest per 1 januari zijn laatste zekerheid. De programma's van Radio Lees verder

2008: Alain Claes ruilt MNM voor Q-group

Donderslag bij bewolkte hemel gisteren aan de Reyerslaan waar de VRT woont. Muziekverantwoordelijke en één Lees verder

Het radiodagboek van 28 november – 331 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
7 maart 2019 - 08:47 08:47

Ik vond het straf dat de Europese gemeenschap die toch in 1967 en 1974 besloot om de piraten te bannen,zelf miljoenen euro’s stak in Radio Bröd in naam van de democratie !

1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 429: Radio 2, streaming en vrouwen (video)

Lokale DAB+ in Vlaanderen: wie doet de frequentieoefening?

Nostalgische column Hans Knot – 113 (audio)

Sluiten