Het radiodagboek van 7 juni (158) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1978

In het Zondagsblad voorspelt de eigenaar van Radio Mi Amigo, Sylvain Tack (foto bovenaan) dat het zendschip de MV Mi Amigo het slechts tot het voorjaar van 1980 zal uithouden.


Lees verder onder de advertentie


2003 

Het Waalse regionale Must FM wordt door het CSA op de vingers getikt. Het netwerk was zonder licentie een extra zender in Brussel op 88.8 MHz gestart. Het BIPT krijgt de opdracht om in te grijpen.

2004

– Contact Evergem (106.9 MHz), Contact Zele (107.0 MHz), Contact Boom (106.9 MHz) en Nostalgie Lokeren (105.9 MHz) krijgen om 11:00 uur het bezoek van het BIPT. Men controleert de kabels, het zendvermogen, de bandbreedte, plus nog een aantal bijkomende technische punten. Deze actie kwam er blijkbaar op verzoek van Radio Contact uit Sint Niklaas.

– Een aantal radiostations geeft in het café Dirk Martens in Aalst een persconferentie om hun ongenoegen over de uitgereikte vergunningen te uiten. Men stelt dat enkel zakenmensen en niet de hobbyisten werden bevoordeeld.

2006 

De voormalige directeur van NRJ Vlaanderen, Peter Sweeck start via het internet met Humorradio. Het station brengt de klok rond sketches van alle bekende Vlaamse humoristen. 

1969 

Stan Haag wordt de vaste presentator van het verzoekplatenprogramma ‘Jukebox’ bij Radio Veronica. 

1979 

Radio Delmare test voor de derde dag op 192 meter middengolf. Om 09:00 uur maakt men bekend dat er op 9 juni 1979 een volledige programmering zal starten. Tijdens de nacht wordt er op 185 en op 193 meter onder de naam Radio Noordzee Internationaal uitgezonden.

1995 

Het succes van de Gouwe Ouwe Zender is van korte duur. Het station stopt wegens gebrek aan publiciteit. Men zond uit op een gedeelde frequentie met Eurojazz Radio, dat nu de vrijgekomen uren ook voor z’n rekening neemt. 1997

Slecht nieuws voor Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen. Hun ochtendprogramma op 3FM ‘The Breakfastclub’ stopt per 1 januari 1998. Hun opvolger heet Edwin Evers.

2003 

Radio 10 laat er, na het mislopen van de overname door Sky Radio, geen gras over groeien. Het station huurt vanaf 06:00 uur de AM-frequentie 1395 kHz van Quality Radio, de maatschappij van Ruud Poeze. Aan de bereikte overeenkomst is echter één groot nadeel verbonden; Radio 10 moet steeds om 20:00 uur de uitzendingen tot de volgende ochtend om 06:00 uur onderbreken, dan is men enkel nog via kabel te beluisteren.

2004 

Door een grote stroomstoring tussen 13:45 en 18:00 uur in het oud westelijke deel van Amsterdam, kan Business Nieuwsradio niet uitzenden. Dankzij een noodgenerator is er wel tijdelijk muziek te horen.

1964

DJ Colin Dale wordt met een helikopter van de RAF versneld van het fort gehaald waar vandaan Radio Sutch uitzendt. Hij was het slachtoffer van een voedselvergiftiging geworden na het eten van zalm uit een blik.

2005

In Londen start Smooth als opvolger voor Jazz FM. Het station brengt ook rechtstreeks alle thuiswedstrijden van de voetbalclub Chelsea.


1991: Israël

Abie Nathan, de eigenaar van The Voice Of Peace maakt een einde aan een veertig dagen durende hongerstaking. Hij doet dit op verzoek van de Israëlische president Herzog, die hem later zal ontvangen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: Hitlijsten afschaffen? (audio) Adriaan Van Landschoot is alvast pro Twee heren die ooit bij leven radiolegendes waren, maar anno 2009 toch beiden in die hoedanigheid zo goed als vergeten zijn; Adriaan Van Landschoot (foto bovenaan) en Paul Verbrugg...
Het radiodagboek van 19 september (262) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moete... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2007: Studie bewijst crossmediale impact van radio Radiospots doen aantal bezoekers van ee... Internetcampagnes zitten in de lift. Maar kan enkel een online campagne wel voldoende resultaten bieden? Dat onderzocht het Amerikaanse Radio Ad Effectiveness Lab (RAEL). Met de st...
Het radiodagboek van 18 september – 261 (video) Ook dit had van daag in jouw geschie... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 17 september – 260 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Brandy bubbels voor Radio 1 (audio) "Van de VRT één geloofwaardige club maken" Sinds goed twee weken kreeg Radio 1 een nieuwe vormgeving. Het aangepaste auditieve logo en de eigentijdse maar vriendelijke sound zijn gecreëerd en geproduceerd door Brandy. Het B...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2008: Prijs Radiokritiek voor ‘Feyten of Fillet’
Het radiodagboek van 6 juni (157)
2010: Jan Wauters is overleden (video)
Het radiodagboek van 5 juni (156)
2004: Retro-interview Stefan Ackermans
2010: Nieuwe 100% Nederlandstalige hitlijst
Sluiten